Tam da ihtiyacımız olan şey

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin, “Abdullah Öcalan ile Diyalog” günleri

Berlin, “Abdullah Öcalan ile Diyalog” günleri

  • Berlin’de “Abdullah Öcalan ile Diyalog” günleri etkinliğine katılan Alman Rosa Winzel, “Bu perspektif tam da bizim aradığımız, Avrupa’da ihtiyacımız olan perspektif. Çok derin, çok felsefi, ilham veriyor” dedi.

Kürt dostları “Abdullah Öcalan ile Diyalog” günleri kapsamında Almanya, İspanya, Brezilya, Avusturya ve Finlandiya’da etkinlikler düzenledi. Valensiya ve Campinas’ta üniversitelerde yapılan tartışmalara öğrencilerin ilgisi yüksekti.

10 Ekim 2023 tarihinde, uluslararası alanda tanınmış filozof, hukukçu, siyasetçi, aydın, yazar, sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin dünyanın dört bir yanında yaptıkları açıklamalarla “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi başlatılmıştı. Hamle kapsamında, 15-22 Haziran tarihleri arasında “Öcalan ile Diyalog Günleri” düzenleniyor.

 

 

Berlin’de kitabevinde

Enternasyonal gençlerin Berlin’de bulunan kitabevi Rotes Antiquariat mekanında organize ettiği etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından Demokratik Konfederalizm ile ilgili bölümler okundu. Öncesinde Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin insanlık suçu olduğu ve bu suça karşı sessiz kalmamanın önemi vurgulandı. Abdullah Öcalan’ın ortaya koymuş olduğu fikirlerin günümüz dünya sorunlarına çözüm sunduğu belirtilen konuşmalarda, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasına destek çağrısında bulunuldu.

Okumalara, şehit Sakine Cansız (Sara) ve Michael Panser’in (Bager Nûjiyan) günlüklerinden kesitler de eşlik etti. Ardından soru-cevap şeklinde tartışma yürütüldü.

 

 

Bizi de harekete geçiriyor

Gazetemize konuşan Rosa Winzel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kendisini çok etkilediğini belirterek, “Ne zaman bir şeyler okusam çok ilgi çekici buluyorum. Çok derin, çok felsefi ve bana ilham veriyor. Görüşleri güncelle çok iyi bağ kuruyor. Örneğin faşizm, düşünceleri bugüne de ışık tutuyor. Fikirlerinin benimle temas kurduğunu, beni harekete geçirdiğini fark ediyorum” dedi.

Öcalan’ın fikrinin Rojava’da hayat bulduğunun altını çizen Rosa, “Sadece teori değil ihtiyacımız olan yaşam biçimi. Bu perspektif tam da bizim aradığımız şey, tam da Avrupa’da ihtiyacımız olan perspektifler. Teorinin gerçek hayat ile bağı, bu bağın da yaşamsallaştırılabileceğini görüyoruz” diye konuştu.

 

 

Valensiya Üniversitesi

İspanya’da Katalan Öğrenciler Birliği (SEPC) Valensiya’da Öcalan’la Diyalog Günleri çerçevesinde Kurdistan ve Katalan ülkelerinin durumunu tartıştı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ele alındı ve özgürleşmesinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca Kurdistan tarihi, coğrafyası ve halkın özgürlük mücadelesi ile Abdullah Öcalan'ın fikirleri, pratiği ve rol modeli etrafında örgütlenen Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin tarihi hakkında konuşuldu.

 

 

Campinas Üniversitesi

Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde Campinas Eyalet Üniversitesi'ndeki (Unicamp) etkinlikte "Kürt Devriminin Sesleri: Demokratik Konfederalizm, Kadın Hareketleri ve Jineolojî" başlıklı bir panel düzenlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin Ortadoğu’da nasıl hayat bulduğu ele alındı. Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin yasa dışı ve insanlık dışı olduğu vurgulandı. Birçok öğrenci Demokratik Konfederalizm fikrinin Brezilya'da nasıl uygulanabileceğine yanıt aradı. Brezilya'da geçmişte ve günümüzde yaşanan pek çok demokratik deneyime atıfta bulunuldu. Quimbolos topluluğundan (Afro kökenli), direnişteki yerli bölgelerden ve çiftçiler ve aileleri tarafından yapılan toprak işgallerinden bahsedildi.

 

 

Viyana’da müzede

Avusturya’nın başkenti Viyana’da ise Folklor Müzesi'nde Feykom ve Defend Kurdistan’ın organizesiyle Demokratik Konfederalizm konulu bir etkinlik yapıldı. Demokratik Modernite Akademisi Üyesi Ali Fırat konuşmacı olarak katıldı. Abdullah Öcalan'ın teorileri hakkında ayrıntılı bilgilerin sunulduğu etkinlikte, demokratik konfederalizm ve soğuk savaşın sona ermesinden bu yana sürmekte olan 3. Dünya Savaşı’na dair tespitlere odaklanıldı.

Finlandiya’da iki yerde

Finlandiya'nın başkenti Helsinki ve Turku'da İmralı Sistemi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tecrit durumu ve Kürt halkına yönelik saldırılara dair panel düzenlendi. Helsinki Kurdistan Dayanışma Ağı'nın Rosebud Kitabevi ve Turku'daki Anarşist Kara Haç Kolektifi ile düzenlediği panellerde İmralı tecridinin kabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı.

Avukatlar katıldı

Helsinki'deki etkinliğe Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Rengin Ergül bağlanarak, Öcalan'ın hukuki durumu ve tecrit hakkında bilgi verdi. AİHS'nin işkencenin önlenmesine ilişkin 3. maddesi çerçevesinde Abdullah Öcalan için Umut Hakkı'na dikkat çekti. Ayrıca Demokratik Modernite Akademisi'nden Martí Ódena, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumunun Kürt halkının genel durumu ve uluslararası güçlerin imha politikaları ve suç ortaklığından bağımsız olmadığını söyledi. Finlandiya'daki sol örgüt temsilcileri de tartışmalara katıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.