Zenginler karbon tüketim sınırını zorluyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

New Shepard roketi

New Shepard roketi

  • Bu yılın başlarında Bezos New Shepard roketiyle uzaya gitti, Elon Musk'ın şirketi insanları Mars'a götürme sözü verdi. Tek 11 dakikalık uzay uçuşundan kaynaklanan emisyonlar, dünyadaki en fakir bir milyar insandan birinin yaşam boyu üreteceği emisyondan daha yüksek; en az 75 ton.

Bilim insanlarının hükümetleri özel jetlerden, mega yatlardan ve uzay yolculuğundan kaynaklı "lüks karbon tüketimini kısıtlamaya" çağırdı. İnsanlığın en zengin %1'inin ürettiği karbondioksit emisyonlarının, küresel ısınmayı 1,5C'nin altında tutmakla uyumlu olandan 30 kat daha fazla olduğu konusunda da uyardı.
Phoebe Weston'un Theguardian'da yayınlanan yazısına göre Paris iklim hedeflerine uygun olarak, dünyadaki her insanın CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar ortalama 2,3 tona, yani bugünün ortalamasının yaklaşık yarısına düşürmesi gerekiyor.
Araştırmaya göre, Almanya'dan daha küçük bir nüfus olan en zengin %1’lik kesim, mevcut tüketim devam ederse yılda kişi başına 70 ton CO2 salma yolunda ilerliyor. Toplamda, 1990'daki emisyonların %13'ünden 2030'a kadar toplam emisyonların %16'sını oluşturacaklar. Bu arada, en yoksul %50, yılda ortalama bir ton CO2 salacak.

Küçük bir elit çevreyi kirletiyor
Avrupa Çevre Politikası Enstitüsü (IEEP) ve Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI) tarafından görevlendiren çalışmanın lideri Nafkote Dabi, "Küçük bir elit, çevreyi kirletme konusunda açık çeke sahip gibi görünüyor" diyor. “Ürettikleri aşırı yüksek emisyonlar, dünya çapında ekstrem hava koşullarını besliyor ve küresel ısınmayı sınırlama konusundaki uluslararası hedefleri tehlikeye atıyor.”
Araştırma, küresel liderlerin emisyonları azaltmanın ve 1,5C hedefini masada tutmanın yollarını tartışmak üzere Cop26'da bir araya geldiği bir esnada açıklandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Prens Charles ve Jeff Bezos iklim konferansına dalga geçercesine özel jetleriyle geldiler. Cop26, en zengin vatandaşları, Paris hedefleri doğrultusunda kendi CO2 emisyonlarını azaltarak ve çevreci bir ekonomiyi yönlendirmek için nüfuzlarını ve finansal desteklerini kullanarak küresel ısınmayla mücadeleyi hızlandırmaya çağırıyor.

Gecikmenin ölümcül etkileri olacak
Jamie Livingstone, Cop26'nın “iklim değişikliğine karşı mücadelede gerçek bir an” olduğunu söylüyor. “Küresel liderler aşırı emisyonları azaltmanın ve küresel ısınmayı sınırlamanın yollarını kabul etmeli ve bunu burada ve şimdi Glasgow'da yapmalıdırlar. Gecikmenin ölümcül etkileri olacak.”

11 dakikalık uzay uçuşunun maliyeti
Bu yılın başlarında Bezos New Shepard roketiyle uzaya gitti, Sir Richard Branson Virgin Galactic Rocket ile uzayın sınırına gitti ve Elon Musk'ın şirketi insanları Mars'a götürme sözü verdi. Tek bir 11 dakikalık uzay uçuşundan kaynaklanan emisyonlar, dünyadaki en fakir bir milyar insandan birinin yaşam boyu üreteceği emisyondan daha yüksek; en az 75 ton.
Araştırma raporu, 1,5 dereceyi ulaşılabilir seviyede tutma mücadelesinin, gezegendeki çoğu insanın tüketimi tarafından değil, dünyanın en zengin vatandaşlarının aşırı emisyonları tarafından engellendiğini gösterdiğini gösteriyor.
Nüfusun diğer %90'ının ne yaptığına bakılmaksızın, en zengin %10'un ürettiği toplam emisyonlar bile, 2030 yılına kadar 1,5C hedefleri dahilinde kalmak için ayrılan miktarı aşmaya yeterli olabilir.
Gor şöyle diyor: “2030 yılına kadar emisyon açığını kapatmak için, hükümetlerin, en zengin, en yüksek emisyona sahip ülkeleri hedef alan tedbirler alması gerekiyor – iklim ve eşitsizlik krizleri birlikte ele alınmak zorunda. Bu, hem mega yatlar, özel jetler ve uzay yolculuğu gibi lüks karbon tüketimini kısıtlamaya yönelik tedbirleri hem de fosil yakıt endüstrilerindeki stoklar gibi iklim açısından yoğun yatırımları frenlemeye yönelik tedbirleri içeriyor.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.