Tahliye kararından sonra ölüm

Serhat Temizer

Serhat Temizer

  • Tutsak Serhat Temizer hakkında Erzurum Dumlu 2 Nolu Kapalı Cezaevi'nden getirildiği Colemêrg'teki mahkemede tahliye kararı verildi. Tahliye işlemleri için Erzirom'a götürülmek üzere çıkarıldığı yolda geceyi geçirmek üzere Van T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuldu. Bir süre sonra ailesine yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

Hakkında tahliye kararı verildiği gün hayatını kaybeden Serhat Temizer’in babası Hatip Temizer, oğlunun kelepçeli bir şekilde yeniden Erzirom'a doğru yola çıkarılmasına tepki göstererek, "Ölümünden şüphe duyuyoruz" dedi. 

Serhat Temizer, 6 Kasım 2017'de gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklandı. Temizer, 7 Kasım 2019'da tahliye edildi. Temizer, 6 Mart 2021'de yeniden tutuklandı. "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla tutuklanan 22 yaşındaki epilepsi hastası Temizer, duruşma için tutulduğu Erzurum Dumlu 2 Nolu Kapalı Cezaevi'nden Colemêrg'e getirildi. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, "suça sürüklenen çocuk" kapsamında "örgüt üyeliğinden" 4 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Temizer hakkında "uzun tutukluluk" gerekçesiyle aynı zamanda tahliye kararı verildi.  

Tahliye kararından sonra

Temizer, tahliye işlemleri için Erzirom'a götürülmek üzere yola çıkarıldı. Temizer, hava karardığı gerekçesiyle Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. Bir süre sonra Temizer'in fenalaştığı ve hastaneye kaldırıldığı iddiası aileye bildirildi. Hemen sonrasında ise Temizer'in yaşamını yitirdi bilgisi aileyle paylaşıldı. Temizer’in cenazesi, otopsi işlemleri için Van Adli Tıp Kurumuna (ATK) kaldırıldı.

Wan'da toprağa verildi

Temizer'in cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) alındıktan sonra Wan Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Tûşba (Tuşba) ilçesinde bulunan İskele Mezarlığı'na getirildi. Temizer'in cenazesi, dini vecibelerin ardından toprağa verildi. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA- DER), Wan Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) çok sayıda kişi cenaze törenine katıldı. Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan da törene katıldı. Aile, Riya Armûşê (İpekyolu) ilçesinden bulunan Emin Paşa Yas Evi’nde taziyeleri kabul ediyor.

Başvurular reddedildi

Oğlunun şüpheli ölümüne dair konuşan baba Hatip Temizer, oğlunun duruşma sırasında keyifli ve moralli olduğunu söyledi. Baba Temizer, "Herhangi bir sorunu yoktu. Tahliye kararı ardından sevinçten adeta havalara uçacaktı" dedi. Oğlunun sadece epilepsi hastası olduğunu ve bu nedenle ilaç kullandığını aktaran baba Temizer, "Yıllardır avukatımız aracılığıyla mahkemeye oğlumun hastalığından dolayı tahliyesi için başvuru yaptık. Buna rağmen tüm taleplerimiz reddedildi. Hastalığına rağmen tahliye edilmemesinin temel nedeni siyasi tutsak olmasıydı" dedi.

Aileye net bilgi verilmiyor

Cezaevi yönetiminin oğlunun ölümüne dair "Sana hiçbir bilgi veremeyiz. Bizim de hiçbir bilgimiz yok" dediğini aktaran Temizer, şöyle devam etti: "Oğlumun dünkü duruşma sonrası Erzurum’a götürüleceğini biliyordum. Van’a getirildiğinden dahi haberim yoktu. Oğlumun Van'daki cezaevinde yaşamını yitirdiği bilgisini buradaki cezaevi yönetiminin beni aramasıyla öğrendim. Colemêrg’ten buraya geldim, halen bilgi almaya çalışıyorum. Hiç kimse bana bilgi vermiyor. Oğlumun nasıl öldüğünü bile bilmiyorum. Bundan dolayı oğlumun ölümünden büyük bir şüphe duyuyoruz. Duruşmadan sapasağlam çıkan oğlum ne oldu da bugün hayatını kaybetti? Dün buraya getirilmiş, bugün ölüm haberi verildi. Bu süre zaafında neler oldu? Neler yaşandı? Nasıl öldü? Buna dair tek bir bilgi yok. Bana, ‘Oğlun hayatını kaybetti, başın sağ olsun’ söylemi dışında hiçbir bilgi verilmedi.”

Hücrede tutuluyordu

Ölümün şüpheli olduğunu belirten baba Temizer, "Van Yüksek Güvenlik’te tutuklu bulunduğu süreçte sık sık ziyaretine gidiyordum. Erzurum’daki cezaevine götürüldüğünden beridir uzak mesafe nedeniyle çok görüşüne gidemiyordum. Oğlum epilepsi hastalığına rağmen Erzurum’daki cezaevi yönetimi tarafından tekli hücreye konuldu. Tekli hücrede ise 7/24 kamera gözetimi altında tutuluyordu. Hastaneye ise sadece epilepsi krizi geçirdiği süreçlerde götürülüyordu. Bunun dışında herhangi bir şekilde tedavisi yapılmıyordu” şeklinde konuştu. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.