Teslimiyeti reddedip şehadete yürüdüler

Serhed Jêhat (Veysel Sevinç) - Zamani Amanos (Serhat Güzel) - Xebat Cûdî (Reşit Çevik) - Yılmaz Dêrsim (Barış Kartal)

Serhed Jêhat (Veysel Sevinç) - Zamani Amanos (Serhat Güzel) - Xebat Cûdî (Reşit Çevik) - Yılmaz Dêrsim (Barış Kartal)

  • Botan’ın Kêla Memê alanındaki hava saldırısında Xebat Cûdî ve Zamani Amanos şehit düştü. Müdahaleye giden Serhed Jêhat ve Yılmaz Dêrsim de sonuna kadar çatıştıktan sonra esir düşmemek için son mermileriyle şehadete yürüdü. 

HPG, Botan’ın Kêla Memê alanında 17 Ağustos günü Xebat Cûdî (Reşit Çevik / Şirnex) ve Zamani Amanos'un (Serhat Güzel / Mêrdîn); 18 Ağustos'ta ise Serhed Jêhat (Veysel Sevinç / Agirî) ve Yılmaz Dêrsim'in (Barış Kartal / Şirnex) şehit düştüklerini duyurdu. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, şehadetlerle ilgili şu bilgiler verildi: "Botan’ın Kêla Memê alanında 17 Ağustos 2024 günü gerçekleşen hava saldırıları sonucunda Apocu fedai militanlar Xebat Cûdî ve Zamani Amanos şehadete ulaştı. Şehadetlerinden sonra bu alan, savaş uçakları ve saldırı helikopterleriyle yoğun bir şekilde bombalandı ve akabinde karadan saldırı başlatıldı. Düşman saldırısına darbe vurmak için harekete geçen fedai komutan Serhed Jêhat ve fedai militan Yılmaz Dêrsim ile Türk askerleri arasında 18 Ağustos 2024 günü temas sağlandı ve çatışmaya dönüştü. Şiddetli çatışma saatlerce sürdü. Sonuç alamayacağını anlayan işgalci Türk ordusu, gerillanın bulunduğu alanı savaş uçaklarıyla bombaladı. Buna rağmen kahramanca çatışan Serhed Jêhat ve Yılmaz Dêrsim, son mermilerini kendilerine saklayarak Türk ordusunun eline sağ geçmemek için fedaice şehadete yürüdü."

Yeni bir Dörtler destanı

BİM, görev yürüttükleri tüm sahalarda yüksek feragat duygusuyla büyük bir emek veren, her türlü riskli sorumluluğu üstlenmekten çekinmeyen, yüreğini ve beynini Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin zaferine kilitleyen asil, cesur ve yiğit dört şehidin, Apocu fedai ruhla donatmış zapt edilemez militanlar olduğu vurguladı. BİM, "Halkımızın en değerli ve fedai evlatları olan dört yoldaşımız, yeni bir Dörtler destanı yazarak şehadete ulaştılar" dedi. BİM, şehitlerin hayatı ve mücadeleleriyle ilgili bilgiler de paylaştı. Bazı bölümleri şöyle:

Katılım için 15 Ağustos'u seçti

Serhed Jêhat, Agirî’nin (Ağrı) Panos (Patnos) ilçesinde dünyaya geldi. Türk okullarında, Türklük ideolojisi, dili ve kültürünün kendisine dayatıldığının farkına vardı. Ailesinin geçimine katkıda bulunmak için gittiği Türkiye metropollerinde düşmanın Kürtler hakkında yarattığı toplumsal algıyı daha iyi anladı. Kürt Halk Önderi'nin çözümlemeleri temelinde kendisini eğitmeye başladı. Uluslararası Komplo ile birlikte düşmana olan öfkesini daha fazla biledi. Yakın akrabası Jêhat Agirî (Erhan Serhat) ile ilişkisini geliştirdi. Jêhat ve kardeşi Serxwebûn Jêhat'ın (Sinan Serhat) ardından sözüne bağlı kalarak 15 Ağustos 2005'te gerilla saflarına katıldı.

Xakurkê, Şenîdan ve Botan

Yeni savaşçılar eğitimini aldığı Xakurkê'de iki yıl mücadele ederek yetkin bir gerilla oldu. Daha sonra Şehîdan bölgesine geçerek komutan adayı oldu. Şehîdan'daki iki yıllık başarılı pratiğinin ardından 1 Haziran 2010'da başlatılan Devrimci Halk Savaşı’na aktif bir katılım sağlamak isteyerek Parti Merkez Okulu’nda eğitime dahil oldu. Burada ulaştığı kararlılıkla yüzünü Botan’a döndü. Yoğun bir savaşın verildiği 2011 ve 2012 yıllarında aktif bir katılımın sahibi oldu. Botan’ın birçok bölgesinde sorumluluk üstlenerek komutanlık yaptı. Aynı zamanda defalarca fedai eylem yapma önerisinde bulundu. 

