CPT’nin aynası İmralı’dır

Yurt Dışı Haberleri —

Frankfurt Öcalan'a özgürlük eylemi

Frankfurt Öcalan'a özgürlük eylemi

  • Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresinin (KCDK-E) çağrısı ile 25 yıllık İmralı işkence sistemini protesto eden Kürtler ve dostları Almanya, Avusturya ve Fransa’da meydanları doldurdu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için on iki yıldan beri kesintisiz süren Özgürlük Nöbeti selamlandı.
  • Frankfurt’ta, “Rêber Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar durmayacağız, mücadelemizi halkımız ve dostlarımızla birlikte büyüteceğiz” denildi. Hamburg’da ise “12 yıldır Kürt halkı CPT önünde duruyor. İnsan haklarından söz etmek istiyorsanız İmralı’ya bakmalısınız” mesajı verildi.

İmralı ada hapishanesinde 25 yıldan beri tutulan ve 39 aydan beri de mutlak iletişimsizlik rejimi uygulanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük işkence ve hukuksuzluk Avrupa’nın birçok merkezinde yapılan yürüyüş ve eylemlerle protesto edildi. 25 Haziran 2012 yılında başlayan ve 626 haftasında devam eden Fransa’nın Stassbourg kentinde sürdürülen ‘Özgürlük Nöbeti’nin selamlandığı eylemlerde, mücadelede Israr ve sonuç alınıncaya kadar devam kararlılığı dile getirildi. İmralı işkence sisteminin protesto edildiği Almanya, Avusturya ve Fransa’daki kitlesel yürüyüş, miting ve açıklamalar kitlesel olarak gerçekleşti.

12 yıldır kesintisiz nöbetteyiz

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresinin (KCDK-E) çağrısı Almanya’nın Düsseldorf, Frankfurt, Heilbronn ve Hamburg kentlerinde bir araya gelen Kürtler 25 yıldan beri süren tecridi protesto etti. Avrupa’daki Kürtlerin 13. yılına giren ‘Özgürlük Nöbeti’ eylemi selamlandı.    

Düsseldorf’da Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin son bulması için kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. FED-MED’in öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe yüzlerce Kürt ve Kurdistan dostu katıldı. Merkez tren istasyonu önünde şehitler için yapılan saygı duruşu ile başlayan eylemde halk Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik pankart açtı.

Protesto gösterisine katılanlara hitap eden FED-MED Eşbaşkanı Ehmed Kobanê, 12 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan “Özgürlük Nöbeti’ni” hatırlatarak, “Rêber Apo 15 Şubat 1999 yılında uluslararası güçlerin komplosuyla korsan bir şekilde kaçırıldı ve esir edildi. Uluslararası güçler Önder Apo şahsında Kürt halkını cezalandırmak istediler. Nasıl ki Lozan’da Kürt halkının haklarını inkâr ettiler, vatansız ve kimliksiz bıraktılar ve ülkemizi dört parçaya böldülerse bunu yine gerçekleştirmek istediler” dediği konuşmasını “Önder Apo’nun şahsında Kürt Özgürlük Hareketi’nin Kurdistan halkı ve Mezopotamya halkları için yürüttüğü özgürlük mücadelesini engellemek ve umutlarını yok etmek istediler. Önder Apo üzerindeki tecride dikkat çekmek için Strasbourg’da 25 Haziran 2012 yılında bu eylem başladı ve bugüne kadar devam ediyor. Dünyada hiçbir eylem 12 yıl yürütülmemiştir. 12 yıl AİHM önünde ve diğer Avrupa Birliği’nin tüm kurumları önünde halkımız 24 saat boyunca nöbet tutuyor” sözleri ile tamamladı.

Strasbourg kentinde Kürt halkının yapmak istediği eyleme izin verilmemesini kınayan Kobanê, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit sisteminden bu uluslararası güçlerin sorumlu olduğunu hatırlattı. Kobanê, “Önder Apo özgürleşene kadar eylemlerimize devam edeceğiz” mesajını verdi. Konuşma ardından eylemciler sloganlar eşliğinde yürüdü.

Frankfurt’ta yapılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırma ve fiziki özgürlüğünü sağlama gösterisi FCDK-Kawa ve Hessen Kürt Kadınlar Birliği’nin organizasyonu ile gerçekleşti. Frankfurt kent merkezinde bulunan Willy-Brand Platz’da yapılan mitingde “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” yazılı pankart ve flamalar taşındı.

