Seçimlerin kaderi yaşlıların elinde!

Dünya Haberleri —

❏

  • Bu yıl dünya nüfusunun yaklaşık yarısı oy kullandı ya da kullanacak. Almanya, Türkiye, Hindistan Tayvan ve Fransa’da seçmenler oy kullandı. Gözler şimdi İngiltere ve ABD'de. Wall Street Journal Gazetesi’nin araştırmasına göre  yaşlı seçmenler tüm dünyada güç kazanıyor.

Yaşlı seçmenler gençlere kıyasla daha güvenilir bir şekilde oy vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda seçmenler arasında giderek artan bir paya sahipler. Yaşlı seçmenler genellikle suç ve göç konusunda gençlere kıyasla daha endişeli ve çevreci girişimleri destekleme olasılıkları daha düşük. Perşembe günü Britanya'da yapılacak seçimler öncesinde tüm büyük partiler, emekli maaşlarının uzun vadede enflasyonu geride bırakmasını sağlayan emeklilere yönelik planı destekledi. Bu yıl emekliler yüzde 8.1'lik bir artış daha alacaklar. Anketlerde geride kalan Başbakan Rishi Sunak da emeklilere vergi indirimi vaat ediyor. Gençler için ise 18 yaşındakiler için bir yıl askerlik ya da gönüllü çalışma gibi zorunlu ulusal hizmet önerdi. Bu plan gençler arasında pek rağbet görmese de 55 yaşın üzerindekilerin hoşuna gidiyor.

Yaşlıların üçte ikisi oy kullandı

Mevcut ABD seçim döngüsünde seçmenler, politikalarının yaşlıları kayırıp kayırmadığından ziyade adayların yaşlarıyla ilgileniyor gibi görünüyor. Geçen haftaki münazarada tökezleyen Başkan Biden 81, Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Donald Trump ise 78 yaşında.

Brookings Enstitüsü'nün nüfus sayımı verileri üzerinde yaptığı bir analize göre, 2022 ABD ara seçimlerinde 65 yaş ve üzeri vatandaşların yaklaşık üçte ikisi oy kullandı ve bu oran 18-29 yaş arası insanların katılım oranının iki katından fazla.

Emeklilerin çıkarları

Demografik değişim ve uzun yaşam süresindeki artış, yaşlı seçmenlerin pek çok ülkede seçmenlerin giderek daha büyük bir bölümünü oluşturacağı anlamına geliyor. Hollanda, Norveç ve Hırvatistan, artık ana hedefi emeklilerin çıkarlarını savunmak olan siyasi partilerin bulunduğu Avrupa ülkelerinden sadece birkaçı. 

‘Yaşlılar para ve güce sahipler’

İngiltere'de 1980'lerin başında 40 yaş altı kayıtlı seçmen sayısı 60 yaş üstü kayıtlı seçmen sayısının neredeyse iki katıydı. Şimdi ise 60 yaş üstü seçmenler bu oranı neredeyse yakalamış durumda.

Londra'daki bir düşünce kuruluşu olan UKOnward'a göre, 2028 yılına kadar devlet emeklilik maaşlarına yapılan toplam harcamanın savunma, eğitim ve polis harcamalarının toplamından daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

Eski bakan David Willetts, "Ülkemiz yaşlıları gençlere tercih edecek şekilde eğiliyor. Yaşlı insanlar... paraya ve güce sahipler" dedi. Sunak'ın partisinin yaşlı seçmenlerin ezici desteğine rağmen kaybetmesi bekleniyor. Seçimi kazanması beklenen İşçi Partisi, kısmen yaşlı seçmenlerin artan nüfuzunu dengelemek için oy verme yaşını 16'ya düşürmek istiyor. 

Oy verme yaşı 16

Almanya'da iktidardaki Sosyal Demokratların kayıtlı parti üyelerinin ortalama yaşı 60, muhalefetteki Muhafazakârların ise 61. Fransa'da geçen yıl Macron'un ülkedeki emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64'e çıkarma hamlesi, hem yaşlılar hem de gençler tarafından aylarca süren protestolara yol açtı. Almanya da kısa bir süre önce oy verme yaşını 16'ya indirmişti. 

Emekliler AKP’yi cezalandırdı

Türkiye ve Kurdistan’da ise 31 Mart yerel seçimlerinde iktidardaki AKP seçimleri kaybetti. Seçmenler tercihini 1994’ten bu yana ilk kez CHP’den yana yaptı.

31 Mart seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 61,4 milyon. Emekli sayısı ise 16 milyon. Buna göre seçmenlerin yüzde 26’sı emeklilerden oluşuyor. Maaşların açlık sınırının bile çok altında kalmasıyla emekliler geçim sıkıntısı yaşıyor. Yerel seçimlerde emeklililer bu kez iktidardaki AKP’yi cezalandırıp, CHP’ye oy verdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.