Kayyum için hapsettiler

Mehmet Sıddık Akış

Mehmet Sıddık Akış

  • Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ı görevden alıp belediyeyi şgal ederek kayyum atamak için 15 yıl sonra aktifleştirilen davanın dünkü duruşmasında, planlandığı gibi karar verildi.
  • Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Duruşmaya üç gün kala gözaltına alınan ve karar beklenmeden kayyum atanan Mehmet Sıddık Akış, tutuklanarak cezaevine atıldı.
  • Akış, Türk yargıçlara, "Benim başım dik. 53 yaşındayım. Bunca yıldır mücadele ediyorum ve devam edeceğim. Yaptığım her şeyin arkasındayım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum" şeklinde seslendi.

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alınıp yerine kayyum atandıktan sonra yargılandığı davada hapis cezası verilerek tutuklandı. Duruşmada söz alan Akış, "Neden bir yıl 4 ay önce yargılanma yapılmadı da şimdi yapılıyor?" diye sorarak, bu yargılamanın siyasi olduğunu bildiğini, dolayısıyla beraat de talep etmediğini söyledi.

Colemêrg, üçüncü kez kayyum atanan ilk şehir olarak, üçüncü güne uyandı. Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın duruşması dün görüldü. 14 kişinin yargılandığı davaya sadece Akış katıldı. İki gündü Adliye binası önündeki polis yoğunluğu dün sabah daha da artırıldı. Adliyenin bulunduğu caddede çok sayıda zırhlı polis aracı konuşlandırıldı. Duruşma 10.04'te başladı. Duruşmanın görüleceği Hakkari Adliyesi'ne ulaşmak isteyen DEM Parti milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının önü polis tarafından kesildi. Hakkari Valiliğinin kentte uyguladığı 10 günlük eylem, etkinlik, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağı gerekçe gösterilecek, heyetin geçişine izin verilmedi. Heyet, uygulamayı alkış ve sloganlarla protesto etti. Ardından adliyeye gelen vekiller, bu kez de duruşma salonuna alınmadı. Kimlik tespitinin ardından duruşma başladı. 

Benim başım dik

Hakkındaki davanın siyasi bir dava olduğunu vurgulayan Akış, şunları söyledi: "Benim başım dik. 53 yaşındayım, bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim. Yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Barış, kardeşlik, adalet, eşitlik, özgürlük dedim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonra da öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Sizden ne beraat ne tahliye talep ediyorum. Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Neden yargılanma şimdi yapılıyor? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum. Ben bugüne kadar halkımız için görevimi şerefiyle yaptım."

Beraat etmesi gerekirdi

Akış’ın beyanlarının ardından avukatlar savunma yaptı. Avukatlar, dosyaya konulan gizli tanıkların beyanlarının hiçbir geçerliliğinin olmadığını, tanıkların hukuka aykırı bir şekilde teşhis işlemi yaptığını söyledi. Yıllarca gizli tanıklar dinlenmediği için dosyanın sürüncemede kaldığını ifade eden avukatlar, Akış’ın dosyadan beraat etmesi gerektiğini belirtti. Avukatların ek savunma için süre talebi reddedildi. Dosyada yer alan diğer sanık avukatların savunmasının ardından iddia makamı mütalaasını tekrar etti. Savcı, Akış ve beraberindekilerin “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. 

İfadelerini çektiğinde cezaevindeydim

Mütalaaya karşı konuşan Akış, "Kürtçe konuşmalarımın tamamı Kürtçe bilmeyenler tarafından çevrilmiş. Yaptığım konuşmaya bakıyorum, çevirilere bakıyorum, bir alakası yok. Bu konuşmanın kaydını ortaya koyun, aynısı çıkarsa ben 50 yıl gidip cezaevinde kalacağım. İfadesini geri çeken bir gizli tanığın ifadelerini neden mütalaaya koydunuz. 'Tehdit ediyorsunuz’ diyorsunuz. Ben bu kişiyi hiçbir zaman görmemişim.İfadelerini çektiğinde ben cezaevindeydim. Benim burada yargılanmamın tek nedeni Kürt olmam. Ben Kürt olmaktan gurur duyuyorum” dedi. 

Mahkeme planlandığı gibi

Mahkeme, verilen aranın ardından kararını açıkladı. Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Akış tutuklandı.

Protestolar başladı

Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Eşbaşkan Akış'a ceza vermesi sonrası kentin dört bir yanında protestolar başladı. Kent esnafı da kepenk kapattı. Yüzlerce asker ve polis, Valilik binası ve adliyenin çevresini kapattı.

Halka savaş açtılar

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “Saray bütün halka savaş açtı” açıklaması yaptı. Hatimoğulları, Akış’ın Kürt halkının ve Türkiye halklarının onuru olduğunu vurguladı. Hatimoğulları, “Kayyum irade gaspıdır, kayyım darbedir. AKP’nin darbesi tescillenmiştir” dedi.

Haber hazırlanırken protestolar devam ediyordu. COLEMÊRG 

 

* * *

32 yıllık siyasi mücadele

Mehmet Sıddık Akış, 1970'te Colemêrg’in Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Marûfan köyünde dünyaya geldi. Henüz 8 yaşında iken 1980-90 yılları arasında yaşanan köy yakmaları ve devlet baskısı nedeniyle doğup büyüdüğü köyden Colemêrg merkeze göç etmek zorunda kaldı. Colemêrg’te eğitim ve öğretimini sürdüren Akış, henüz 22 yaşındayken 1992'de Halkın Emek Partisi (HEP) Colemêrg İl yöneticiliğiyle siyasete adım attı. Akış, HEP’in kapatılmasının ardından 1994'te kurulan Halkın Demokrasi Partisi’nde de (HADEP) yöneticilik yaptı. Akış, HADEP'in de kapatılması ve siyasi yasaklı olması nedeniyle yıllar sonra 2008'de kurulan Barış ve Demokrasi Partisi’nde (BDP) önce İl Başkanlığı, sonra İl Eşbaşkanlığı yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi’de (DBP) ise Colemêrg İl Genel Meclis Üyesi görevinde bulundu. Akış, 33 yıllık mücadelesi boyunca defalarca gözaltına alınıp tutuklandı ve toplam 8 yıl cezaevinde tutuldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.