Kürt kostümleri koruma altında

Kadın Haberleri —

Duygu Özkaya Demir

Duygu Özkaya Demir

  • Hamburg Cooultur Sanat Atölyesi’nde folklor eğitmenliği yapan Duygu Özkaya Demir, kaybolmaya yüz tutmuş Kürt ulusal kıyafetlerini topluyor. Demir, “Bu çalışmayla kültürümüze sahip çıkmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz” dedi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Hamburg'da yaşayan ve uzun süredir folklor eğitmenliği yapan Dêrsimli Duygu Özkaya Demir, Kurdistan’ın dört bir yanından Kürt kültürüne ait kostümleri topluyor. Hamburg Cooultur Sanat Atölyesi’nde, çocuk ve gençlere yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenleyen Duygu Özkaya Demir, Kürt kültürünün gelecek kuşaklara aktarılıp yaşatılmasını hedefliyor. Kendisine tahsis edilen odayı kostümlerle donatan Demir, Kürt ulusal kıyafetlerini toplama ve arşivleme çalışmalarını anlattı.

 

 

‘Büyülendim’

Duygu Özkaya Demir, 2004’te başladığı folklor çalışmaları süresince farklı yörelere ait kıyafetleri de tanıma imkânı buluyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde çok sayıda halk oyunu yarışmasına katılarak grubu Koma Sîpan Amara ile ödüller aldığını söyleyen Demir’in elbiselere ilgisi de bu süreçte ortaya çıkıyor.

“Büyük bir mutlulukla giydiğim bu elbiselerin renkleri ve çeşitliliği beni adeta büyüledi. Folklor yarışmalarında giydiğimiz bu elbiselerin çoğunun artık giyilmediğini duyunca bu kıyafetleri toplama, koruma fikri oluştu. Aslında bu fikrin sahibi değerli folklor hocamız ve Kürt kostümlerinin tanınmasında uzman Piro Gali. Piro Gali, ‘Neden kostümlerimizi koruma altına almıyoruz? Neden aynılarını burada da yapmıyoruz?’ deyince bu işi profesyonel anlamda yapmak için kolları sıvadık. Mamoste Piro Hamburg'a taşınmasaydı böyle bir projeyi hayata geçiremeyecektik belki de.”

 

 

‘Aslına uygun dikiyoruz’

Kaybolmayla yüz tutmuş ulusal kıyafetleri toplamak için bir grup oluşturarak bazı arkadaşlarını Kurdistan'a gönderdiklerini dile getiren Demir, elbiselerin yanı sıra takı, kofî, çarık gibi birçok materyali de topladıklarını anlatıyor.

“Piro hoca defalarca Kurdistan’ın çeşitli illerine giderek kayıp hazinelerin peşine düştü. Gozel arkadaşımız belki de artık sadece yaşlılar tarafından giyilen elbiseler için Colemêrg’e gitti. Toplama çalışmaları sırasında internet üzerinden de elimize birçok materyal geçti. Türkiye ve Kurdistan’dan kumaşlar getirttik. Arkadaşım Dilan Çelik’le kıyafetleri aslına uygun şekilde dikmeye başladık; her elbisenin orijinalliğini koruduk, değerli parçaları topladık. Tabii bu sırada mîhrîcanlarda giydiğimiz kostümleri de dikmeye başladık. Bu da bizi büyük bir masraftan kurtardı. Diktiğimiz elbiselerle mîhrîcanda defalarca kostüm ödülüne layık görüldük. Şimdi atölyelerimizde her yörenin elbiselerini rahatlıkla dikebiliyoruz. Eski, yıpranmış, tamir isteyen çarık, takıları da elimizden geldiğince tamir ediyoruz.”

 

 

‘Evinizdekileri bize ulaştırın’

Yürüttükleri bu çalışmanın beğeni topladığını ifade eden Demir son olarak, “Kürt kültürüne karşı bir merak var. İnsanlar bu kadim kültüre sahip çıkmak istiyor. Biz sadece başlangıç yaptık. Sahip çıkılmayan bir kültür kaybolmaya mahkumdur. Bizler dört taraftan asimilasyonla kuşatılmış bir halkın çocuklarıyız. Dolayısıyla kültürümüzü koruma gibi bir sorumluluğumuz var. Bu çalışmayla da kültürümüze sahip çıkmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Halkımızdan da ricamız elinde bu tür değerli elbise, takı ya da kostüm varsa bize ulaştırmaları. Bunları toplayarak, sahiplenerek koruma altına alabiliriz” çağrısında bulunuyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.