Türk ordusu planladığı gibi ilerleyemiyor

Beritan Zagros

Beritan Zagros

  • KDP'nin, Türk ordusu için Şemzînan hattından Avaşîn'e kadar bir askeri hat kurduğunu söyleyen gazeteci Beritan Zagros, "Planları başarılı olursa Garê, hatta Qendîl'e işgal saldırılarına başlayacaklar, ancak planladıkları gibi olmuyor" dedi.
  • Zagros, şunları paylaştı: "Türk ordusu, 2022'de KDP'nin yardımıyla Metîna'nın Çarçel tarafına yerleşti. Şimdi de Metîna'nın başından Habur Çayı'na, oradan da Batûfa, Qedûş ve Amediyê dağlarından Berwariyan'a kadar tutmak istiyor.
  • Habur'dan Heftanîn sınırına kadar uzanan bölgede bu yıl 4-5 yere asker konuşlandırıldı. Bu bölgelere Kurdistan'ın güneyinden geldi. Ayrıca Çarçel Tepesi'nden Habur, Enîşkê ve Batûfan yönüne kuvvet, ağır silah, askeri araç vb. nakledildi.

Gazeteci Beritan Zagros, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinden tavizler koparsa da istediğini alamadığını, tavizlerin de sahaya yansıdığını söyledi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları'ndaki işgal saldırılarını yakından takip eden bölgedeki gazetecilerden Beritan Zagros, Güney Kurdistan'ı, Kerkük ve Musul'u da işgal ederek, Rojavayê Kurdistan'ın kazanımlarını ortadan kaldırma hayallerine dikkat çekti. Türk ordusunun, Qendîl ve Garê'ye dönük kapsamlı saldırı hazırlığına işaret eden Zagros, Erdoğan'ın gücünü kaybettikçe dikkatleri Kürtlere yönelik saldırılara çektiğini ifade etti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın varlığını sürdürmek için Kürt Özgürlük Hareketi'ni tasfiyeyi hedeflediğini kaydeden Zagros, sınırlarını genişletme planının istediği biçimde gitmediğini belirtti. Tıkanan durumu aşmak için Irak ve KDP ile yeni arayışlara gittiğini anımsatan Zagros, "Türk devleti, Irak sınırının genişletilmesi ve daha fazla Kurdistan topraklarına girilmesi konusunda KDP ve bazı uluslararası güçlerle anlaştı. Bazı yerlerde 40 kilometre, bazı yerlerde ise 30 kilometreye kadar girdi. Bu açık işgaldir" şeklinde konuştu.

KDP askeri hat kurdu

KDP'nin, Türk ordusu için Şemzînan hattından Avaşîn'e kadar bir askeri hat kurduğunu söyleyen Zagros, "Planları başarılı olursa Garê, hatta Qendîl'e yönelik işgal saldırılarına başlayacaklar. Aslında birkaç ay içinde bölgeyi işgal etmeyi planlıyorlardı, ancak savaş sürüyor ve planladıkları gibi olmuyor" dedi.

KDP desteğini esirgemiyor

Türkiye'nin KDP'nin karakollarını askeri saldırıların merkezi olarak kullandığını belirten Zagros, bu karakollar ve üs merkezleri nedeniyle Türkiye'nin bölgeye pêşmerge kılığında yerleştirildiğini söyledi. Zagros, şunları ifade etti: "Güçlerini de Türk askerlerini korumak için nöbetçi olarak yerleştirdi. KDP, PKK'nin hassasiyetini bildiği için güçlerini buralarda nöbetçi olarak bıraktı. Türk ordusu ve KDP, Amediyê ve Enîşkê halkına PKK'ye saldırı için talimat verdi. KDP, bu bölgelere Türk ordusunu konuşlandırdığı için bölge halkının artık bunu yapması mümkün değildi. KDP, Kurojaro yolunu alıp askeri kampa dönüştürüyor ve kimsenin Nêrwe-Rêkanê gitmesine izin vermiyor."

Geçen yıl istenen hat olmadı

Çatışmaların Metîna civarında ağırlıklı olarak sürdüğünü aktaran Zagros, geçen yıl oluşturulmak istenen hattın Türkiye'nin girebildiği yerleri koruyamaması nedeniyle tamamlanamadığını söyledi. Erdoğan'ın Irak ziyareti sonrası ağırlığın Amediyê ve Zap'a verildiğini hatırlatan Zagros, şöyle devam etti: "2021 ve 2022'de KDP'nin yardımıyla Metîna'nın Çarçel tarafına yerleştiler. Şimdi de Metîna'nın başından Habur Çayı'na, oradan da Batûfa, Qedûş Dağı ile Amediyê Dağı'ndan Berwariyan bölgesine kadar tutmak istiyorlar. Habur'dan Heftanîn sınırına kadar uzanan bölgede bu yıl 4-5 yere asker konuşlandırıldı. İlginç olan bu bölgelere Kurdistan'ın kuzeyinden değil, Kurdistan'ın güneyinden konuşlanmış olması. KDP'nin kontrolündeki bölgelere, askerlerini buralara konuşlandırıyor. KDP'nin 'güvenlik hattı' adı verdiği yerde, pêşmerge ve sınır muhafızları yerleştirildi. Türkiye ayrıca Metîna'nın Çarçel Tepesi'nden Habur, Enîşkê ve Batûfan yönüne kuvvet, ağır silah, askeri araç vb. konuşlandırıyor."

Görüşmeden sonra Irak güçleri

Erdoğan'ın Irak ziyareti sonrası bölgeye Irak Sınır Muhafızları'nın yerleştirildiğini hatırlatan Zagros, aynı zamanda KDP'ye bağlı 'Supay Barzani' denilen güçlerin de çatışmalara dahil edildiğini ileri sürdü. Buna karşılık PKK'nin de çeşitli taktiklerle buna karşı koyduğunu dile getiren Zagros, bu taktiklerin de etkili bir şekilde yürütüldüğünün, Türkiye'nin amacına ulaşamamasından anlaşıldığını kaydetti. 

İstedikleri gibi ilerleyemiyorlar

Türkiye'nin tüm teknolojik imkanlara rağmen ilerleyemediğini söyleyen Zagros, şunları dile getirdi: "Ortaya çıkan tabloya ve görüşmesi sonuçlarına göre; Erdoğan, Irak'tan istediğini alamadı. Elbette bazı konularda taviz vermiş, bu da farklı şekillerde kendini gösteriyor. " 

Bergar köyleri boşaltıldı

Bu saldırılarda, Federe Kurdistan'da köylerin de boşaltıldığını söyleyen Zagros, "Özellikle Bergar eteklerinde bulunan köyler boşaltıldı. Önce bölge yoğun bir şekilde bombalandı, elektrikleri kesildi, ardından da köy boşaltıldı" dedi. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.