Zîlan Kadın Festivali’nde buluşalım

Kadın Haberleri —

Zîlan Kadın Festivali

Zîlan Kadın Festivali

  • Zîlan Kadın Festivali’nde kadınlar, çocuklar ve gençler için birbirinden renkli etkinlikler düzenlenecek.Tertip Komitesi’nden Ayten Kaplan tüm kadınları festivalde buluşmaya çağırdı.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

18’inci Zîlan Kadın Festivali bu yıl 15 Haziran Cumartesi günü Almanya’nın Duisburg kentinde yapılacak. Sloganı “Jin Jiyan Azadî – Kadın devrimine doğru” olarak belirlenen festival, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) çatı örgütü, Kadın Kültür Meclisi Kevana Zêrîn ve dört parça Kurdistan’dan kadın örgütleri ortaklığıyla düzenleniyor. Kadın meclisleri ve komünlerinin de görev aldığı festival, bu yıl farklı bir konseptle kadınlarla bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Ortak emek

Festival Tertip Komitesi adına gazetemize konuşan Ayten Kaplan, festivalin, dört parça Kurdistan’dan kadınları buluşturarak, farklı etnik kimliklerden kadınların kolektif ve ortak çalışma başarısını daha da güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Sanat ve kültür sokağı

Kadın emeğini görünür kılmak için festival alanında “Kadın Kültür Sanat Sokağı” kurulacağını anlatan Kaplan, bu sokakta kadınların sanatsal ve bilimsel çalışmalarını sunacağını dile getirdi. Çadırlarda kadınların, yeteneklerini ve çalışmalarını sunma imkânı bulacağına değinen Kaplan, “Sanat ve Kültür Sokağı’nda edebiyat, resim, Kürt geleneğinin değeri olan deq ve erbane ile yöresel dikim atölyesi stantları olacak” dedi.

Genç kadınlar için açık mikrofon

Festival alanında panellerin düzenleneceği iki yan ve bir ana çadır da kurulacak. Yan çadırlardan birinde gerçekleşecek paneli ise genç kadınlar düzenliyor. Kaplan, panellere dair şu bilgileri verdi: “Genç kadınların düzenleyeceği panelde tartışma alanı yaratılacak; Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ve Tiktok gibi kanallar üzerinden sanal yaşam alanına sıkışan kadın dünyası tartışılacak. Sistemin düşünmeyen, iradesi olmayan, gündemden uzak, kültürüne ve kimliğine yabancı olan kadını yaratma politikası açık mikrofonda örneklerle ele alınacak. 

 

 

Jin, Jiyan, Azadî

Avrupa Kadın Birliği bünyesinde başta Türkiye sol kadın örgütleri ve kurumlarının da yer alacağı bir başka panel de olacak. Bu panelde diasporada kadına yönelik uygulanan özel savaş politikaları, zorunlu göç, tecavüz ve emek sömürüsüyle dayatılan baskı günümüz bakış açısıyla sosyolojik çerçevede tartışılacak. Üçüncü çadırda ise öz savunma ve ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi temelinde kendini örgütleyen Kürt Kadın Hareketi ve bunun dört parça Kurdistan’a yansıması konu alınacak.”

Çocuklar için Ma Müzik

Festival boyunca çocuklara için de etkinlikler düzenlenecek. Sanatçı ve eğitmen Şerko Kaniwar ve MA Müzik ekibi gün boyunca festivale katılan çocuklar ve gençlerle sanatsal ve eğitimsel çalışmalar yapacak; yetenek ve gelişim projelerini sunacak.

Festivalde buluşalım

Saat 12:00’de başlayacak festivalin sahne programı saat 14:00’de başlayacak ve geç saatlere kadar devam edecek. Kaplan, “Ana sahnede Kurdistan’dan sanatsal sunumlar ve Afgan Kadın Dans Grubu’nun yer aldığı renkli bir program hazırlandı. Yediden yetmişe herkesi festivalimize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

 

* * *

Sanat şöleni

18’inci Zîlan Kadın Festivali 15 Haziran Cumartesi günü Almanya’nın Duisburg kentinde, Liebigstrasse 5, 47053 Duisburg adresinde gerçekleşecek. Festival programı kapsamında Xecê, Sîmav Huseyîn, Suna Alan, Firmêsk, Zarok Ma, Koma Dîlanê Ya Afgan, Koma Zarokên Rojê ve dengbêjler sahne alacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.