Soykırım sürecinin başlangıcı oldu
- Şêx Seîd ve dava arkadaşlarını anan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Devletin katliam ve idamlarla Kürt halkının bu isyanını bastırma yoluna başvurması, soykırıma dayalı süreci başlattı” dedi.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şêx Seîd ve arkadaşlarının idam edilmelerinin yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Şêx Seîd ve dava arkadaşlarının idam edilmelerinin Kürt inkarına dayalı zihniyetin sonucu olduğunu vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Cumhuriyet kurulur kurulmaz Kürt halkının varlığı inkar edilmiş, kendisine verilen sözler tutulmayarak Kürt halkı demokratik ulusal haklarından mahrum edilmiş, hukuksuz bırakılmıştır. Kürt halkı kendisine dayatılan bu inkara ve hukuksuzluğa itiraz etmiştir" dedi. Şêx Seîd ve arkadaşlarının, Kürt halkının bu itirazına öncülük ettiğini; geliştirdikleri meşru ve demokratik müadelenin, Kurdistan tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Eşbaşkanlık, şunların altını çizdi: "Kürt halkının inkar, imha ve soykırıma karşı tutumunu ve mücadelesini ifade etmektedir. Bu süreç önemlidir, çünkü hem Kürt halkının inkara karşı direnişini, özgürlük tutumunu ortaya koymaktadır hem de Türk devletinin karakteri ve Kürt halkına olan yaklaşımı da bu süreçte ortaya çıkmıştır. Kürt soykırımına dayalı zihniyetin ve siyasetin oluşumu, Şêx Seîd direnişinin bastırılması ve önderlerinin idam edilmeleriyle başlamış ve bu süreç sürdürülerek günümüze kadar gelinmiştir."
Bastırıldıktan sonra katliamlar
Devletin katliam ve idamlarla Kürt halkının bu direnişini bastırma yoluna başvurmasının, Kurdistan'da soykırıma dayalı yeni bir süreci başlattığını anımsatan Eşbaşkanlık, öşyle devam etti: "Bu tarihten sonra Kurdistan'da katliamlar süreci başlamış, Agirî’de, Dêrsim'de, Zîlan'da başta olmak üzere ülkenin her yerinde soykırımlar gerçekleştirilmiştir. Bundan dolayıdır ki; Önder Apo, devletin Şêx Seîd direnişine yaklaşımını Kürt soykırımının başladığı tarih olarak belirtmektedir. İlk soykırım yasaları ve mekanizmaları bu süreçte oluşmuş ve devreye konulmuştur. Bunlar daha sonra Şark Islahat Planı olarak resmiyet kazanmıştır. Şark Islahat Planı, Türk devletinin gerçek ve değişmeyen tek anayasasıdır. Daha sonra çıkarılan bütün diğer yasa ve mekanizmalar Şark Islahat Planı’nın, yani Kürt soykırımının gerçekleştirilmesine hizmet temelinde vardır. Türkiye'de işleyen tek yasa Kürt soykırımı yasasıdır.
Soykırımcı zihniyet değişmedi
Ne yazık ki üzerinden yüzyıl geçmiş olmasına rağmen Türk devleti soykırımcı sömürgeci zihniyetini değiştirmedi. Günümüzde bu soykırımcı sömürgeci siyaseti faşist AKP-MHP iktidarı temsil etmekte ve yürütmektedir. Nitekim AKP-MHP iktidarı, cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken Kürt Özgürlük Hareketi’ni bitireceğini ve Kürt soykırımını sonuca ulaştırarak Kürt varlığını ortadan kaldıracağını belirtmiş ve bu amaçla en kapsamlı saldırı, işgal ve katliam uygulamalarına başvurmuştur. Önder Apo üzerindeki mutlak tecrit, halka ve Özgürlük Hareketi’ne yönelik saldırılar, Rojava'ya yönelik işgal saldırıları, kayyum politikalarıyla halkın iradesinin gasp edilmesi ve özel savaş uygulamaları bu amaçladır.
Kürt halkı direniyor
Ne var ki Kürt halkı, tarihinin en kapsamlı direnişini AKP-MHP faşizmine karşı sergilemiş ve bunun gerçekleşmesini önlemiştir. Bu tutumuyla Kürt halkı, Şêx Seîdlerin, Seyîd Rizaların, Qazî Mihemmedlerin intikamını almış ve almaya da devam etmektedir. Şüphesiz AKP-MHP iktidarı, soykırım amacından vazgeçmiş değildir, ancak Kürdistan halkının topyekûn direnişi ve mücadelesi karşısında başarısızlığa uğramış, teşhir olmuş ve ayakta duramaz hale gelmiştir. Şêx Seîdlerin anısına bağlılığın en doğru yolu, mücadeleyi sürdürmek ve başarıya ulaştırmaktır." HABER MERKEZİ