İnsansızlaştırma politikası

Çınar yangın

Çınar yangın

  • İHD Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Tuğba Kahraman, Mêrdîn ve Amed’de çıkan yangınlara erken müdahale edilmemesine ilişkin, “Kurdistan’ın doğasına yönelik özellikle köy ve ilçelerde 90’larda köy yakmalarıyla başlayan insansızlaştırma politikası, ekolojik yıkımla sürüyor” dedi.

Yangının ilk kritik saatlerinde bakanlıklardan herhangi bir açıklama gelmezken, helikopter ihtiyacına rağmen havadan yangına müdahale edilmedi. Sabah saatlerinde ise sönen alanların üstünde helikopterler dolandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Tuğba Kahraman, müdahalesizliğin resmi politika haline geldiğini belirtti. Tuğba, “Dün gece Mêrdîn’in Mazıdağı ile Amed'in Çınar ilçesi arasında çıkan yangında çok sayıda yurttaşın yaşamını yitirdiği, hayvanların yaralandığı ve yaşamını yitirdiği haberleri, Kurdistan coğrafyasında sürekli yinelenen müdahalesizliğin resmi politikası haline getirildiğini somut olarak göstermektedir” dedi.

DEDAŞ ve ihmaller silsilesi

Yangının çıkma gerekçesinin saptırılmasına dikkat çeken Kahraman, şöyle devam etti: “Yangın, yaralı köylülerin verdiği ifadelerle; Vali’nin dediği gibi ‘anız’dan değil, yıpranmış elektrik tellerinden çıktı. DEDAŞ’ın yıllardır bölgedeki altyapısına bakım, onarım, geliştirme yapma ihtiyacı bile duymadığının, ihmaller silsilesinin ve coğrafyanın kötü kader rolünün ifadesidir. Sorumluluğu olanların hesap verebilirliği sağlanmalıdır. Ekoloji hareketleri içinde de yangının hangi ‘bölgede’ çıktığına verilen tepki, mücadelenin kendi şovenist tavrını sorgulamasının zamanının geldiğine işarettir.”

 

Çınar yangın/ Foto: Medine MAMEDOĞLU

 

Ekolojik yıkımla insansızlaştırma

Kurdistan’ın doğasına yönelik özellikle köy ve ilçelerde 90’larda köy yakmalarıyla başlayan insansızlaştırma politikasının, ekolojik yıkımın araç olarak kullanılması ile sürdüğünü vurgulayan Kahraman, şunları söyledi: "Barajlar, özel güvenlik bölgeleri, yangınlar, üretimin sınırlandırılması ve sınırlarda inşa edilen büyük duvarlar ile bölge zorunlu göçe maruz bırakılmaktadır. Bölgede çıkan yangınlara müdahale edilmemesi, son yıllarda resmi politika haline getirilmeye çalışılmaktadır. Kurdistan coğrafyasında orman kıyımının yaşandığı yerlerde yeni karakol ve kalekollar inşa edilmektedir.

İhmallerin takipçisi olacağız

Sistematik olarak, ekolojik yıkım, savaş politikalarının aracı haline getirilmektedir. Müdahalesizliğin ve ihmallerin sorgulanması, yeni bir cezasızlık sahnesinin daha yaşanmaması, takibinin tüm örgütler ve inisiyatifler tarafından yapılması gerekmektedir. Biz de bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.