Tedaviden sonra tekrar Botan

Türk ordusunun 2016'daki bir saldırısı sonucu yaralandı. Bir süre Medya Savunma Alanları’nda tedavi olduktan sonra tekrar Botan’a döndü. 2019'a kadar Botan alanında mücadele etti; 2019'da bir kez daha Medya Savunma Alanları’na geçti. İlk gerilla olduğu Xakurkê'de 15 yıl sonra Xakurkê Eyalet Komutanlığı Üyesi olarak görev üstlendi. Önemli başarıların kazanılmasında rol sahibi oldu.

Şehadetiyle de adını yazdırdı

Büyük fedakarlıklar ve çelikten bir irade gerektiren Bakurê Kurdistan’da mücadele etmek istedi. Öncü fedai militanların devrettiği mücadele bayrağını Bakur’da dalgalandırmak için derinlikli bir yoğunlaşmayı yaşayarak fedaice yüzünü Bakur’a döndü. Bu temelde geçtiği Bakur’da 18 Ağustos 2024 günü gelişen düşman saldırısında düşmanın eline yaralı geçmemek için fedaice şehadete yürüdü. Mücadelesiyle olduğu kadar şehadetiyle de zafer yolunda yürüyen fedailiğin büyük kahramanlarından biri olarak adını tarihe yazdırdı. 

Teslimiyeti reddin örneği

Yılmaz Dêrsim, yurtsever bir ailenin ferdi olarak Şirnex’ın (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesinde dünyaya geldi. Hem mensubu olduğu Sipêrtî aşiretinden hem de yakın çevresinden birçok katılımın olması erken yaşta PKK'yi tanımasına vesile oldu. Düşman gerçekliğini daha ilkokul yıllarında anladı. Sömürge okullarını bırakarak keskin bir tavır gösterdi. Gerillaların cenaze törenine katılarak düşmandan intikam alacağına dair yemin etti. Şehadetlere ancak mücadele saflarına katılarak cevap olunabileceğinin bilinciyle hareket etti.

Botan bölgesinde 2013'te gerilla saflarına katıldı. Kısa bir süre sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek yeni savaşçı eğitimlerine dahil oldu. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde bitirdi; her göreve büyük bir disiplinle yaklaşarak yerine getirdi. Birçok farklı branşta uzmanlaşarak, Bakurê Kurdistan’a geçmek için ısrarcı oldu. Kêla Memê bölgesinde 18 Ağustos 2024 günü sağ ele geçmemek için son mermisine kadar çatışarak ve son mermisini de kendisine saklayarak fedaice şehadete yürüdü. Apocu fedai militanlığın asla teslim alınamayacağının güzide örneği ve direniş abidesi olarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesine geçti. 

Bakur için hep ısrar etti

Xebat Cûdî, Şirnex’te dünyaya geldi. Annesinin düşmanın 1990’lı yıllardaki insanlık dışı uygulamalarına ve vahşiliklerine tanıklık etmesi ve bunu paylaşması, zihninde düşman gerçekliğinin şekillenmesinde önemli bir payı oldu. 2015'teki Öz Yönetim Direnişi’ne tanıklık etti, Şirnex’te direniş saflarında yer alsa da, ailesinin Mersin’e göç etmesinden dolayı Mersin’e geçti. Gerilla saflarına katılmaya karar verdi ve 2016'da Garzan’dan gerilla saflarına katıldı. İlk eğitimini Garzan’da aldı, ardından Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada akademik eğitimlere katıldı. Israrla tekrar Bakurê Kurdistan’a giderek işgalci Türk devletine karşı savaşmak istedi ama başka çalışmalarda görevlendirildi. Bulunduğu çalışmalarda önemli başarılar elde etti; bir an bile kendini geri çekmeden ve tereddüde düşmeden şehit yoldaşlarına layık olmak için mücadelesini büyüttü.

Hem hareketli tim savaşına hem de tünel savaşlarına dair tecrübesi olan yoldaşlarından önemli dersler alarak yetkinleşti. Tüm zorluklarına rağmen Bakurê Kurdistan’da mücadele için ısrarını sürdürdü. Taşıdığı zapt edilmez Apocu fedai ruh, sarsılmaz irade ve zafer kazanma kararlılığıyla yüzünü Bakurê Kurdistan’a döndü. 17 Ağustos 2024 günü Kêla Memê alanındaki düşman saldırısında şehadete ulaştı. 

