AK’ye Öcalan çağrısı

Yurt Dışı Haberleri —

 Strasbourg, Özgürlük Nöbeti 13. yıl

Strasbourg, Özgürlük Nöbeti 13. yıl

  • Avrupalı siyasetçiler, Strasbourg’da Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle gerçekleştirilen Nöbet Eylemi’nin 13. yılında Avrupa Konseyi ve CPT’ye seslendi:
  • Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalı, umut hakkı uygulanmalı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bir komite oluşturmalı, CPT İmralı’ya giderek raporunu kamuoyuyla paylaşmalı.

ERKAN GÜLBAHÇE/STRASBOURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Strasbourg’da devam eden Özgürlük Nöbeti 13. yılına girdi. Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi dün nöbet yerinde yapılan açıklamaya katılarak, Avrupa kurumlarına tecritteki sorumluluğunu hatırlattı ve harekete geçmeye çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 25 yıldır İmralı adasında ağır tecrit ve işkence altında tek hücrede tutuluyor. Ne avukatları ne de ailesiyle görüştürülmeyen Öcalan’dan 3 yıldır haber alınamıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak için Kurdistanlılar ve dostları 626 haftadır nöbet eyleminde. Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Öcalan’a yönelik tecritle direkt bağlantılı Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) olduğu alanda 25 Haziran 2012’de başlatılan oturma eylemi 12 yılını geride bıraktı.

12 yıldır buradayız

Nöbet eyleminin yıl dönümü vesilesiyle “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyası nöbetin gerçekleştiği alanda kitlesel bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya farklı ülkelerden siyasetçi, hukukçu, sivil toplum ve kadın örgütü temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi konuşmacı olarak katıldı. Küresel kampanyanın yürütücülerinden Sarah Glynn, “12 yıl yağmur, güneş demeden Avrupa kurumlarına görevini hatırlatmak, Öcalan’ın önemini kamuoyuna anlatmak için buradayız” dedi.

Umut hakkı uygulanmalı

Öcalan’la ilgili umut hakkına da dikkat çeken Glynn, “10 yıl önce alınan kararlar bugün uygulanmayarak ve görmezden gelinerek uluslararası hukuk çiğneniyor. Umut hakkı uygulanmalı” dedi.

 

 

Beş temel talep

Merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa kurumlarına Öcalan’a yönelik tecritteki sorumluluğunu hatırlatmak için burada olduklarını belirten Glynn, “Öcalan'ın haklarının güvence altına alınması ve nihai olarak serbest bırakılması için Avrupa Konseyi ile birlikte çalışmak istiyoruz” diyerek temel taleplerini şöyle sıraladı:

* Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni Öcalan ile ilgili özel bir komite kurmaya çağırıyoruz.

* CPT, İmralı’ya ilişkin tavsiyelerinin uygulanması için Konsey'in tüm mekanizmalarını kullanmalı.

* Hukuk İşleri Komitesi’ni CPT'nin tavsiyelerinin uygulanmasını denetlemeye çağırıyoruz.

* Türkiye'de artık idam cezası olmasa da, ömür boyu hapis, tecrit, dolaylı ölüm anlamına geliyor. Genel Sekreteri, Bakanlar Komitesi’ni ve Meclis Başkanı’nı bir Avrupa Konseyi üyesi tarafından uygulanan bu dolaylı ölüm cezasına müdahale etmeye ve engellemeye çağırıyoruz.

* Temel talebimizi yineliyoruz; Kürt lider Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi ve nihayetinde, Kürt sorununun adil ve demokratik çözümünde rol oynamasına imkan verecek koşullar altında serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

 

* * *

Andrej Hunko

12 yıldır buradayız

Avrupa Konseyi Sol Grup Başkanı ve Almanya Parlamentosu Die Linke Milletvekili Andrej Hunko: Şu anda AK, AP ve AİHM binaları önündeyiz. Bugün Julian Assange serbest bırakıldı. Bu bizim için önemi bir örnek. Aynı şekilde Öcalan’ın özgürlüğünü de sağlamalıyız. Assange 12 yıl tutsak edilmişti, Öcalan 25 yıldır tutsak. Son üç yıldır hiçbir haber alınamıyor. Bu ise artık tecritle anlatılacak bir durum değil, uluslararası yasalara göre bir suçtur. Avrupa Konseyi görevini yerine getirmeli, Öcalan’ın özgürlüğü için üzerine düşen çalışmaları yapmalıdır. CPT, cezaevini ziyaret edebilecek tek kurumdur. CPT’den Öcalan’a görüşmek için İmralı’ya yeniden heyet göndermesini ve hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaşmasını talep ediyoruz.

