Tutsak Doğan’ın durumu ağırlaşıyor

Vedat Doğan

Vedat Doğan

  • Cezaevinde 124 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum üyesi Vedat Doğan’ın sağlık durumu kötüye gidiyor. Anne Sara Doğan, oğlunun taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Grup Yorum üyesi Vedat Doğan, Şubat ayında arkadaşlarıyla birlikte Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi. 10 Şubat’ta tutuklanan Doğan’ın aynı dava dosyasından arkadaşlarının bulunduğu ve ailelerine yakın cezaevlerine sevk edilme ve “kuyu tipi” cezaevlerinin kapatılması talebiyle başlattığı açlık grevi 124’üncü gününe girdi.

Vedat’ın annesi Sara Doğan ve Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi Lerzan Caner, açlık grevi taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Benim oğlum ne yaptı?

Oğlu Vedat Doğan ile diğer tutsakların tek kişilik hücrelerde tutulduğunu belirten Sara Doğan, tutsakların buna karşı açlık grevine başladıklarını belirtti. Tutsakların insanlık dışı koşullarda tutulduklarını vurgulayan Doğan, “1 Temmuz’da açık görüşe gittim. Çok kötüydü, kulağı duymuyor, gözleri de gitmiş. Ne istiyorlar bu gençlerden? Adam öldürenler, tecavüzcüler, hırsızlar dışarıda. Bizim çocuğumuz ne yapmış” diye tepki gösterdi.

Orası bir işkence yeri

Oğlu Vedat ve diğer siyasi tutsakların Y, R ve S Tipi cezaevlerinin kapatılması taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Sara Doğan, “Havalandırma yok, güneş yok, hiçbir şey yok. Bir de telefon açıyoruz cevap vermiyorlar, direkt kapatıyorlar. Üç aydır bir fotoğraf için uğraşıyoruz göndermiyorlar. Oğlumun fotoğrafını bari verin. Kuyu tipi hapishanelerin acilen kapanması gerekiyor. Orası bir işkence yeridir” diye belirtti.

Kuyu tipi cezaevleri kapatılmalı

 Y, R ve S Tipi cezaevlerinin iktidar tarafından sessiz sedasız bir şekilde açıldığını söyleyen TAYAD üyesi Lerzan Caner ise “Bunlar aslında ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkum olmuş tutsaklar için açılmış yerler, fakat artık herkesi, hükümlü olmayanları da tuttukları bir yer oldu. Bu gerçekten büyük bir tehdit, biz bunların kapatılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerinin taleplerine kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Caner, şöyle devam etti: “Buralar gerçekten imha merkezleri yani düşüncelerini teslim alamadıkları insanları imha etmek için yapılmış hapishaneler. Biz herkesi bu hapishanelerde yoğun tecrit altında yok edilmek istenen tutsaklarla dayanışmaya, onların sesini duyurmaya davet ediyoruz.” MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.