Örgütlenerek güçleneceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

KON-MED

KON-MED

  • Almanya'daki Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED hafta sonu 4. ara dönem toplantısını gerçekleştirdi. Geçmiş bir yılın masaya yatırıldığı toplantıda KON-MED örgütlülüğün Kürtlerin siyasal, sosyal, kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği belirtildi.
  • Hem üye sayısını arttırma hem de etkili ve sonuç alıcı çalışmalar yürütmek için planlama yapan KON-MED, Kürtçe dil kursundan kültür festivallerine, spor kulüplerini desteklemeden kadın cinayetlerine karşı mücadeleye, cezaevindeki ve kamplardaki Kürtlerle dayanışmaya kadar bir dizi karar aldı.

MEHMET ZAHİT EKİNCİ/ BERGISCH GLADBACH

Almanya Kurdistanlı Demokratik Topluluklar Konfederasyonu, (KON-MED) hafta sonu 4. ara dönem toplantısını gerçekleştirdi. Geçmiş yılın masaya yatırıldığı toplantıda bir yıl boyunca yeni yönetimde yer alacakların önüne hedefler konuldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen mücadele de birincil gündemler arasında.

5 federasyon, 42 meclis, 16 komün, 13 komite ile inanç, kültür, dil vb. alanlarda çalışma yürüten bileşenlerin de yer aldığı 150 kurumu bir araya getiriyor. Köln yakınlarında bulunan Bergische Gladbahch’da 22-23 Haziran’da gerçekleşen toplantının basına kapalı ilk gününe federasyon eşbaşkanları ve kurum temsilcileri katıldı. İkinci gün ise KON-MED’e bağlı meclis ve kurumlar yönetimleri de toplantıya katıldı. Almanya’nın farklı kentlerinden 500’ü aşkın delegenin katıldığı toplantı Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından KON-MED Eşbaşkanları Kerem Gök ve Ruken Akça açılış konuşmasını yaptı.

Hayatın her alanında

“Geçmiş bir yılı dostlarımız ve arkadaşlarımızla birlikte değerlendirmek istedik” diyen Ruken Akça, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek, “Önder Apo üzerinde ağır bir tecrit var. Dağlarda gerillaya, sokakta halkımıza saldıran devlet şimdi de doğamızı ve hayvanlarımızı katlederek canımızı yakmaya devam ediyor. Yangına bilinçli olarak seyirci kalıyor. Tüm kirli ve asimilasyoncu politikalara karşı ‘Jin jiyan azadî’ sloganı ile hayatın her alanında mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

31 yıllık yasağa hayır

Eşbaşkan Kerem Gök de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Ulusal bir bilinç ve ruh ile zindanda direnen ve mücadele eden Önder Apo’yu selamlıyoruz. Fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadelemiz sürecek. Bir yüz yılı daha kaybetmek istemiyoruz. Almanya’da 31 yıldır devam eden PKK yasağını da kabul etmiyoruz” diyerek, kesintisiz mücadele vurgusunda bulundu.

 

 

Gücüz, iradeyiz

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise Haziran ayı şehitlerini andığı konuşmasında, “Kürt kadınları olarak varlığımızı şehitlerimize borçluyuz. Kürt kadınları olarak hak sahibi isek, bunu Zilan, Sara, Sema, Beritan gibi bizi bugüne getiren kadınlara borçluyuz” dedi. Türk devletinin Kürt düşmanlığının altını çizerek, “Tüm zulme karşı bizler de her yerde örgütleneceğiz. Örgütlü olan kazanır, örgütsüz olan ise kaybeder” diyen Zümrüt ekledi: “Biz gücüz, iradeyiz. Diyoruz ki Önder Apo’yu özgür kılacağız.”

Tamil Kaplanları’ndan destek

Toplantıya misafir olarak katılan Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları adına Agilan Waradarafah Kürtlerle benzer bir kaderi paylaştıklarını ifade ederek, “2009 yılında halkımıza karşı bir soykırım uygulandı. Kurdistan ve Filistin’de soykırım sürüyor. Bunları engellemek için buradayız. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü de destekliyoruz” diye konuştu.

Üç nesildir buradayız!

KNK adına konuşan Erol Polat ise Almanya’da milyonlarca Kürt yaşıyor olmasına rağmen bunu bir güce dönüştürmekte eksik kalındığının altını çizdi. Yakın zamanda yapılan AP seçimlerini hatırlatan Polat, “Üç nesildir burada yaşıyoruz. Ancak kendi gücümüzü gösteremedik. Burada yaşıyoruz, kendimizi bir güç, iradeye dönüştürmeliyiz” diyerek, mevcut örgütlülüğün buna cevap olamadığına işaret etti.

 

 

Hedeflerinin gerisinde kaldı

Toplantı KON-MED’in yıllık faaliyetlerinin okunması ve ardından delegelerin federasyon ve meclis çalışmalarına yönelik eleştiri ve önerileriyle devam etti. Toplantıda eleştiri ve önerilerden öne çıkanlar şöyle:

* Meclisler tarafından alınan kararlar hayata geçirilmiyor

* Birçok aile Kürtçe bilmesine rağmen çocuklarına öğretmediği gibi, çocuklarını dil kurslarına da göndermiyor.