Mitingde FCDK-Kawa adına yapılan konuşmada, Abdullah Öcalan’ın 25 yıldan beri ağır işkence altında olduğu belirtilip, İşkenceyi Önleme Komitesi CPT için, “Eğer böyle bir kurum gerçekten varsa 2019’dan beri İmralı üzerine hazırladığı raporları neden açıklamıyor” sorusu yöneltildi. CPT’nin ve ilgili uluslararası kurumların Türk devletinin tecrit politikalarının bir parçası haline geldiği belirtildi. Konuşmada, “Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar durmayacağız, mücadelemizi halkımız ve dostlarımızla birlikte büyüteceğiz” denildi.

Heilbronn kentinin Kilianplatz meydanında yapılan miting FED-GEL’in organizasyonuyla gerçekleşti. Mitingde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile Türkiye ve Kurdistan’daki zindanlarda tutsakların direnişine dikkat çeken pankartlar taşındı. Mitingde bir araya gelenlere hitaben konuşan Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mesut Dağhan Kurdistan’daki yangınlarda yaşamını yitirenleri andı, “Acı ve yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamamasıyla dair Kürt kamuoyunda kaygıların en üst düzeye geldiğin dile getiren Dağhan, “Halkımızı seslerini yükseltmeye ve Önder Apo'nun etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz” dedi. Mitingde “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Hamburg şehrinde, Strasbourg’ta başlatılan “Özgürlük Nöbeti” eyleminin 13. yılına girmesi dolayısıyla Mönckebergstrasse’de eylem gerçekleştirildi. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde CPT’nin insan hakları ile ilgili açıklamalarının iki yüzlüce olduğuna dikkat çekilerek, “12 yıldır Kürt halkı CPT önünde duruyor. Gerçekten insan haklarından söz etmek istiyorsanız İmralı’ya bakmalısınız. İnsan hakları, ekoloji, özgür yaşam ve kadın özgürlüğü hepsi İmralı’da, Önder Apo’nun felsefesindedir. Eğer demokrasi istiyorsanız Önder APO ile görüşmeli ve ondan öğrenmelisiniz” denildi.

Tecridi kır, faşizmi çökert

Avusturya'nın Viyana, Graz, Linz ve Innsbruck kentlerinde Avusturya Civaka Azad'ın koordinesinde Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için eylemler yapıldı. Başkent Viyana’da, ülke parlamentosu önünde gerçekleştirilen eylemde, Almanca ”Tecridi kır, faşizmi çökert, Önder Apo’yu özgürleştir” yazılı pankart taşıyan kitle, “Bijî Serok Apo“ sloganını haykırdı.

Linz kentinde yapılan eylemde Avrupa kurumlarının insan hakları söylemlerine rağmen görevlerine sahip çıkmadıkları ve 13. Yılında devam eden Strasbourg’daki Özgürlük Nöbeti eylemini görmedikleri vurgusu vardı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin son bulması amacıyla gerçekleşen mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına karşı işlenen suça ortak olunmaması ve çözüm için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu. Eylemde sık sık "Bijî Serok Apo, Bê Serok Jîyan Nabe" sloganları atıldı.

Graz kentindeki eylem de kitlesel olarak gerçekleştirildi. Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve tecridin sonlandırılması için Strasbourg'da 25 Haziran 2012 yılından bu yana  kesintisiz olarak devam eden "Özgürlük Nöbeti" eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldi. Graz Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından yapılan eyleme Kurdistanlılar ve dostları katıldı. Herrengasse'de yapılan mitingde “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı açıldı. Eylemde kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bildiriler okundu ve dağıtıldı.

“Libere pour Öcalan”

Fransa’nın Nantes şehrinde örgütlü CDK-N (Nantes Demokratik Kürt Toplum Merkezi) öncülüğünde La Place du Commerce’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak amacıyla eylem düzenlendi. Kürtçe ve Fransızca yazılı “Tecridi kır, faşizmi yık, Kurdistan’ı özgürleştir” pankartı açan kitle, sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Libere pour Öcalan” sloganları attı.

Eylemde konuşan CDK-N Dış İlişkiler Sözcüsü, CPT’nin İmralı tecrit ve soykırım sisteminden sorumlu olduğunu belirterek, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar alanlarda olacaklarını, mücadelenin Nantes’te daha da büyütüleceğini vurguladı. ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.