Demokratik ilkelere saldırı

Dünya Haberleri —

Kayyum protesto

Kayyum protesto

  • Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk grubu başkanı, Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks, Hollanda Temsilciler Meclisi üyesi Kati Piri, Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Özlem Alev Demirel ve Katalonya’nın önde gelen sol partisi Esquerra International, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atamasına tepki gösterdi.

Türk devletinin irade gaspı, uluslararası alanda da tepkilerle karşılanıyor. AB Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, sosyal medya hesabından, "Ve yeniden başlıyor: DEM Parti'nin seçilmiş Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı ve Valilik'ten yerine kayyum atandı. Demokratik ilkelere apaçık bir saldırı ve halkın iradesini topyekun bir yok sayış: Katılımın yeniden canlanmasına yönelik her umudu yok etmenin hükümet için en hızlı yolu" değerlendirmesini yaptı.

 

 

Lucks: Akış’ın yanındayız

Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks ise halkın DEM Parti adayı olan Mehmet Sıddık Akış’ı son yerel seçimlerde seçtiğini ve bunun demokrasinin ifadesi olduğuna işaret etti. Lucks kayyum atamasının ise demokrasinin ifadesi olmadığını ve bu durumu kınadıklarını belirtti. Lucks, “Türkiye’deki tüm demokratlarla birlikte Mehmet Sıddık Akış’ın yanındayız” ifadelerini kullandı.

 

 

Kati Piri: Bu demokrasi değil

Hollanda Temsilciler Meclisi üyesi ve Avrupa Parlamentosu eski Türkiye raportörü Kati Piri de kayyum gaspına tepki göstererek  “Erdoğan, partisine oy verdiğiniz sürece demokrasinin gayet iyi olduğuna inanıyor. Hakkari halkı iki ay önce Kürt belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış'ı seçti. Onu tutuklayıp yerine bir kayyum atamak demokrasi değildir” dedi.

 

 

Alev Demirel: Hoşgörü gösterilemez

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Özlem Alev Demirel, “Erdoğan bir kez daha Kürt halkının iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duymuyor. Hakkari'nin seçilmiş belediye başkanı görevden alındı, yerine kayyum atandı. Bu devletin keyfiliğine hoşgörü gösterilmemelidir” dedi.

 

 

Esquerra International: Seçim sonucuna müdahaledir

Katalonya’nın önde gelen sol partisi Esquerra International ise şu açıklamada bulundu: “Türk hükümeti bu sefer Hakkari'de belediye başkanını gözaltına alarak yine seçim sonucuna müdahale ediyor. Bu tutuklamayı ve Erdoğan rejiminin demokratik sisteme ve çoğulculuğa karşı müdahalesini kınıyoruz.”

 

 

BastA!: Demokrasi için tehlike

İsviçre’den sol ekolojik parti BastA! ise “AKP-MHP hükümeti kayyum sistemini sürdürmek istiyor. Bu, tüm muhalefet partileri ve dolayısıyla demokrasi için bir tehlikedir” diyerek tepkisini dile getirdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.