* Güçlü bir diplomasi çalışması yapılmıyor. Örneğin AP seçimlerinde vatandaş olan birçok Kürt seçmen oy kulanmaya gitmedi. Oy kulanmayanların ‘sağcılık yükseliyor’ eleştirisi de yersiz kalıyor.

* Meclisler yeni alternatifler üretmiyor ve eski çalışma tarzında ısrar ediliyor.

* Meclislerin ciddi bir projeleri ve hedefleri yok.

* Gençlerin sorunları görmemezlikten geliniyor. Onlara dönük projeler üretilmiyor.

* Ülkeden gelen birçok genç kendilerine ‘yurtseverim’ diyen esnaf tarafından emek sömürüsüne maruz kalıyor; ucuza çalıştılıyor, emeğinin karşılığı verilmiyor.

* Meclislerde ciddi bir üye çalışması yok, geçen sene hedeflenen üye sayının çok altında kalındı. KON-MED’in hali hazırda 4 bin 732 üyesi bulunuyor.

* Alman cezaevindeki siyasi tutsaklar yeterince sahiplenilmiyor.

* Meclisler halktan kopuk kalıyor. Toplumsal ve sosyal komisyonlar atıl katılıyor, güçlendirilmesi gerekiyor.

 

 

26 kişilik yeni yönetim

Yürütülen tartışmalar ardından gelecek bir yıla ilişkin 40’a yakın maddeyi içeren karar tasarısı tek tek ele alınarak onaylandı. Toplantı, Ozan Şemdin ve Seyda Perinçek’in müzik dinletisi ve yönetime seçilenlerin takdimi ile sona erdi. 26 kişilik yeni KON-MED yönetimine Emine Ruken Akça ve Kerem Gök eşbaşkanlık yapmaya devam edecek.

 

Kerem Gök-Emine Ruken Akça

 

* * * 

Önderlik birincil gündem

KON-MED, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadeleyi öncelikli gündemi olarak belirlerken, “Önder Apo’nun güvenlik ve özgürlüğünü Kürt halkının özgürlüğü olarak görmekte ve bu alandaki çalışmaları ana gündemimiz haline getirmekteyiz” dedi. “Önder Apo’ya fiziki özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesinin büyütülmesi, Öcalan’ın paradigmasının tanıtılması için etkili eylem ve etkinlerin yapılmasını kararlaştırdı.

Tüm parçalar için

AKP-MHP faşizme ve KDP ortaklığının teşhiri için siyasi diplomatik faaliyetler yürütmek; Kuzey ve Doğu Suriye’nin uluslararası alanda tanınması için çalışmak; İran devletinin idam ve baskılarına karşı mücadele etmek; Şengal’in tanınması için uluslararası kurumları harekete geçirmek de çalışmalarının bir parçası olacak. 

Yasağa karşı kampanya

Kürt kurum ve siyasetçilerinin kriminalize edilmesine son verilmesini isteyen KON-MED, kapsamlı kampanyalarla PKK yasağına karşı da mücadele edecek. Alman cezaevindeki tutsakların hukuki sürecini yakından takip edecek. Cezaevinde tutulanlar ile dayanışma için bir komite de oluşturulacak.

Tüm okullarda Kürtçe ders

Kürt kimliğinin Alman devleti tarafından kabul edilmesi için de çaba ve çalışmalar arttırılacak. KON-MED “Almanya çapındaki tüm okullarda Kürtçe ana dilinin öğretilmesini yaygınlaştırmak, geliştirmek ve şu anda 6 eyalette verilen eğitim ve öğretimin geliştirilmesinden kendisini sorumlu görür” dedi.

Spor, kültür, sinema…

Spor, kültür vb. alanlarda da kararlar alındı. Spor kulüpleri ve sporcuların desteklenmesi, her şehirde Kürt Kültür Haftası veya günlerinin organize edilmesi, folklor, edebiyat, tiyatro ve Kürt sinemasının geliştirilmesi için de bu alanda çalışma yapan kurumlarla ortaklaşılması da kararlaştırıldı.

Kadın cinayetlerine karşı

Tüm meclislerde jineoloji ve toplumsal cinsiyet üzerine eğitimler yapılması da planlandı. Çocuk yaşta evlilik, zorla evlendirme, berdel, çok eşlilik ve kadın cinayetlerine karşı da örgütlenerek mücadele edilecek.

Alman kurumlarla iletişim

Kürtlerin Alman kurum ve kuruluşlarına katılım, lobi faaliyetlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi de hedefler arasında. Ayrıca kriminalizasyona karşı Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt ve Hannover gibi kentlerde çalışmaları büyütmek, Rote Hilfe, Azadî gibi girişimleri geliştirmek, Alman sivil toplum ve demokratik örgütleriyle ilişkileri geliştirmek de hedefler arasında.

Hedef 30 bin üye

Tüm DKTM’lerin üye sayısının arttırılması bu toplantıda karar altına alınırken, KON-MED’in bileşen sayısı en az 30 bin olarak hedeflendi. Üyelik kampanyası da yeniden başlatılacak.

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.