Jeneratör yerine güneş paneli

Yurt Dışı Haberleri —

Medico International dayanışma gecesi

Medico International dayanışma gecesi

  • DAİŞ ve Türk devletinin saldırıları sonucu enerji kaynaklarının büyük zarar gördüğü Kuzey ve Doğu Suriye’de insan sağlığını tehdit eden jeneratörlere alternatif olarak güneş panelleri kurulacak.
  • Almanya'da bunun için sivil toplum örgütleri ve aktivistler tarafından kampanya başlatıldı ve Berlin’de bir dayanışma gecesi düzenledi. Hedef; 1 milyon Euro toplamak.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Kuzey ve Doğu Suriye’de güneş panelleri kurarak, insan sağlığı ve iklimi tehdit eden jeneratörlerin kullanılmaması için  kampanya başlatıldı. Almanya'daki sivil toplum örgütleri ve aktivistler tarafından başlatılan, uluslararası yardım kuruluşu Medico İnternational’in de desteklediği projenin hedefi 1 Milyon Euro.

Belediye binalarına, hastanelere, okullara ve kadın sığınma evlerine güneş panelleri kurulması için başlatılan kampanya kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’de önceki gün dayanışma gecesi düzenlendi.

 

 

Enerji kaynakları zarar gördü

Dayanışma gecesinde Heyva Sor adına konuşan Sherwan Bery, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne yardımların yeterince ulaşmadığına dikkat çekti. Türk devletinin saldırılarının yaşam koşullarını alt üst ettiğine işaret ederek “Tüm altyapı ve üstyapılara yönelik saldırılardan sonra içme suyu ve enerji kaynakları zarar gördü, hatta kullanılamaz hale geldi. İklim ve insan hayatına zarar vermeyen enerji kaynakları için güneş panelleri kurulması için çalışmalar başlattık” dedi.

 

 

Proje desteklenmeli

Gecede Medico İnternational adına konuşan Anita Starosta,  yerel projelerin önemine değinerek, “Her yıl Rojava’yı ziyaret etmeye çalışıyorum. Türk devletinin hukuk dışı saldırıları sonucu yapılar yok edildi. Gaz, elektrik gibi enerji üretim alanlarının yok edilmesi günlük hayatı sekteye uğratıyor. Desteğe ihtiyacı var” dedi. Enerji panelleri kampanyasının  desteklenmesi için çağrıda bulundu.

 

 

Jeneratörler tehdit oluşturuyor

Cizîre Kantonu Ekoloji Kurulu Eşbaşkanı Mihemed Ehmê de geceye online katılarak şunları dile getirdi: “DAİŞ saldırıları ve akabinde Türk devletinin saldırılarından sonra yer altı ve yer üstü kaynaklarının birçoğu kullanılamaz halde. Enerji kaynaklarının çoğu yok olduğu gibi alternatif olarak dizel jeneratörler kullanılıyor. Bu jeneratörler ise iklim ve insan sağlığını tehdit ediyor. Geldiğimiz aşamada çokça Rojava’da göğüs hastalıkları ve kanser teşhisleri konuluyor. Fırat Nehrin’den elde ettiğimiz enerji kaynağının da Türk devleti tarafından kısıtlanmasından sonra jeneratörleri tekrardan devreye koymak zorunda kaldık. Türk devletinin asıl amacı insani yaşam koşullarını yok etmek. Bizler de alternatif yaşam modelini esas alıyoruz. Rojava ile dayanışma gösteren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

 

Hızlı ve depolanabilir bir enerji

A2EI Enerji Enstitüsü adına konuşan Andreas Ellers ise, “Dünya çapında güneş enerjisi sistemleri kuruyoruz. Hızlı ve depolanabilir bir enerji olan güneşten daha uygun ücretlerle faydalanılıyor. İlk kurulumunda maliyetli olsa da yıllar süren bu enerji panelleri enerji tasarrufudur” dedi.

Dayanışma gecesi Cengiz Yazgı’nın müzik dinletisi ile son buldu.

Kampanyaya katkı sunmak isteyen şu linkten katkı sunabilirler: https://www.solardarity-rojava.org/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.