Tedavi için tahliye edilmeli

Nurettin Dayan

Nurettin Dayan

  • Beşiri T Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Nurettin Dayan, hastalığının ilerlemesi üzerine Amed’e hastaneye sevk edildi. Vücudundan parça alınan Nurettin Dayan’a kanser teşhisi konuldu. Ailesi ve avukatı cezasının bitmesine bir yılın altında bir süre kaldığına dikkat çekerek, bir an önce tahliye edilmesini istiyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Nurettin Dayan, ciğerinde biriken su ve büyüyen kitle nedeniyle 30 Ağustos’ta Dicle Üniversite Hastanesi’ne kaldırıldı. Dayan, iki yıl önce Sêrt’te “Örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla tutuklanmıştı. Cezaevine girdikten sonra hastalığı baş gösteren Nurettin Dayan’ın ağrıları geçtiğimiz yıl başladı. Yemek yiyemeyen Nurettin Dayan, ciddi kilo kaybı yaşadı. Hem kendisi hem de ailesinin tedavi için cezaevi idaresine yaptığı başvurulara haftalarca yanıt verilmedi.

Tedavisi yapılmadı

Dayan, ilk olarak geçtiğimiz yıl Batman’da hastaneye sevk edildi; ciğerindeki su alındı, üç gün sonra yeniden cezaevine gönderildi. Dayan’ın ağrıları yeniden başladı. Bir kez daha hastaneye kaldırılan ve aynı tedavi uygulanan Dayan’ın ağrıları kesilmedi. Yemek yiyemeyen ve gittikçe kilo kaybeden Dayan, artan ağrıları nedeniyle fenalaşınca yeniden hastaneye kaldırıldı, buradan Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Dayan, bir haftadan fazladır burada tutuluyor.

Kanser teşhisi konuldu

Ciğerinde günden güne büyüyen kitle nedeniyle vücudundan parça alınarak patolojiye gönderilen Nurettin Dayan, hastanede tutsaklar için ayrılan yoğun bakım odasında tutuluyor. Savcılık izniyle babasının ziyaret ettiği Nurettin Dayan’ın durumunun kötü olduğu bildirildi. Kanser teşhisi konulan Nurettin Dayan’ın eşi Saadet Dayan, eşine geç müdahale edildiğini, gerekli tedavi yapılmazsa da hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.

Cezaevinde kalamaz

Hastalığın cezaevine girdikten sonra başladığına dikkat çeken Saadet Dayan, “Defalarca cezaevi idaresine dilekçe vermemize rağmen sağlıklı bir tedaviye erişemedi. Tedavisi bu koşullarda yapılamaz. Bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz. Bu şekilde bir insan cezaevinde kalamaz” şeklinde konuştu.

İHD Sêrt Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci de Dayan’ın cezasının bitmesine bir yılın altında bir süre kaldığına dikkat çekerek, “Kanser teşhisi konulduğu için bizler hem denetimli serbestlik talebi için hem de ATK raporu için başvuruda bulunacağız. Bu süreci yaşayan insanların yeniden cezaevine gönderilmemesi gerekiyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.