Eşzamanlı imha saldırıları

Türk devleti saldırı

Türk devleti saldırı

  • Türk ordusu, Bakurê Kurdistan'da Serhed'den Botan'a kadar imha saldırılarını sürdürürken Medya Savunma Alanları'ndaki işgal saldırılarını, Garê ve Qendîl'e yaymak için askeri takviyeyi yoğunlaştırdı. Tüm alanda büyük bir direniş gösteren gerilla, Metîna ve Zap'ta eylemlerle de yanıt verdi.

Türk ordusu Başûr ve Bakur'da imha ve işgal saldırılarını eşzamanlı olarak yoğunlaştırdı. Bakur'daki imha saldırılarında köyler abluka altına alınıyor, geniş alanlar yasaklanıyor ve yakılıyor.

Başûrê Kurdistan merkezli yayın yapan RojNews, Türk ordusunun son üç gündür askeri sevkıyatını yoğunlaştırdığını paylaştı. RojNews'in iki gündür görüntüleriyle birlikte servis ettiği haberlere göre; önceki gece gece geç saatlerde işgalci Türk ordusuna ait zırhlı araçlar ve ağır silahlardan oluşan askeri bir konvoy, Dihok kentine bağlı Amediyê ilçesine doğru ilerledi. Bir önceki gece de Türk askeri konvoyu, Kanî Masî beldesine geçiş yaptı. KDP, Türk askerlerini ve üslerini koruyup savunuyor.

Gerilla eylemleri sürüyor

Bu sevkıyatlarla ilgili bilgi vermeyen HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada devam eden savaşla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

* YJA Star gerillaları, 23 Haziran saat 14.30’da Metîna'ya bağlı Serê Metîna Direniş Alanı’nda 1 MOBESE kamerası, 1 radar ve 1 mevziyi imha etti, 1 kepçeyi de darbeledi. 

* Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê FM Direniş Alanı’nda savaş tünellerine doğru 23 Haziran saat 11.20 ve 14.05’te gönderilen 2 patlayıcı yüklü dron, ferdi silahlar ile vurularak imha edildi.

* YJA Star gerillaları, 21 Haziran saat 05.45’te Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri harekete geçtiğinde orta otomatik silahlarla vurarak durdurdu. Eşzamanlı olarak Türk ordusunu patlayıcıları da imha edildi.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 21 Haziran saat 18.00’de harekete geçtiğinde orta otomatik silahlarla vuruldu.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 22 Haziran saat 12.00’de ağır silahlarla vuruldu.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 23 Haziran saat 15.20’de ağır silahlarla vuruldu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 22 Haziran saat 13.13’te harekete geçtiğinde ferdi silahlarla vurularak durduruldu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 23 Haziran saat 13.00’te orta otomatik silahlarla hedeflenerek vuruldu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 23 Haziran saat 13.30’da ağır silahlarla vuruldu; 1 mevzi darbelendi.

Yoğun bombardıman

* Türk ordusu da 21 ve 23 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê FM Direniş Alanı’ndaki tünellere 2 kez kimyasal gazlar ve 5 kez yasaklı patlayıcılar attı.

* Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tünellere de 23 Haziran’da 2 kez yasaklı patlayıcılar attı.

* Türk savaş uçakları ise 22 ve 23 Haziran’da Xakurkê'nin Kolît, Şehîd Şerîf, Neqeba Berbizinê alanlarını 5 kez; Metîna'nın Şêlazê, Dergelê, Bêşîlî Direniş Alanlarını 5 kez; Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê Bahar Direniş Alanı'nı 8 kez; Garê'nin Girê Zengil, Xêrê alanlarını 2 kez bombaladı.

* Metîna bölgesi 23 Haziran’da saldırı helikopterleriyle de bombalandı.

 

 

Bakur'da imha saldırıları

Türk ordusu, son bir haftadır Serhed'en Botan'a kadar geniş bir hatta imha saldırılarını da sürdürüyor. Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesi ile Sêrt’in Şirvan ve Perwarî ilçelerini kapsayan geniş bölgede 22 Haziran’da başlatılan imha saldırıları devam ediyor. Saldırılar, Xîzan’ın Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Hûzeran, Giran, Mezra Pisyan, Geliyê Nemiran, Desta Ovî, Deşta Kaviltîn ve Çiyayê Hêstirê (Hêstir Dağı) köyleri ile Sêrt’ın Şirwan ve Perwarî bölgelerini kapsıyor. Yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla başlatılan saldırıda, köylerin kırsal ve ormanlık alanları helikopterle bombalanıyor. 