 YPS ve zindan sonrası dağlar 

Zamani Amanos, Mêrdîn’in (Mardin) Dêrika Çiyayê Mazî (Derik) ilçesinde yurtsever bir aile ortamında dünyaya geldi. Çocukluk yılları Riha’nın Weranşar ilçesinde geçti; PKK’yi erken yaşta tanıdı. Lise yıllarında daha yakınlaştı. İskenderun’da inşaat mühendisliği okurken yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına katıldı. Birçok önemli şehir çalışmasında yer aldı, ardından YPS bünyesindeki çalışmalara dahil oldu. Derin gizlilik ve hassasiyet gerektiren bu çalışmalarda yaşanan bir aksilikten dolayı esir düştü. Gözaltı ve sorgu sürecinde örgütsel duruşundan taviz vermedi. 5 yıl 2 ay Türk zindanlarında kaldı. Mücadele azmini ve hırsını büyüterek çıkar çıkmaz gerilla alanlarına kavuştu.

Riha’nın Wêranşar ilçesinden olan, Apocu hareketin ilk kadrolarından ve sıra dışı devrimci bir yürüyüşün sahibi değerli komutan Zamani'nin (Mustafa Gezgör) adını aldı. Kısa süreli bir eğitimden geçtikten sonra pratik çalışmalardaki yerini aldı. Tarihi görevler üstlenmek istemi temelinde yoğun bir eğitim sürecinden geçti. Zorlu eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak, devrim yürüyüşünü fedailik çizgisinde sürdürdü. Bakurê Kurdistan’daki mücadelede yer almak için ısrar etti. Medya Savunma Alanları’nda gelişen destansı direniş karşısında kendini borçlu görerek yoğun bir çaba içerisinde oldu. 17 Ağustos 2024 günü Kêla Memê alanında gerçekleşen düşman saldırısında Xebat ile beraber şehitler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

 

* * *

İki gerillanın cenazesi alındı

Şırnak Devlet Hastanesinde bekletilen iki gerillanan cenazesi, DNA testinin ardından aileleri tarafından alındı. 

Şirnex'in Elkê (Beytüşşebap) ilçesi kırsalında 21 Haziran'dan beri devam eden saldırı ve çatışmalarda şehit düşen ve 18 Ağustos'ta Şırnak Devlet Hastanesine getirilen Reşit Çevik (Xebat Cûdî) ve Veysel Sevinç’in (Serhed Jêhat) cenazeleri, DNA testinin uyuşması sorası ailelerine verildi. Reşit Çevik'in cenazesi, ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Örgütü ve çok sayıda kişi tarafından Şirnex merkezde defin edildi. 

Veysel Sevinç'in cenazesi de ailesi tarafından hastaneden alınarak Agirî'ye doğru yola çıktı.

Hastanede bekletilen dört cenaze ise Şirnex merkezde bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi. İki cenaze de Şırnak Devlet Hastanesi'nde bekletiliyor. 

 

* * *

Qamişlo merkezine SİHA saldırısı

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, Qamişlo'da bir aracın hedef alınması sonucu bir üyelerinin şehit olduğunu açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı, işgalci Türk devletine ati SİHA'nın, Qamişlo'nun Um El Fursan Mahallesi’nde İç Güvenlik Güçleri’ne ait bir araca yönelik düzenlediği saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Aracın hedef alındığı yerde, cinayet ve uyuşturucu suçlarından tutuklular bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu saldırıyla suçluların isyan çıkararak kaçmaları amaçlanmıştır. Ancak güçlerimiz bu noktada karışıklığın çıkmasına fırsat vermemiştir" denildi.

Açıklamada, şunlar ifade edildi: "SİHA’nın güçlerimize ait bir aracı bombalaması sonucu Qamişlo kentindeki güçlerimizin komutanlarından Metin Dince (Dijwar Qamişlo / Nisêbîn) şehit oldu. Metin Dince DAİŞ'e karşı mücadele çağrısına yanıt vererek güçlerimiz saflarında yerini aldı. Teröre karşı mücadele ederek Rojava'nın savaşçısı olmak ve DAİŞ vahşetini yenmek için özgürlük yolunu seçti. Toprağını DAİŞ zulmünden kurtarmak için devrime katılan, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm bölgelerinin özgürleştirilmesine yönelik hamlelere katılan ilk kişilerden biriydi. Şehit Dijwar Qamişlo büyük bir cesarete ve yüksek fedakarlık ruhuna sahipti.

İç Güvenlik Güçleri olarak kıymetli şehitlerimizin yolundan gideceğiz. Şehitlerin yolunda özgür, güvenli ve istikrarlı bir ülke yaratmak hedefine ulaşacağız."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.