Utanmadan taziyeye gidiyorlar

Saliha Aydeniz

Saliha Aydeniz

  • Yangına müdahale etmekten sakındığı gibi DEDAŞ'ı koruyan açıklamalar yapan Türk devletinin yereldeki temsilcileri, utunmadan taziyelere koruma ordusuyla giderek pişkince konuşmayı sürdürüyor. Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ve AKP Milletvekili Faruk Kılıç önceki gün gittikleri Kelekê'de DEM Parti'li vekile dil uzatınca halkın tepkisiyle karşılaştı.

Yangında hayatını kaybeden 15 kişiden 10’u için Şemrex’e bağlı Kelekê (Yücebağ) kırsal mahallesinde kurulan taziyeyi ziyaret eden Mardin Valisi ile AKP Milletvekili Faruk Kılıç yurttaşların tepkisi ile karşılaştı. DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz’in taziye evinin içine girmek istediği sırada Vali korumaları tarafından engellenmesinin ardından başlayan tartışmada korumaların Aydeniz’i engellemek istemesi üzerine yaşanan olayda yurttaşlar, Vali Akkoyun ve beraberindekilere tepki göstererek, taziyeyi terk etmelerini istedi. Taziye evinden ayrıldıktan sonra Mardin Valiliği, DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz’i hedef alan haberler servis ederken, AKP İl Başkanlığı da benzer bir haber servis ederek, Aydeniz’i hedef aldı. Servis edilen haberlerde köylülerin Aydeniz’e tepki gösterdiği iddialarına yer verildi. 

Akdeniz, yaşananları anlattı

Vali ve beraberindeki heyetin karşılaştığı tepkinin öncesi ve sonrasında yaşananları, MA'ya anlatan Aydeniz, Valilik ve AKP’nin servis ettiği haberlerin aksine köylülerin kendilerine sahip çıktığını vurguladı. Facianın başından bu yana bölgede olduklarını dile getiren Aydeniz, Valilik ve iktidarın üzerine düşeni yapmadığını ifade ederek, telefonlarına dahi cevap verilmediğini söyledi. Mardin ve Diyarbakır valiliklerinin olayın en başından bu yana yangının bir “anız yangını” olduğu yönündeki söylemlerin DEDAŞ’ı korumaya dönük olduğuna dikkat çeken Aydeniz, “Acıları hafifletmek yerine daha çok halkı sorumlu tutmaya çalıştılar. Halkın acılarını azaltmak yerine acılarını büyütmeye dönük girişimlerde bulundular” dedi. 

Telefona cevap vermeyince

Aydeniz, kendilerinin Vali Akkoyun’un köye geldiğinden haberleri olmadığını belirterek, “Biz köye geldiğimizde hem rüzgar hem yağmur hem de yeni bir yangın çıktığını gördük. Gençler yine can havliyle yangın yerine koşuşturuyordu. Ben yine Vali ve Orman Müdürlüğüne ulaşmaya çalıştım. Dağlık alan olduğu için helikopterle müdahale etmeleri için ulaşmaya çalışıyordum” diye konuştu. Valiliğin telefonlarına cevap vermediğini kaydeden Aydeniz, bunun üzerine taziye evine geldiğini köylülerden öğrendiğini ve durumu bildirmek için taziye evine gittiğini söyledi. 

Şimdi burada ne işiniz var?

Kapıda Vali korumalarının kendisini engellemeye çalıştığını aktaran Aydeniz, kendisini tanıtmasına rağmen korumaların engelinin devam ettiğini söyledi. Aydeniz, şöyle devam etti: "Bunun üzerine sesimi yükselterek, üç-dört gündür size telefonla ulaşmaya çalışıyoruz. İlk gün buraya helikopter gelmesi gerektiğiyle ilgili size not bıraktırdık. O günden beri henüz dönüş yapmadınız. Bugün de size ulaşmaya çalışıyoruz, dışarıda bir yangın var. Gençler oraya gidiyorlar. Bununla ilgili de bize dönüş yapmıyorsunuz. Bu halkın acısı sırasında burada değilseniz şimdi burada ne işiniz var, diye seslendim. Ancak koruma ordusu, AKP İlçe Başkanı bize saldırmaya kalkıştı. Bize saldırmaya çalışınca halkımız da kendi vekillerini korumak için müdahale etti. Valinin burada olmaması gerektiğini söyleyerek, gitmesini istediler.”

Buradayız, burada olacağız

Valinin bunun üzerine taziye evinden ayrıldığını kendilerinin ise halkla birlikte olmaya devam ettiklerini ifade eden Aydeniz, şunları söyledi: “Halkımızla birlikte olmaya, halkımızın acısını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yaşananların da sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Biz buradayız. Burada olmayan Vali ve korumalarıdır. Bunu da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Biz buradayız ve burada olmaya devam ediyoruz. Kendileri koruma orduları ile gezmeye devam etsinler.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.