İtfaiye'nin bütçesinden de çalmışlar

Serra Bucak ve Doğan Hatun

Serra Bucak ve Doğan Hatun

  • Kayyumların 8 yılda İtfaiye birimine hiçbir yatırım yapmadığını söyleyen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, "İtfaiye'nin 2022 bütçesinden 8 milyon 600 bin TL’nin başka birime aktarıldığını görüyoruz" dedi. 

Amed’in Xana Axpar (Çınar) ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri sınırında 20 Haziran gecesi elektrik tellerinden çıkan kıvılcım sonucu başlayan yangında 15 kişi yaşamını yitirdi. Yangına ilk müdahale Amed Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Mahalle sakinlerinin helikopterle müdahale edilmesine dair çağrıları ise yangın söndükten sonra karşılık buldu. Büyük bir alanı etkileyen yangının ardından Bismil ve Erxani (Ergani) ilçeleri ile Qerejdax bölgesinde de yangınlar çıktı. 

Her şeyiyle eksik

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Serra Bucak, kayyumdan devraldıkları İtfaiye biriminin teknik, personel ve envanter durumunun iç açıcı olmadığını söyledi. Geniş bir alana hizmet götüren Amed gibi bir büyükşehirde yaklaşık 298 personelle hizmet verildiğini, oysa sayının 500’ün üzerinde olması gerektiğini kaydeden Bucak, "59 aracımız var. Sayı ve personelin bu kadar az oluşu, bu büyük çaptaki yangınlara ve bu kadar geniş coğrafyaya maalesef yetecek pozisyonda değil. Hem araç hem envanter hem de itfaiyelerin yangına karşı kullanacağı korunaklı yüksek kaliteli giysi, eldiven, kask ve telsizler noktasında ciddi eksiklikler var” dedi.

8 yılda tek yatırım yok

Kayyımın 8 yıllık döneminde itfaiye birimine hiçbir yatırımın olmadığını belirten Bucak, şunları söyledi: “En az 15 yıllık itfaiye araçlarımız var. İki tane merdivenli itfaiye aracımız var. Bir tanesi 50, biri 40 küsur metre. Bunlardan bir tanesi 2015’te Almanya’dan hibe edilen itfaiye aracı, diğeri de öncesinden alınmış bir araç. 2016-2024 yılları arasına baktığımızda ne merdivenli araç ne de farklı bir yatırım yapılmış.

Parası başka birime

İtfaiye'nin 2022 bütçesinden 8 milyon 600 bin TL’nin başka birime aktarıldığını görüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ciddi yoksunluklar ve eksiklikler çekiyoruz. 20 Haziran’da yaşadığımız yangınlarda bize gösterdi ki; bir an evvel araç ihalelerini yapıp telsizlerinden giysilerimize kadar ciddi ekipman desteği ile bu yazı en iyi şekilde örgütlemeliyiz. Farkındalık çalışmaları, ekipman hazırlığı, İtfaiye'nin donanımının arttırılması ve araçların temini gibi konularda üzerimize düşen sorumluluğu en üst seviyede yerine getireceğiz.”

Afet bölgesi ilanı

Amed ve Mêrdîn sınırında yangının çıktığı ilk andan itibaren bölgede olduklarını ve koordineli bir şekilde yaraları sarmaya çalıştıklarını vurgulayan Bucak, “Bundan sonra da halkımızın yanında durmaya; belediyenin imkanları ölçüsünde dayanışmayı büyüterek bir arada olmaya ve bu yaraları sarmaya devam edeceğiz. Ancak bu tek başına yeterli olmayacaktır. İlk günden ‘burası afet bölgesi ilan edilsin’ çağrısı yapıyoruz. Bir an önce çiftçilerin ve yangından zarar görmüş halkımızın zararlarını karşılayacak bir fon oluşturulması, hasar tespit çalışmalarından sonra gerekli ödemelerin ve maddi desteklerin hemen yapılması gerekiyor. Belediye olarak ne gerekiyorsa yerelde destekleri sunmaya hazırız” şeklinde konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.