Kadınlar festivallerde buluşuyor

Kadın Haberleri —

.

.

Zürih ve Londra’daki kadın festivallerine çağrı: Birlikte kadın devrimine yürüyoruz

  • Kürt kadınları ve dostları hafta sonu festivallerde buluşacak. 30 Haziran Pazar günü İsviçre’nin Zürih kentinde 11. Sakine Cansız Kadın Festivali, İngiltere’nin başkenti Londra’da ise 19. Zilan Kadın Festivali düzenleniyor.
  • İsviçre’de uluslararası niteliğe kavuşan festival 30’a yakın kadın kurumu ve inisiyatif tarafından destekleniyor. Tertip Komitesi’nden Sidar Aydın, “Festival artık İsviçre’de yaşayan bütün kadınlarındır” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

Paris’te 9 Ocak 2013’te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’ın anısına İsviçre’de her yıl geleneksel olarak yapılan Sakine Cansız Kadın Festivali’nin bu yıl 11.’si düzenleniyor. İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde çok sayıda kadın kurumunun desteğiyle yapılan festival 30 Haziran’da “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz” sloganıyla Zürih kentindeki Kasernenareal alanında yapılacak.

Festival Tertip Komitesi’nden Sidar Aydın, kadın özgürlük mücadelesinin önemli aktörlerinden olan Sakine Cansız adına düzenlen festivalin sadece Kürt kadınlarının değil İsviçre’deki tüm kadın örgütlerinin ortak festivali olduğunu belirtti. “2013 yılından bugüne kadar geleneksel olarak her yıl Sakine Cansız Kadın Festivali, İsviçre’de yaşayan Kürt kadınları tarafından gerçekleştiriliyor. Festival uluslararası bir festival olarak görülüyor. YJK-S öncülüğünde 30’a yakın kadın kurumu ve insiyatif tarafından ortak organize ediliyor” dedi.

 

 

Sakine’yi öncü kabul ediyorlar

Sakine Cansız’ın kadın mücadelesi yürüten aktivistler tarafından tanındığına dikkat çeken Sidar Aydın, “2015’ten itibaren artık sadece Kürt kadınları değil, İsviçre’de mücadele eden enternasyonalist kadın yapıları da bize katıldı. Şehit Sakine Cansız’ı kendilerinin öncüleri olarak görüyorlar. Artık rahatlıkla şunu söyleyebiliriz: Sakine Cansız Kadın Festivali artık İsviçre’de yaşayan bütün kadınlarındır. Devrimciler, sosyalist kadınlar festival tertip komitesinde yer alıyor. En son UniMenos ve İsviçre Kadın Grevi de bu festivalin düzenlemesine yer aldı ona göre de çalışmalarını yapıyorlar” dedi.

 

 

Festival konuklarını bekliyor

Dolu dolu bir programın festival konuklarını beklediğini söyleyen Sidar Aydın, “Festival alanında sekiz bilgilendirme standı ile festivalde, yer alan İsviçreli enternasyonalist kadın örgütlerine ait stantlar da olacak. Yine her yıl olduğu gibi Kadın Dengbej çadırı kurulacak ve çadırda kadın derngbejler ezgilerini seslendirecek. Çocuklar için de oyun alanımız olacak. Herkes çocuğunu alıp festivale gelsin” çağrısında bulundu.

Festivalin sahne bölümünde ise sanatçılar Suna Alan, Sheyda Ghavami, Cemile Dinçer, Beri Van, Pia û Dîda, Colla Bostorena De Sants (Katalan Kadın dans grubu), Kadın Erbane grubu, Winterthur Çocuk Korosu, Biel Çocuk Folklor Ekibi sahne alacak.

Derneklere başvurun

Festivalin yapılacağı alanın Zürih merkez tren istasyonuna yürüme mesafesinde olduğunu belirten Sidar Aydın, aynı zamanda Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin olduğu bütün kantonlarda otobüslerin tutulduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “Cenevre, Lozan, Sion, Biel, Bern, Solothurn, Aarau, Basel, Luzern, Raperswil, Winterthur, Chur, Bellinzona, St.Gallen ve Schaffhausen’da otobüslerimiz tutuldu. Meclislerimiz kendi çalışmalarını buna göre yapıyor. 11. Sakine Cansız Kadın Festivali’ne gelmek isteyenler meclislerimizin bulunduğu yerde derneklerle iletişime geçebilir. İnsanlarımız toplu ulaşım araçları kullanarak da alana rahatlıkla gelebilir.”

 

 

Sesinizle, renginizle

Sidar Aydın, “İsviçre’de yaşayan bütün Kurdistanlıları, Kürt halkının dostlarını ‘Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz’ sloganıyla yapacağımız festivale davet ediyoruz. Bütün halkımızı, dostlarımızı kendi sesiyle, kendi rengi ile 30 Haziran’da saat 11:00’de Kasernenareal (Militarstrasse 36 Zürih) alanında yapacağımız festivale bekliyoruz. Kürt Özgürlük Mücadelesi ve kadın mücadelesinin öncüsü Şehid Sara (Sakine Cansız) anısına sahip çıkalım” dedi.

Kimler organize ediyor?

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S), Genç Kürt Kadınları ( TekoJIN), Women Defend Rojava, Medico International, Frauen Lesbes Kasama, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), FİST, Sosyalist Kadın Birliği (SKB), PDA, Yeni Kadın, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Zürich Kollektive, Solifonds, Frauenbündnis, International Kadın Vakfı (WİLPF) Sosyalist Kadın Birleşeni (BFS), Amed Zürih Köprüsü, BastA, Sosyalist Parti (SP) ve Alternatif Liste (AL), Frauenstreick (Kadın Grevi), UniMenos, Mor-Kızıl Kollektive, Bethnahtin Frauen Union.

 

* * *

Londra’da 19. Zilan Kadın Festivali

İngiltere'nin başkenti Londra’da Jiyan Kadın Meclisi tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan Zilan Kadın Festivali’nin bu yıl 19.’su düzenleniyor. 30 Haziran tarihinde gerçekleşecek festivalin bu yılki sloganı, “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz.”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok etkinliğin yer alacağı festival kapsamında saat 15:00'de Kurdish Community Centre, 11 Portland Gardens, Harringay Ladder, London N4 1HU adresinde sanatçılar Kewê, Jala ve sürpriz sanatçılar sahne alacak. Farklı halkların feminist kadın gruplarından konuşmacıların katılacağı festivalde müziğin yanısıra, folklor, davul ve zurna, sinevizyon gösterimi gerçekleştirilecek. Ayrıca yemek ve kıyafet standlarının çeşitliliği ile çocuklar için de kreş ve etkinlikler olacak.

Direniş ezgileri ve halaylarla

Jiyan Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamada festivale her kesimden kadının davetli olduğu ifade edilirken, Ortadoğu’da Kürt kadınının öncülük ettiği devrim ile özgür bir toplumun inşa edildiğine vurgu yapıldı. Jiyan Kadın Meclisi yaptığı açıklamanın devamında “Bu yıl ‘Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz’ diyerek buluşacağız ve direniş ezgilerimizle, halaylarımızla mücadeleye devam diyeceğiz. Sözlerimiz, ezgilerimiz, sloganlarımız direnişe odaklanacak. Sadece bir etkinlik değil, daha fazla güçlenmek için birarada olacağız” ifadelerine yer verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.