Riha'da da yangın çıkarıyor

Riha yangın

Riha yangın

  • Riha'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Alkanlı köyünde de 9 Haziran akşamı elektrik trafosu ve elektrik tellerinden çıkan kıvılcım nedeniyle yangın çıktı. Büyük çabalar sonucu söndürülen yangın sonrası Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından trafonun bakımı yapıldı. 

Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Riha Şubesi, mahalle sakinlerinin geçmiş dönemde yaptığı şikayetlerin dikkate alınmadığını belirterek, "Yangında yaklaşık 50 dekarlık buğday ve 200 adet meyve ağacı yanarak küle dönmüştür. Aynı bölgede 13 Haziran günü yine aynı elektrik hatlarındaki kıvılcımdan kaynaklı buğday tarlası yanarak zarar görmüştür. Tarla sahipleri, 2021'de DEDAŞ’a başvuru yapıp tarla içinde bulunan trafodan ateş çıktığını, yangına sebep olduğunu, DEDAŞ’ın keşif yapmasını talep etmiş. Bna rağmen hatların ve trafonun tamiri, onarımı yapılmadığı gibi verilen dilekçelere de dönüş yapılmamıştır" denildi.

Tarlası 9 Haziran'da çıkan yangında yanan köylülerden Müslüm Polat, şikayetlerinin üç yıl önce başladığını, tarlalarında bulunan trafonun sökülüp başka yere takılması için defalarca DEDAŞ dilekçe yazdıklarını söyledi. Polat, “Tarlada bulunan ve sürekli olarak kıvılcım saçan trafonun kıvılcımıyla 9 Haziran'da yangın çıktı. Trafo 7-8 eve elektrik veriyor. Ancak bu evlerde trafoya 1 kilometre uzaklıkta. En son bir kaç kez şikayette bulunduk. 9 Haziran'da çıkan yangından 3 gün önce de yangın çıktı. Biz de ihbar hattını aradık. Şikayet ettikten sonra gelip sorunu çözeceklerini söylediler, ancak 3 gün sonra 56 dönüm buğdayımız yandı. Biz zarar ettikten sonra gelip onarım yaptılar" dedi. 

Hasan Aslan

Tarım Orkam-Sen Riha Şubesi Başkanı Hasan Aslan, yangın sebebinin bakımsız kalmış elektrik direklerinden sıçrayan kıvılcımlar olduğunu kaydetti. Aslan, şunları söyledi: "Oradayken çektiğimiz görüntülerinde de elektrik direğindeki tellerden kıvılcımların etrafa saçıldığını gördük. Bu olay yaşanmadan 10 gün önce de köylüler DEDAŞ’ı arayıp durumu ihbar etmiş. Bu alanlar sulak tarım arazileridir. Buğday tarlasının kenarında pamuk ve biber ekili olduğu için meydana gelen yangın tüm buğday tarlasını yaktıktan sonra kendiliğinden bir şekilde söndü. Yangın elektrik direklerindeki bakımsızlıktan, bağlantı hatalarından meydana gelebilir. Elektrik telleri birbirine çarparak yangın çıkartabiliyor. Burada yapılması gereken bu direklerin sürekli onarılmasıdır.” RİHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.