Seçimler olmasın diye saldırıyor

Özerk Yönetim

Özerk Yönetim

  • Özerk Yönetim, Türk devletinin seçimlerin yapılmasını engellemek için saldırılarını arttırdığını belirterek, seçimlerin yapılacağına dair mesaj verdi.
  • KCK de Türk devletinin toplumun yaralarını sarmasına, yaşamını yeniden inşa etmesine, demokratik bir sisteme kavuşmasına karşı olduğu için saldırdığını söyledi.

Türk devleti, Cizîrê Kantonu’nun Til Hemis, Til Koçer ve Amûde kentlerine hava saldırısı düzenleyerek, dört QSD savaşçısını katletti, 11 sivili de yaraladı. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Bakurê Kurdistan'da Kürt halkının iradesini kayyumlar atayarak gasp eden Türk iktidarının, Rojava'da da Kürtlerin irade sahibi olmasını istemediğinden saldırılarını arttırdığını vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Türk devletinin saldırılarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Türk devletinin, Cîzîre Kantonu’nun Til Hemis, Til Koçer ve Amûde kentlerine yönelik hava saldırısında dört QSD’linin şehit düştüğünü, 11 sivilin de yaralandığını bildiren Özerk Yönetim, soykırım ve kuşatma politikasının devamı olduğunu vurguladı.

Seçim çalışmalarıyla eş zamanlı

Saldırıların belediye seçimlerinin hazırlıklarıyla eş zamanlı  ve bilinçli olarak yürütüldüğünü belirten Özerk Yönetim, "Saldırıların amacı halkın iradesini ve demokrasi mücadelesini yenilgiye uğratmaktır. Bu saldırı, ahlak dışıdır. Suriye’de demokrasinin hayata geçirilmesi ve topluma hizmet çabalarına doğrudan saldırıdır. Seçimin Suriye’de gerçek bir demokratikleşmenin sağlanmasına yönelik bir adım olduğunu tekrar ediyoruz” dedi.

Karara sahip çıkılmalı

Soykırım politikalarına karşı dayanışmayı geliştirmeye ve birleşik tutum almaya çağıran Özerk Yönetim, şunları kaydetti: "Yabancı güçler, halkı köleleştirmeyi ve iradesini geliştirmelerini engellemeyi hedefliyor. Halkımız seçimlere güçlü bir şekilde katılmalı ve özgür demokratik kararına sahip çıkmalıdır.” 

Yaraları sarmasını istemiyor

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da Türk devletinin saldırılarını kınadığı açıklamasında, Erdoğan'ın ve AKP-MHP iktidarının, Suriye'de toplumun yaralarını sarmasına, yaşamını yeniden inşa etmesine, demokratik bir sisteme kavuşmasına karşı olduğunu ve bu amaçla saldırdığını gösterdiğini vurguladı.

Kürt düşmanı AKP-MHP iktidarının, savaşla beslendiğini; Ortadoğu'da savaşın daha da derinleşmesi ve yayılması için çalıştığını; böylece Kürt soykırımı siyasetini sürdürmeyi amaçlıadığını kaydeden Eşbaşkanlık, "Rojava'ya yönelik bütün saldırılar, bu zihniyet ve siyaset kapsamındadır" dedi.

Kürt halkına düşmandır

Bakurê Kurdistan'da Kürt halkının iradesini kayyumlar atayarak gasp eden Türk iktidarının Rojava'da da Kürtlerin irade sahibi olmaması temelinde hareket ettiği için saldırdığına işaret eden Eşbaşkanlık, şunları belirtti: "Çünkü Tayyip Erdoğan ve AKP-MHP iktidarı her yerde; Rojhilat, Rojava, Başûr ve Bakur'da Kürt halkına düşmandır. Bu saldırılar bunu bir kez daha ortaya koymuştur. Yurtsever Kurdistanlı güçlerin bu katliamcı, soykırımcı zihniyete ve siyasete karşı birlikte hareket etmeleri, iş birlikçiliği ve ihaneti teşhir ederek direnişi ve mücadeleyi esas almaları gerekir.” QAMIŞLO

 

* * *

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarını düzenledikleri kitlesel yürüyüşlerle protesto etti.

Seçimler daha iyi hizmet içindir

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Halkların Meclisi Eşbaşkanı Ferîd Etî, yerel seçimlerin halka daha iyi hizmet için yapılacağını belirterek, Türkiye ve Suriye'nin bundan rahatsız olmaması gerektiğini söyledi.

ANF'den Nûjiyan Adar'a konuşan Eşbaşkan Ferîd Etî, şunları ifade etti: "Rojava Devrimi, askeri, siyasi ve toplumsal kurum ve kuruluşlarını örgütledi. 23 Aralık 2023'teki Toplumsal Sözleşme ile belediye sistemi gözden geçirildi; Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal İşler Komitesi’nden bağımsız olarak örgütlenmesi öngörüldü. Konfederalizm sistemine göre her belediyenin özgünlüğü korunacak, ihtiyaçları doğrultusunda kendi adına karar alabilecek. Bu temelde Kuzey ve Doğu Suriye Halk Meclisi, Belediyeler Kanunu onayladı. Seçim Kanunu’nun belirlenmesiyle de Yüksek Seçim Komiserliği iş başına geçti. Halk iradesiyle belediye eşbaşkanlarını ve belediye meclis üyelerini seçecek.

İki ittifak (biri 22 parti ve biri de 5 parti) ve 3 bağımsız siyasi parti olmak üzere 30 parti, 11 Haziran’da yapılması beklenen  yerel seçimlere katılacak.

Belediye seçimleri, iç işlerini ilgilendiren; il, ilçe ve kasabaları yönetecek kişilerin ve meclislerin halkın iradesiyle belirlenmesini öngörüyor. Bu seçimler de halka daha iyi bir hizmet sunabilmek için gerçekleşiyor. Türkiye ve Suriye, bundan rahatsız olduklarını dışa vuruyor. Belediye seçimleri, hiçbir kesime karşı tehlike oluşturmuyor. Bu rahatsızlıklarına son vermeleri gerekiyor.

Özerk Yönetim olarak seçimleri gerçekleştireceğiz. Seçimlerin gerçekleşmesi için uygun koşullarımızın olduğunu düşünüyoruz. Erken değil, geç bile kaldığımız söylenebilir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.