Îştar’ın izinden 3 göçmen kadın

Kadın Haberleri —

Tenûrên Îştar

Tenûrên Îştar

  • Kongra Star’ın açtığı “Tenûrên Îştar” fırınında çalışan 3 göçmen kadın, Waşokanî Kampı’nda yaşayan tüm göçmenlerin ekmek ihtiyacını karşılıyor. Hesîna Elî, “Îştar, yaşamı yaratan bir tanrıça olduğu için fırına bu ismi verdik” dedi.

Türk devleti, 9 Ekim 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye’nin Serêkaniyê şehrine saldırıp işgal edince binlerce çocuk, kadın, erkek, genç ve yaşlı evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldı. Özerk Yönetim Serêkanîyê halkı için Waşokanî Kampı’nı kurdu. Göçmenlerin yaşam koşullarının düzeltilmesi, ihtiyaçlarının karşılanması ve iş imkanının sağlanması yönetimin temel hedefleri oldu.

Kongra Star Ekonomi Komitesi, göçmen kadınlara ekonomik destek sağlamak ve komün yaşamı canlı tutmak için 2023 yılında “Tenûrên Îştar” adında ekmek fırınını açtı. 3 kadın, her gün sabah saat 04.00 ile 07.00 ve akşam üstü 16.00 ile 20.00 arasında sıcak taze ekmek çıkarıyor.

Hesîna Elî, fırında çalışan kadınlardan biri. Serêkaniyê’nin Til Thiyab köyünden. İşgalden sonra kampa gelince geçimini sağlamak için fırında çalışma kararı aldı. Jinha’ya kampta çalışmaya ihtiyacı olan çok sayıda kadının olduğunu söyledi.

Sırada tandır ekmeği var

“Tenûrên Îştar” projesinin sadece geçim kaynağı değil tüm göçmenler için olduğunu söyleyen Hesîna Elî, fırında birlikte çalıştığı 2 kadınla işlerini aşkla ve ortak çalışma ruhuyla yaptıklarını ifade etti.

“Özellikle saç ekmeği toplumun kültürel geleneklerinden biridir, her kesim tarafından sevilir. Bu yüzden saç ekmeği yapmayı seviyoruz ve fırsat olursa projemizi genişleterek tandır ekmeği de pişirmek istiyoruz. İşimizde karşılaştığımız zorluk, sıcakta ateşin karşısında ekmek pişirmemizdir. İşlerimizi rahatça yürütebilmemiz için yerimizin genişlemesini istiyoruz.”

 

 

Tanrıçaların izinden

Hesîna Elî, Îştar ismine dikkat çekerek, “Îştar, yaşamı yaratan bir tanrıçadır. O tanrıçanın kalbimizde önemli bir yeri olduğu için fırına bu ismi verdik. Tarihte geriye gidersek kadınların tarımı geliştirdiğini, ekmek yaptığını, toplumu yönettiğini görürüz. Rojava Devrimi'nden sonra önemli değişiklikler yaşandı ve kadınlar her alanda yer alarak tarihlerini canlandırıyorlar” dedi. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.