Tecridi asla kabul etmeyeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Frankfurt, Öcalan eylem

Frankfurt, Öcalan eylem

  • 25 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 38 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Avrupa’nın birçok kentinde kitlesel gösteriler düzenlendi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük 25 yıldan fazla bir süredir devam eden ağırlaştırılmış tecrit rejimi ve üç yıldan beri yaşanan incommunicado’ya (iletişimsizlik hali) karşı Kürt halkı ve dostları Avrupa’nın birçok ülkesinde meydanlara çıktı. Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa, Danimarka, İngiltere  ve Hollanda’da Öcalan’a yönelik tecrit ve siyasi tutsaklara dönük hak ihlalleri protesto edilirken, özgürlük talebi de dile getirildi.

Kürt toplumunun yurt dışında en yoğun yaşadığı Avrupa ülkesi olan Almanya’da Hamburg, Münih, Berlin, Freiburg, Stuttgart, Nürnberg ve Hannover’de kent meydanlarında yapılan protestolarda, tecrit ve izolasyonu hiç bir şart altında kabul edilmeyeceği belirtildi. KCDK-E ve Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısı ile meydanlara çıkan Kürtler ve Türkiyeli devrimciler tecrit ve izolasyonun insanlık suçu olduğunu hatırlatarak, “CPT’ye raporlarını açıklamaya ve görevlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

Tecridi asla kabul etmeyeceğiz

Hamburg’da düzenlenen mitingde DKTM adına konuşan Mazlum Amed, Rêber Öcalan ve siyasi tutsaklara dönük tecrit politikalarına asla boyun eğmeyeceklerini belirterek, “Halk olarak Önderliğimiz fiziki olarak özgürleşinceye kadar mücadelemizi hayatın her alanında devam ettireceğiz” dedi. Özgürlük uğruna verilen bedele dikkat çeken Mazlum Amed, tecridin bir an önce son bulması ve Kürt sorununun barışçıl yolardan çözülmesinden yana olduklarını söyledi. Amed, “Halkımız bunun için binlerce değerli evladını bu uğurda şehit verdi” dedi.

Tutsaklar yaşamlarını yitiriyor

Mitinge katılan Hamburg Sol Partı milletvekili Cansu Özdemir de yaptığı konuşmada Öcalan’ın milyonlar tarafıdan ulusal lider kabul edildiğini hatırlattı. Tecridin bir insanlık sorunu olduğuna dikkat çeken Özdemir şunları kaydetti: “Türkiye'de tecrit bir devlet politikası olarak başta Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsaklara uygulanıyor. Tahliye olup cezaevinden çıkan siyasi tutsakların birçoğu, gördükleri baskı ve işkencelerden dolayı kısa sürede yaşamını yitiriyor. Öcalan ve siyasi tutsaklara dönük devam eden tecridin her şeyden önce bir insanlık sorunu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunu kabul etmediğimiz gibi buna karşı mücadele etmeliyiz. Öcalan nihayetinde milyonlarca insan tarafından ulusal lider olarak görülüyor ve Kürt sorununun çözümünde en büyük muhataptır.”

Siyasi tutsaklarla dayanışma mitingine Hamburg Partizan taraftarları, Cumartesi Anneleri ve Alman enternasyonalistler başta olmak üzere çok sayıda grup ve kişi katıldı, Türk devleti tarafından gözaltında kaybedilenlerin resimleri taşındı. HDP eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da posterlerinin taşındığı miting “Bijî Berxwedana Zindana” sloganları ile sona erdi.

 

* * *

‘Önder Apo’ya özgürlük’ eylemleri

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için hafta sonu düzenlenen eylemlerde CPT’ye  insan temel hak ve özgürlüklerini koruma görevleri hatırlatıldı, sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrı yapıldı. Danimarka’nın Kopenhag ve Almanya’nın Berlin ve Freiburg kentlerinde Kürtler ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, işkence ve soykırım sistemini protesto etti.

BERLİN

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Enternasyonalist Gençlik Örgütü ve Young Struggle’nin birlikte organize ettiği protesto gösterisi kitlesel olarak gerçekleşti. Renkli meşalelerle yürüyen gençler, direniş sloganlarını yükseltti.  TCŞ Berlin adına yapılan açıklamada “Önder Apo'dan 39 aydır haber alınamıyor. Tecrite karşı her gün alanlarda ve mücadele içerisinde olacağız” denildi.

 

 

FREIBURG

Freiburg Kürt Halk Meclisi öncülüğünde yapılan yürüyüş, Alte Synegoge Platz alanında yapıldı. Eylemciler “Bijî Berxwedana İmralı”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Zindanan”, “İmralı’ya Bin Selam”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları ile yürüdü.

 

 

STUTTGART

ADGB’nin çağrısı üzerine bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı merkezi Lautenschlager caddesinde buluştu. Çok sayıda kurum bileşeninin katıldığı eylemde ağır tecrit koşulları protesto edildi. Stuttgart Demokratik Güç Birliği Adına Ersin Sedefoğlu, “İmralı'ya uzmanlardan oluşan bir ekip gönderilmeli. CPT'nin gerekçe göstermeden İmralı'yı ziyaret etmesini ve Abdullah Öcalan'ın durumu hakkında derhal bilgi vermesini talep ediyoruz. Ayrıca Avrupa Konseyi'nin derhal harekete geçmesini talep ediyoruz.”

 

 

NÜRNBERG

Kentte düzenlenen yürüyüşte şu açıklama yapıldı: “Son 38 aylık süreçte ise Rêber Apo'dan tamamen hiçbir şekilde haber alınamıyor. Halkımızı ve dostlarını her yerde birleşip İmralı’daki ve Kürt halkına uygulanan tecridi kırmak ve Önderliğimizi ve tüm rehin alınan tutsakları sahiplenmek için alanlara çağırıyoruz.”

HANNOVER

Hauptbahnhof’ta yapılan protesto eylemde Öcalan'a yönelik mutlak tecrit teşhir edilirken, tecridin asla kanıksanmayacağı vurgulandı. Protesto eylemi sloganlarla son buldu.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yaşayan Kürtler ve dostları; tecrit, işkence ve soykırım sistemini düzenledikleri bir mitingle protesto etti. Yapılan açıklamada, “3 yıldır hiçbir şekilde haber alınamadığından dolayı Önderliğimizin hayatından endişe ediyoruz. CPT’yi insan haklarını ve özgürlükleri koruma ve görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” denildi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avusturya Parlamentosu önünde bir miting düzenledi. Burada konuşan Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek, ”Milyonlarca Kürt tarafından meşru siyasi temsilci olarak kabul edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 38 aydır Türk devleti tarafından İmralı adasında ağırlaştırılmış bir tecrit altında tutulmaktadır. Türk devleti üç yılı aşkın bir süredir avukatları ve ailesi de dahil olmak üzere dış dünya ile hiçbir şekilde temas kurmasına izin vermiyor. Şu anda nerede olduğu bile teyit edilemiyor. Bu neden ile Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü her zamankinden daha önemli. Tüm Kürt halkı ayağa kalkmalı ve önderine sahip çıkmalıdır” dedi.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra'da TCŞ ve TekoJIN üyeleri öncülüğünde stant açıldı, el broşürleri ve kitapçıklar dağıtıldı. Eylemde “Bijî Berxwedana İmralı” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.