Gambiyalı kadınlar kazandı

Kadın Haberleri —

❏

  • Batı Afrika ülkesi Gambiya'da parlamento, bu hafta kadın sünneti yasağının kaldırılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla reddetti.

Batı Afrika ülkesi Gambiya'da parlamento, bu hafta kadın sünneti yasağının kaldırılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla reddetti. Milletvekilleri, tasarıya ilişkin 24 Temmuz'da yapılması planlanan üçüncü ve son oturum öncesinde yasa tasarısının her bir maddesi için oy kullandı. Milletvekillerinin çoğunluğu tüm maddelere aleyhte oy kullandı.

İkinci oturumda onaylanmıştı

Gambiya'da kadın sünnetine yönelik 2015'te getirilen yasak, uygulamayı üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilir hale getirmişti. Kadın sünneti uygulamasını suç olmaktan çıkarmayı amaçlayan "Kadın Yasasında Değişiklik Tasarısı", Mart ayında 53 milletvekilinden yalnızca beşinin aleyhte oy kullanmasıyla ikinci oturumda onay almıştı.

Bunun üzerine Gambiyalı kadınlar, Mart ayındaki parlamento oturumu sırasında, parlamento binası önlerine gelerek protestolar düzenlemişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 2024 rakamlarına göre Gambiya'da, 15 ila 49 yaş arasındaki kadınların ve kız çocuklarının yüzde 73'ü bu prosedüre tabi tutuluyor. Gambiya, bu kapsamda, en yüksek kadın sünneti uygulaması oranlarına sahip 10 ülke arasında yer alıyor. Bununla birlikte, ülkede sünnet edilen 14 yaş altı kız çocuklarının oranı 2010'da yüzde 42,4'ken, 2018'de bu oran yüzde 50,6 oldu. BANJUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.