Sümbül Dağı mesajını verdi

Colemêrg kayyum prostesto

Colemêrg kayyum prostesto

  • Colemêrg’de irade gaspına karşı Sümbül Dağı'nın gölgesinde yapılan mitingde, Türk iktidarına bir kez daha net mesaj verildi. Yüz yıldır devam eden mücadele ve buna dönük saldırıları, “Çok kişi denedi ama kimse başaramadı” sözlerinin yer aldığı pankart özetledi.

ASMİN BARAN / COLEMÊRG

Kayyum atandığı günden bu yana halkın demokratik mücadelesini yürüttüğü Colemêrg’de önceki gün tarihi anlar yaşandı.

Yaklaşık iki haftadır halkın büyük bir mücadele verdiği Colemêrg’de önceki gün uzun zamandır görünmeyen bir coşku sel olup aktı. Kurdistan ve Türkiye’den on binlerce insan, halkın iradesini korumak ve birliği güçlendirmek için Colemêrg’e akın etti. “Bırakın yapsınlar” diyen kentin kayyumuna on binlerin attığı “Kayyum defol” sloganları ile yanıt verilirken, 7’den 70’e iki kilometre boyunca yürüyen yurttaşlar bir an olsun durmadı.

 

 

Kayyum defol

Sümbül Dağı’nın eteklerinde beyaz tülbentli annelerin öncülüğünde yapılan yürüyüşte, “Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” ile “Direnişe bin selam” pankartları taşındı. İl binasında bir araya gelen binler, saatlerce süren yolcuğa rağmen yürüyüşlerine zılgıt ve halaylarla başladı. Gençlerin ve annelerin önde yer aldığı kitle, parti binasının önünde durdurulmak istenirken, barikat dışında toplananlar ablukada bulunanlara destek verdi. Özellikle 2016 ile 2019'da yaşanan kayyum süreçlerinin tekrarlarını kendi çocuklarına yaşatmayacaklarını sık sık dile getiren halk, bunun için büyük bir mücadele verdi. Polis ablukasını “Direne direne kazanacağız” sloganları ile aşan kitle, “Kayyum defol” sözleri ile büyük yürüyüşe başladı.

 

 

Son yılların en görkemlisi

Küçücük çocuklardan tutalım bastonlu annelere kadar herkesin katılım gösterdiği yürüyüş, bir anda Zap gibi durmaksızın aktı. Objektiflerimize sığamayan kitlenin başı ve sonu gözükmezken, yürüyüşte yaşanan bu coşku uzun süredir Kurdistan kentlerinde görülmemişti. Ellerinde çiçekler, ağızlarında lawje ve sloganlar ile en önde yürüyen anneleri çekerken, kitleden gelen sesler ise var olan coşkuya coşku katıyordu. Gençlerin büyük ilgi gösterdiği yürüyüşte yıllardır alanlarda duymadığım, “Şoreşa Rojava”, “Herne pêş” ve “Gever e Gever e” şarkıları hep bir ağızdan söylendi. Yokuş aşağı yapılan yürüyüşü gören mahalle sakinleri, zılgıtlarla kitleye katılırken, ön saflarda yer alan bir annenin söylediği “Em bernadin, bernadin Kurdistanê, bernadin” stranıyla beraber Sümbül Dağı’nın eteklerine yağmur yağdı.

 

 

Sümbül Dağı ve Zap’ta yankılandı

Yağan yağmura aldırış etmeden yürüyen kitle, Sümbül Dağı’nın gölgesini arkasına, büyüklüğünü de önüne almıştı. Yürürken attıkları “Kayyum defol” sloganları ise Zap’tan ve Sümbül’den defalarca yankılandı. Halkın iradesi için verdiği mücadeleyi tanımayan, buna rağmen kendini seçilmiş gibi gören vali/kayyum dağlardan yankılanan bu sloganla her anını geçirecek. Yürüyüş son yılların en görkemli yürüyüşlerinden biri olurken, Kürt halkı hem iradesine sahip çıktı hem de iradesini gasp etmek isteyenlere büyük bir cevap verdi. Kürt halkı bir kez daha tehditlere ve saldırılara boyun eğmeyeceğini herkese gösterdi.

Yüzyıllardır devam eden bu saldırı ve soykırım politikalarına karşı dedelerinin, babalarının yolundan giden Kürt gençlerinin hazırladığı, “Çok kişi denedi ama kimse başaramadı” yazılı pankart, koca bir tarihi özetlerken, yürüyüşte “Berxwedan xweş doz e” şarkısını hep bir ağızdan söyleyen kitle ise devam eden büyük direnişin resmi oldu.

 

 

Birlik olursak dur deriz

Yürüyüşün ardından miting alanına varan kitle burada da taleplerini yenilerken Kurdistan’ın dört bir yanından gelen yurttaşların verdiği en önemli mesaj ise Kürt halkının birlik ve beraberliği oldu. İrade ve kimliğe dönük saldırıların kabul edilemez olduğunu dile getiren, buna karşı Colemêrg’e geldiklerini anlatan Cizreli, Siirtli, Mardinli ve Vanlı anneler, şunları söyledi: “Kayyum irade gaspıdır. Bizim bu saldırılara karnımız tok. Kürt halkı bitmez onlar da bunu çok yakında anlayacak. Bu zulüm ve baskı bir gün bitecek ama biz hakkımızı helal etmeyeceğiz. Onlar kayyumlarını da alıp gitsinler. Bu halk birlik olduğu sürece kimse onları yenemez. Kimsenin bu iradeyi bu mücadeleyi yenecek gücü yok. En büyük güç de irade de bizim elimizde.”

 

 

Dağlar gibi dimdik

Kayyumlara karşı kentte gelen kitleye gururlu gözlerle bakan Colemêrgli bir anne ise “Gerekirse belediye önünde otururuz, gerekirse her gün yürürüz ama bu irade onlara teslim olmayacak. Madem çok güçlülerdi o zaman seçimde kazansalardı. Bizi yenemediler biz yan yan olduğumuz sürece de kimse yenemeyecek. Burada olmaya mücadele etmeye bu dağlar gibi dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Kayyum zihniyetini de al git

Tarihi bir yürüyüşün ardından halkla beraber yaptığımız sohbetlerde son yıllarda yürüten özel savaş politikası ve sindirme politikalarına karşı en büyük cevabın örgütlülük olduğunu yeniden görüyoruz. Kürt halkının hem iradesini hem de varlığını koruyacak yegane şey de budur. Dağları, ovaları, yağmuru ve tek bir ağızdan “Berxwedan xweş doz e” sözlerinin yankılandığı bu mücadele, bastırılamaz. Miting alanı boşalıp halk yürüyüşe geçerken bir gencin açtığı “Kayyum temsil ettiği zihniyetle beraber gitmeli” sözleri de bu mücadelenin politik taşıdır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.