AKPM’de Öcalan Komitesi kurulmalı

Yurt Dışı Haberleri —

Abdullah Öcalan

Abdullah Öcalan

  • “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” küresel kampanyasının yürütücüleri uluslararası kurumları tecride karşı harekete geçmeye çağırarak; AKPM bünyesinde, Abdullah Öcalan'a yönelik işkenceye varan ağır uluslararası hukuk ihlallerini ele alacak özgün bir komitesinin kurulmasını talep etti. 

“Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” başlıklı küresel kampanya, başlangıcından bu yana geçen sekiz ay içinde başta sendikalar, toplumsal hareketler, siyasi partiler, seçilmiş kişiler, sanatçılar, aydınlar, aktivistler olmak üzere milyonlarca Kürt ve dostları gibi farklı kesimlerden insanları bir araya getirdi. Kampanyanın temel amacı, Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan'a karşı uygulanan tecride son vererek avukatlarının ve ailesinin kendisini ziyaret etmesini sağlamak ve nihayetinde özgürlüğünü güvence altına almak.

Özgürlüğü talep ediliyor

Son üç yıldan beri Öcalan ile hiçbir temas olmadı ve kendisinden haber alınamadı. Türk devleti de CPT'nin İmralı Adası'na yaptığı ziyaretlerin raporlarının yayınlanmasını engelledi. Bu yıl içinde, söz konusu küresel kampanya ve destekçileri CPT'ye çok sayıda mektup göndererek, bir heyetin İmralı'yı ziyaret etmesini ve Öcalan'ın -Avrupa Konseyi ve CPT yükümlülüklerinin gerektirdiği şekilde- ailesi ve avukatları tarafından düzenli olarak ziyaret edilmesini talep etti.

Görmezden geliyorlar

Strasbourg Mahkemesi (AİMH), 12 yıldır devam eden tecrit davasında henüz bir karar vermezken; Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 24 yıldır devam eden ihlalleri veya tavsiyelerin uygulanmasını izlemeyi ihmal ederek konuyu sadece Mahkeme ve CPT'ye bırakıyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de Türkiye'nin AİHM’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ilişkin 2014 tarihli kararına uygun hareket etmemesini görmezden geliyor.

AK, CPT ve BM’ye çağrı

Kampanya yürütücüleri, “Öcalan'ın mevcut cezaevi koşulları, CPT, AİHM, BM İnsan Hakları Komitesi ve diğer kurumlar tarafından da kabul edildiği üzere, insan hakları sözleşmelerini ve işkence karşıtı anlaşmaları açıkça ihlal etmektedir. Türk devletinin eylemleri ve AİHM kararlarına uymaması siyasi amaçlıdır. Bu nedenle acilen harekete geçilmesi gerekmektedir” çağrısında bulundu.

“Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, CPT, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Bakanlar Komitesi, BM İnsan Hakları Komitesi ve ilgili kurumları, Türkiye'den avukatlarının ve ailesinin Öcalan’ı ziyaretine izin vermesini talep ederek ona karşı uygulanan yasadışı ve insanlık dışı tecride karşı çıkmaya çağırıyoruz” diyen kampanya yürütücüleri taleplerini şöyle sıraladı:

Hızla adım atılmalı

* Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi bünyesinde, Abdullah Öcalan'a yönelik işkenceye varan ağır uluslararası hukuk ihlallerini ele alacak bir ad-hoc (özgün) komite kurulmalıdır.

* CPT, raporlarında belirttiği tavsiyelerinin uygulanmasını sağlamak için Konsey mekanizmalarını kullanmalı ve son 24 yılda ele alınmayan tavsiyeleri vurgulamalıdır.

* Hukuk İşleri Komitesi, CPT tavsiyelerinin uygulanmasını denetlemelidir.

* Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlallerini önlemek için tedbirler alınmalıdır. Genel Sekreter, Bakanlar Komitesi ve Meclis Başkanı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yoluyla ölüm cezasının dolaylı olarak yeniden getirilmesini önlemek için müdahalede bulunmalıdır.

* Kürt lider Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmeli ve nihayetinde, Türkiye'nin onlarca yıllık Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm bulunmasında rol oynamasına olanak tanıyacak koşullar altında serbest bırakılmalıdır.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.