9’uncu Yargı Paketi’ne tepki: Ahlaki değil!

Kadın Haberleri —

❏

  • Ceza infaz sisteminde ‘düzenlemeler’ öngören 9. Yargı Paketi’ne kadınların tepkileri devam ediyor.  İpekyolu Belediyesi Kadın Meclisi Sözcüsü Öznur Evin kadının soyadı kazanımının hedef alınmasını “ahlaki ve demokratik bir yaklaşım değil” şeklinde tanımladı.

İktidarın Meclis’ten geçirme hazırlığı yaptığı 9’uncu Yargı Paketi’ndeki kadının soyadı ve kütüğüne ilişkin düzenlemeye tepki gösteren Rêya Armûşê Belediyesi Kadın Meclisi Sözcüsü Öznur Evin, ahlaki ve demokratik bir yaklaşım olmadığını vurguladı. 

İktidarın hazırladığı ve Meclis’ten geçmesi beklenen 9’uncu Yargı Paketi’nde kadın kazanımlarının hedef alınması kadın örgütleri tarafından tepkiye karşılanıyor. Söz konusu pakette kadın örgütlerinin karşı çıktığı “düzenlemelerden” biri soyadı kazanımının hedef alınması. Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediyesi Kadın Meclisi Sözcüsü Öznur Evin, iktidarın yapmak istediği düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Öznur Evin, “Kadının kendi soyadını taşımaması gündeme geliyor. Kadın yine erkeğin kütüğüne geçiyor. Kadın yine bir erkeğin güdümünde görünüyor. Buradan hareketle diyebiliriz ki aile tamamen kadının bir arada tuttuğu sistematik bir yapı olarak gösteriliyor. Bu bağlamda eğer adaletli ya da hukuksal bir yaklaşım gösteriliyorsa kadının kütüğünün değişmemesi, soyadı değişikliğinin de yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Şunu söyleyebiliriz kadının aileyi bir arada tutan yapı, erkeğin ise oranın iktidarı olarak nitelendirilmesi ahlaki ve demokratik bir yaklaşım değil” dedi.

 

İpekyolu Belediyesi Kadın Meclisi Sözcüsü Öznur Evin

 

‘Antidemokratik bir sistem inşa ediliyor’

Söz konusu yargı paketinde kayyuma dair maddelere dikkat çeken Evin, “Kayyumların bir sisteme dayandırılması hükümetin, aslında devlet argümanı olan zorla ele geçirme sistemini kendi çıkarları doğrultusunda kullanması anlamına geliyor. Kayyum elde edemediğini zorla alma meselesidir aslında. ‘Ben alamadım ama devlet sistemiyle alabilirim’ mantığı. Bu bağlamda birçok şirkete ya da kayyum atama da söz konusu olacak. Yine cezai işlemlerin yükseltilmesi gündeme gelecek. Çok demokratik olarak gösterilen aslında antidemokratik bir sistemi inşa ettiklerini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Öznur devamla seçimlerin bir öneminin kalmadığını, gerektiğinde istedikleri yeri kayyum yoluyla alabileceklerini ve basit suçlamalarla halkın iradesini gasp edebileceklerini bunu da anayasal bir hakmış gibi tanımlayabileceklerini görebiliriz dedi.

‘Kayyumlar yasallaştırılıyor’

Evin, paketin Meclis’ten geçmesi halinde neler yaşanacağına da değindi:  “Şirketlere, belediyelere kayyum atanmasını kolaylaştıracak. Sadece DEM Parti’nin kazandığı belediyelere değil farklı siyasi partilerin kazandığı belediyelerin de kayyumla karşı karşıya kalacak. Böylesi bir durumda aslında ‘benden olmayan benim olacak’ mantığı türeyecek. Bu bağlamda 9’uncu Yargı Paketi’ni değerlendirirken daha farklı alanlarda demokratik bir işleyişinin olup olmadığına bakmak gerekiyor. Kayyum atamalarını yasalmış gibi göstermek ve bunu demokrasiye bağlamak doğru değil. Bu yargı paketiyle kayyumlar yasallaştırılıyor.”

 Öznur, “Kadınların soyadı değişikliğini içeren aynı zamanda kayyumları yasallaştıran çok yönlü bir yargı paketi olarak değerlendirebiliyoruz aslında”  diyerek, yargı paketinin antidemokratik olduğunu ve tamamen kayyumu yasallaştırmaya yönelik olduğunu ifade etti. JİNNEWS/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.