Ormanlar yakılıyor, yaylalar yasaklanıyor

Giran ve Hûzeran köyü önceki günden itibaren abluka altında; ormanlık ve meyve ağaçlarının olduğu alanlar bombalandı. Köylerin giriş-çıkışlarında Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılarak yurttaşların köylerine girmesine izin veriliyor.

Mezra Pisyan, Geliyê Nemiran, Deşta Ovî ve Deşta Kaviltîn yaylaları yasaklandı. Yaylalara gidemeyen köylüler, “Operasyon başladığından bu yana köydeki işlerimiz aksadı. Koyunlarımızı sağamıyoruz, yaylaya çıkamıyoruz” dedi.  

Elkê kırsalına kadar uzandı

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesine bağlı Melesê, Çiyayê Bermal ve Hemka köylerinin kırsalında 21 Haziran’da başlatılan imha saldırıları da sürüyor. Söz konusu köylere giriş çıkışlar Valilik tarafından 21 Haziran’da 7 günlüğüne yasaklanmıştı. Yerel kaynaklar, korucu ve askerler ile gerilla arasında çatışmaların yaşandığını aktardı.

Cenazeler bekletiliyor

MA'nın haberine göre; Elkê (Beytüşşebap) ilçesinin kırsalında çıkan çatışmada şehit düşen dört gerillanın cenazesi, dört gündür Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor. Teşhis için hastaneye giden aileler, cenazelerin tanınmayacak halde olduğunu, morgdaki soğutucunun da çalışmadığını söyledi.

Ablukadaki Mawa'da yangın

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinin Mawa Dağı bölgesinde bulunan Xirbêkûr köyü kırsalında 18 Haziran’da başlayan imha saldırısı da Kercews (Gercüş) ilçe kırsalına doğru genişletildi. Hava destekli saldırı nedeniyle Kercews ilçesindeki Torî bölgesinde birçok bölgeye giriş-çıkışlar yasaklandı. Bilêxşê köyü, Türk askerleri tarafından ablukaya alındı. Kırsalda çıkan yangın, Bilêxşê (Dereiçi) köyüne doğru ilerledi. Köye kimsenin girmesine izin verilmezken çağrılan itfaiye de gitmedi.

Heyet bölgeye alınmadı

Aralarında DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri Serhat Eren, Kamuran Tanhan ve Zeynep Oduncu ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve partililerin de bulunduğu bir heyetin yangının çıktığı köye gitmeleri engellendi. Bilêxşê köyü girişini ablukaya alan asker, köye girişe izin vermedi.

 

 

Köylüler mahsur kaldı

Bunun üzerine heyet basın açıklaması gerçekleştirdi. Heyet adına konuşan DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi. Bayındır, köylülerin evlerinde mahsur kaldığını belirterek, şunları söyledi: "Kilometrelerce alan yasaklı bölge ilan edilmiş. Bu alanda onlarca köy var. Bu köylülerin günlük işlerini yapmalarına izin vermiyorlar, besledikleri hayvanlarını sulamaya bile götüremiyorlar, bağ ve bahçelerine gidemiyorlar. Biz bu anlayışı kabul etmiyoruz; onlarca köy, anne, kadın, yaşlı ve hastalar bu bölgede var. Onlarca telefon aldık, bu operasyondan dolayı korkuları var, biz köylülerimiz ile görüşme yapmak istedik fakat devlet güçleri tarafından engellendik. Elimizden gelen her şeyi köylülerimiz için yapacağız. Bu ahlaksız, vicdansız bir yoldur ve kabul edilemez.

Binlerce kilometrelik alan yakıldı

Binlerce kilometrelik alan yakıldı, bunu gözlerimizle gördük ki halen ateşin göründüğü yerler var. Şu tankerleri bölgede ama ateşi söndürmek için hiç kimse bir şey yapmıyor. Geniş bir alan yanmaya doğru gidiyor. Bu kabul edilemez, doğamızı, yurdumuzu, coğrafyamızı bu operasyonla yakıyor ve köylüler de evlerinde mahsur bırakılıyor."

İki cenaze daha getirildi

MA'nın haberine göre; askeri saldırı bölgesinden iki cenaze daha Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kercews kırsalındaki saldırıda şehit düşen iki gerillanın şu isimler olduğunu ileri sürdü: "Botan Saha Eyalet Sorumlusu Beritan Amara Kod adlı Sultan Dağ ile Zeynep Cûdî Kod adlı Zeynep Nibat."

Hastanede tedavisi devam eden iki kişiden Hasret Kaçar’ın bir bacağının ameliyatla alındığı; Nurettin Tekin’in ise yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam ettiği ve bilincin açıldığı öğrenildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.