Tahliyeleri engelleme cezası

İzmir Aliağa Cezaevi

İzmir Aliağa Cezaevi

  • Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde 31 tutsağa bir ay iletişim ve görüş yasağı cezası verildi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki tutsakların yaklaşan tahliyeleri, keyfi tutanak ve disiplin soruşturmalarıyla erteleniyor. Kobanê'nin özgürleşmesine dair 19 Temmuz'da yaptıkları kutlamada, “Kürtçe şarkı söyleyip zılgıt çektikleri ve slogan attıkları" gerekçesiyle 31 tutsak hakkında başlatılan soruşturma, 12 Ağustos’ta karara bağlandı. 31 tutsağın 26'sına birer ay haberleşme veya iletişim cezası, 5'ine ise birer ay ziyaretçi görüş cezası verdi.

Disiplin cezası verilen tutsakların isimleri şöyle: Zuhal Sürücü, Mahsume Şedal, Figen Şahin, Melek Atan, Lemiya Asu, Azime Işık, Esma Başkale, Hasret Süzgün Kolkıran, Kübra Filiz, Ebru Güden, Mehtap Kıyar, Güler Bilen, Aynur Epli, Hediye Öztürk, Aygül Kapçak, Bahar Alkan Yıldız, Rozerin Kalkan, Hayriye Yağbasan, Şükran Özer, Seher Orçu, Fatma Reşat Sido, Medine Orhan, Nuran Durak, Esmer Ayas, Gülten Akgün, Sayme Bayar, Makbule Sünger, Dilan Karakoç, Sinem Çelebi, Ebru Yiğit ve Berna Çelik.

Tutsaklar verilen disiplin cezalarına itiraz etti. İtirazlara ilişkin duruşma ise 18 Eylül'de Karşıyaka 1. İnfaz Hakimliğinde görülecek. Tutsaklardan Lemiya Asu, Aynur Epli, Rozerin Kalkan, Nuran Durak ve Güler Bilen’in ay içerisinde beklenen tahliyelerinin disiplin soruşturmalarıyla ertelenmek istendiği belirtildi. 

32 yıllık tutsak Güler Bilen, 1992'de Adana’da 17 yaşında iken gözaltına alındı. Daha sonra çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesince (DGM) müebbet hapis cezası verilen Bilen, kalp kapakçığı rahatsızlığı yaşıyor. Bilen’in tahliyesini bekleyen ailesi, disiplin soruşturmasıyla bu durumun gecikmesinden endişe duyuyor. Bilen’in kardeşi Hamit Bilen, duruma tepki gösterdi. Tahliye engelleme uygulamasının rutin bir hale geldiğini belirten kardeş Bilen, bunun ise yıllardır devam eden hak ihlallerinin bir devamı olduğunu söyledi. Bilen, hukuksuz ve sınırsız bir yetkiyle donatılan İdare ve Gözlem Kurulları’nın keyfi bir şekilde tahliyeleri ertelediklerini söyledi. 

Direnci kırmak istiyorlar

Hukuksuzluklara karşı halkın ortak tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Bilen, şunları ifade etti: “İmralı tecridi sürüyor. Burada Kürt halkının toplu olarak direncini kırmak istiyorlar. Bugüne kadar tecrit sürekli uygulandı, ancak başarılı olamadılar. Ablamın tahliyesi şu an için görünürde iki ay ertelenebilir ve tahliyesi 6 aya çıkarılabilir. Burada Kürt halkının geneline sorumluluk düşüyor. Bu mücadeleye toplu olarak katılmak gerekiyor. Bu tür dayatmaları hiçbir zaman kabul etmemeleri lazım.” İZMİR

 

* * *

Çorlu Cezaevi’nde keyfiyet

Çorlu Y Tipi Cezaevi’ni ziyaret eden ÖHD üyesi avukatlar, siyasi tutsakların idarenin keyfi uygulamalarına maruz kaldığını söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, tutukluların da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlülerle aynı koşullarda (tek kişilik hücre) tutulduklarını aktardı. Avukatlar, hücrelerin pencerelerinin tel örgülerle kapatılarak, içerinin havasız bırakıldığını ifade etti. Avukatlar, konuya dair “Bu koğuşlarda hasta mahpus olup tahliye umudu olmayan ağırlaştırılmış müebbet mahpuslar da var. Ayrıca Cuma Topaloğlu isimli hasta mahpus, kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı halde tekli hücrede tutulmaktadır” bilgisini paylaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.