Êzîdxan’ın iradesini tanıyın

.

.

  • KCK ve KJK, 74. Ferman’ın onuncu yılında DAİŞ, KDP ve Türk devletinin soykırım suçundan yargılanmasını istedi. Irak ve uluslararası topluma da “tarih boyunca soykırımlara maruz kalmış Şengal halkının öz yönetim iradesini tanıyın” çağrısını yaptı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ eliyle Şengal’de gerçekleşen soykırım saldırısına ilişkin açıklama yaptı. İnsanlık tarihinin en vahşi soykırımlarından biri olarak nitelendirdiği katliamda yaşamını yitirenleri anan KCK, “Dün olduğu gibi bugün de Şengal halkımızın yanındayız” mesajı verdi.

74. Ferman anlamına gelen saldırılarda binlerce Êzîdî’nin katledildiğini, binlerce kadının tecavüze uğradığını, esir alınarak pazarlarda satıldığını, hala binlercesinin de kayıp olduğunu hatırlatan KCK, “Özgürlük gerillasının müdahalesi ve YPG-YPJ güçlerinin desteği olmasaydı Êzîdî halkı tümüyle ortadan kaldırılacaktı, amaç buydu” dedi.

KDP DAİŞ kadar suçlu

KCK, bütün devletlerin seyirci kaldığı katliama zemin yaratan esas gücün KDP olduğuna işaret etti. Açıklamada şunlar belirtildi:

“KDP, Şengal halkını katliamla yüz üstü bırakıp kaçmış ve böylece katliama zemin yaratmıştır. Dolayısıyla en az DAİŞ kadar KDP de Şengal katliamının sorumlusu ve suçlusudur. KDP bu ağır suçtan dolayı tarih önünde yargılanması ve hesap sorulması gereken bir güçtür. Fakat ne yazık ki hakikat bu iken ve bunu gerektiriyorken KDP hiçbir şey olmamış gibi, utanmadan tekrardan Şengal'in hakimiyetinin kendisine verilmesini istiyor ve bunun için gizli, açık ve kirli faaliyetler içerisine giriyor. Şengal'e yönelik gerçekleşen saldırılar, ekonomik kuşatma, kendini yönetme ve savunma talebinin kabul edilmemesi KDP'nin yürüttüğü faaliyetlerin sonucudur.

KDP Türk devletini Şengal'e saldırtmakta, Irak devletinin de Şengal halkının meşru ve demokratik taleplerini tanımasını engellemektedir.”

Irak’a çağrı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şengal halkının yürüttüğü kendini yönetme ve savunma mücadelesinin meşru ve demokratik bir mücadele olduğunun altını çizerek, “Irak devleti başta olmak üzere katliamdan ve katliamcılardan yana olmadığını söyleyen herkesin Şengal halkının meşru ve demokratik mücadelesinin yanında yer alması gerekir. Irak devleti tarih boyunca soykırımlara maruz kalmış Şengal halkının iradesini ve demokratik meşru taleplerini dikkate almalı ve diyalog ve demokratik haklar temelinde çözümünü sağlamalıdır” dedi.

Başûr’u işgal aynı amaçlı

KDP’nin ihanet tarihine bugün de Türk devletinin Başûrê Kürdistan işgaline ortak olarak yeni bir sayfa eklediğine dikkat çeken KCK, “Türk devleti Başûrê Kürdistan'ı işgal ederek DAİŞ'in Şengal'de sonuca ulaştıramadığı soykırımı da gerçekleştirmeyi amaçlıyor” diyerek Irak Hükümeti’ne bu plan karşısında durma çağrısında bulundu.

Çağdaş Derwêş ve Adulêler

KJK Koordinasyonu da yaptığı yazılı açıklamada Şengal’i özgürleştirme mücadelesinde şehit düşenleri andı. “Onlar çağdaş Derwêş ve Adulêler olarak sadece Şengal’i değil Ortadoğu’nun en kadim kültürünü ve insanlık değerlerini katliamdan kurtardılar” dedi.

“DAİŞ saldırısı göstermiştir ki öz savunması ve örgütlenmesi olmayan her halk, katliamlarla yüz yüzedir, bu tehlike her zaman yanı başındadır” ifadesinin yer aldığı KJK açıklamasında, Şengal halkının tarihten ve katliamın acı sonuçlarından dersler çıkararak öz savunmasını, öz örgütlenmesini geliştirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada şunlar belirtildi:

“Önder Apo’nun ideolojisinden güç ve cesaret alan kadınlar fermanların ve katliamların bir kader olmadığını görerek ayağa kalktı, direndi. Ellerinde taşlarla tanklara karşı durdular, kepçelerle kazılan hendekleri elleriyle kapattılar, gerektiğinde ellerine silah alarak Şengal’i ve kendilerini savundular. Özgür yaşam umudunu tüm dünyaya ekmeyi başardılar.”

Kadın örgütlülüğü Şengal’in garantisi

KJK, “Özerk Şengal’in fermanlara ve katliamlara verilen en anlamlı ve en büyük cevap” olduğunu belirterek, kadın örgütlülüğünün Şengal’in garantisi anlamına geldiğini vurguladı; “Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın inşası için canla başla çalışmak, katliamlara ve fermanlara karşı durmaktır. Bu katliamın intikamı, kadınların örgütlülüğü ve savunmasıyla mümkündür. Yaşamın her alanında örgütlenmelerini güçlendiren kadınlar, Şengal’in ve Êzidxan halkımızın garantisi olacaktır” dedi.

DAİŞ, TC, KDP yargılanmalı

KJK, KDP, Türk devleti ve Irak Hükümeti’nin 9 Ekim anlaşmasına dikkat çekti. “DAİŞ eliyle yapamadıklarını, bu anlaşma ve sahte yasalarıyla yapmaya çalışıyorlar. Fakat unuttukları bir gerçek var ki o da Şengal’in eski Şengal olmadığıdır” diyen KJK Irak Hükümeti’ne  Şengal halkının öz yönetim iradesini tanıması çağrısında bulundu.

KJK Koordinasyonu, uluslararası kurumlara da seslenerek,

“Katliam, uluslararası alanda ve Ortadoğu’da bir soykırım suçu olarak tanınmalı ve başta DAİŞ ve onun ortakları olan TC, KDP gibi güçler bu soykırım suçundan yargılanmalıdır” çağrısında bulundu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.