ÖGK’den ‘ücretsiz HPV aşısı’ kampanyası
Kadın Haberleri —
- HPV birden fazla türü olan bir virüs ve bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanseri dahil birçok hastalığa neden oluyor. Birçok ülkede “ulusal aşı” programında yer alan HPV aşısına Türkiye’de çok yüksek ücretle yapılıyor. Özgür Genç Kadın (ÖGK), ücretsiz aşı için imza kampanyasına hazırlanıyor.
HPV virüsenden kaynaklı yılda 2 bin kadının yaşamını yitirdiğine dikkati çeken ÖGK üyesi Hivda Selen, "Ücretsiz HPV aşısı haktır, istiyoruz" kampanyasına hazırlandıklarını aktardı.
HPV birden fazla türü olan bir virüs ve bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanseri dahil birçok hastalığa neden oluyor. HPV virüsünün neden olduğu hastalıklar aşı ile önlenebiliyor. Birçok ülkede “ulusal aşı” programında yer alan HPV aşısına Türkiye’de çok yüksek fiyatla erişilebiliyor. Kadın hastalıklarına dikkat çeken Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Hivda Selen, HPV aşısının kadınlar için önemine ve kampanyaya dair değerlendirmelerde bulundu.
HPV aşısının 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulandığında koruyuculuğunun olduğunu belirten Selen, aşının Türkiye’de ücretli olduğunu belirtti. Bunun nedenini “cinsiyetçilik” olarak açıklayan Selen, “Çünkü kadınların yaşamını dert edinmeyen, onların yaşamını önemsemeyen bir anlayış var. Kadınların göz göre göre ölmesine sebep olan bir uygulama, bir sağlık politikası var” diye konuştu.
Her yıl iki bin kadın hayatını kaybediyor
Türkiye'de yılda ortalama iki bin kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğine vurgu yapan Selen, “Fahrettin Koca, HPV aşısının ücretsiz olacağı sözünü vereli 2 yıl oldu ve bu 2 yıl içerisinde ortalama 4 bin kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetti. Aynı zamanda süreç içerisinde ücretsiz yapmak yerine HPV aşısına zam yapmış oldular” dedi.
Başlattıkları kampanyaya dair de bilgi veren Selen, ilk aşamada HPV aşısının bir hak olduğunu ve ne derecede önleyicilik sağladığını anlattıklarını belirtti. Selen, “HPV aşısı Türkiye'ye 2006 yılında geldi, bunu bilen kadın sayısı çok sınırlı. Biz öncelikle bunun bir hak olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini anlatıyoruz. Aynı zamanda kampüslerden sokaklara, kadınların da kendi haklarını bizlerle beraber aradığı ve ‘bu hakkımızı bize verin’ dediği bir imza kampanyası başlatıp, bu talepleri Sağlık Bakanlığı’na ulaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kadınların yaşamlarını yitirmesinin sorumlusunun Sağlık Bakanlığı ve cinsiyetçi sağlık politikaları olduğunu vurgulayan Selen, “Biz çalışmayı, onları politik olarak teşhir ederek de örgütleyeceğiz. Aynı zamanda çeşitli cinsel sağlık ve HPV nedir kapsamında kimi atölye, buluşmalar örgütlemeyi düşünüyoruz” diye belirtti.
‘Ücretsiz HPV aşısı haktır, istiyoruz’
Selen şöyle devam etti: “Kadınlar genel olarak HPV aşısını bilse ya da bunu yaşamış olsa bile ifade etmekte güçlük çekiyor. Toplumsal olarak dışlanacağını düşünüyor. Taleplerimizden biri de erken teşhis için tarama testlerinin düzenli olarak yapılması. Biz ÖGK olarak ‘ücretsiz HPV aşısı haktır, istiyoruz’ diyerek bir kampanya başlatıyoruz, her kadının bu çalışmada yapabileceği bir şey var; kendi hakkımızı alabilmek için gönüllü ağlarımızda yer alabilirler ve burada bizimle beraber bu çalışmayı her açıdan örgütleyebilirler.” MA/İSTANBUL