 

Julian Assange

 

Assange gibi serbest kalmalı

Julian Assange Özgürlük Komitesi’nden Derepa Driver: 12 yıldır Öcalan için nöbet tutan, adalet ve özgürlük talep eden Kürt halkıyla dayanışma dileklerimi iletiyorum. Emeğinize hayranlıkla bakıyorum. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi her zaman özgürlük ve adalet değerlerinden bahsediyor, ancak hiç de adil davranmıyor. Siz de burada Avrupa Konseyi’ne görevlerini hatırlatıyorsunuz. Abdullah Öcalan özgürleşinceye kadar burada haykırmalı ve ikiyüzlülüklerini onlara göstermelisiniz. Julian gerçekleri söylediği için tutukluydu, özgürlüğüne kavuştu. Abdullah Öcalan da aynı şekilde tutuklu. Tüm dünya yaşananları görmezden geliyor. Öcalan derhal serbest bırakılmalı. Gittiğimiz her platformda Öcalan’ın özgürlüğünü isteyeceğiz. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın.

 

Laura Castel

 

Sürekli çifte standart

İspanya Parlamentosu Katalan Milletvekili Laura Castel:  Avrupa Konseyi 25 yıldır Abdullah Öcalan’ın tutsaklığına karşı sessizlik içerisinde.Bu çifte standarttır. Öcalan’a uygulanan da sürekli çifte standarttır. Özellikle benim gibi Avrupa Konseyi üyeleri görevlerini hatırlatmalı. Bu konuda büyük bir çaba içerisindeyiz. Kürt sorunun çözümü için Türk devletinin diyalog kurması gerekiyor. Diyalog kurabileceği en önemli aktör de Abdullah Öcalan’dır. Bunun için Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerekiyor. Abdullah Öcalan kurulacak barış masasında yerini aldığı zaman gerçek anlamda barış gelecektir. Barış masasının kurulması ve Kürt sorunun çözümü için Abdullah Öcalan’a özgürlük diyoruz.

 

Barbara Pade Theisen

 

Sağlığından kaygılıyız

Jineolojî Komitesi’nden Dr. Barbara Pade Theisen: Öcalan  kendi halkının kurtuluşu için mücadele ettiği gibi Kürt kadınları ve tüm kadınlar için de mücadele ediyor. Sağlığına ilişkin ciddi kaygılarım var. CPT, İmralı adasına yeniden gitmelidir. 2019’dan bu yana İmralı’ya ilişkin hiçbir rapor açıklanmadı. Öcalan’ın durumuna ilişkin bilgi edinmek istiyoruz. Avrupa Konseyi ve sorumlu birimleri gerekli ziyaretleri yapıp sonuçlarını açıklamalı.

 

Remy Pagani

 

Türk hükümeti de hesap verecek

Cenevre eski Belediye Başkanı Remy Pagani: Bugün buraya gelmemin tek sebebi Sayın Öcalan’la dayanışmak ve Avrupa kurumlarının bu konudaki görevlerini hatırlatmak. Sayın Öcalan konusunda Avrupa Birliği ve Türkiye altına imza attıkları bütün sözleşmeleri hiçe sayarak yok hükmünde görüyor. Avrupa Birliği kendi yasalarını çiğniyor. Son üç yıldır Sayın Öcalan’dan haber alınamaması kabul edilecek bir durum değildir. Bu uygulamanın sahipleri hesap vermek zorunda kalacak. Nasıl Netenyahu Filistin halkına yaptıklarından dolayı hesap vermek zorunda kalıyorsa Türk hükümeti de hesap verecektir.

 

Madeleine Mawamba ve Elizabeth Ngrai

 

Sizi çok iyi anlıyoruz

Berlin’deki Sürgündeki Kadınlar derneği adına Madeleine Mawamba ve Elizabeth Ngrai: Kürt kadınlarının verdiği mücadele çok etkileyici. Direnişlerini kendimize örnek aldık. Bugün Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen Kürt kadınlarla dayanışma amacıyla buradayız. 25 yıldan beri cezaevinde tutulan Abdullah Öcalan milyonlarca insanın önderi ve lideridir. Tecrit ve ağır baskılar altında yaşayan mülteciler olarak bu baskıyı çok iyi anlıyoruz. Onun için bir an önce tecrit kaldırılmalı ve Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır.

 

Rudolf Bürgel

 

Tüm siyasi tutsaklara özgürlük

Baden Württemberg Eyalet Meclisi üyesi Rudolf Bürgel: PKK kuruluşundan bu yana Kürt halkının haklarını savunuyor. Ne yazık ki 1993 yılından beri PKK Almanya’da yasaklı. Yasak aynı zamanda Abdullah Öcalan ve Rojava’yla dayanışmaya darbedir. Die Linke olarak Kürtlere yönelik kriminalizasyona karşı mücadele ediyoruz. PKK üzerindeki yasak kalkmalı. Sayın Öcalan’ın fikirleri sadece Kürt halkının özgürlüğü için bölgede yaşayan bütün halkların özgürlüğü için yol gösterici. Öcalan ve cezaevlerindeki tüm siyasi tutsaklar özgür kalmalı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.