5 ay yaşayabildi

Mehmet Ali Yaşa

Mehmet Ali Yaşa

  • İleri derece kanser hastası Mehmet Ali Yaşa, infazı durdurulduktan 5 ay sonra yaşamını yitirdi. 

Malatya T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıllık infaz süresini tamamlamasına 74 gün kalan kanser hastası tutsak Mehmet Ali Yaşa’nın avukatı, ceza infazının durdurulması için Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması üzerine 6 aylığına ceza infazının durdurulmasına karar verildi. Bu karar ardından Yaşa, 16 Şubat 2024'te tahliye edildi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Yaşa, 45 gün önce tedavi ve ailesini görmek için gittiği Finlandiya’da yaşamını yitirdi. Yaşa’nın cenazesinin yapılan işlemler sonrası Amed merkez Rezan ilçesi Yeniköy Mezarlığında defnedileceği öğrenildi.  

Yaşa'ya, 1994’te Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde “Devletin birliği bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet (36 yıl) hapis cezası verilmişti. AMED

 

* * *

'Tarafsızlar’ dayatmasına açlık greviyle yanıt

“Tarafsızlar koridoruna” geçmeye zorlanan tutsak Necdet Öztürk, açlık grevine başladı. 

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde (YGC) tutulan Necdet Öztürk (35) açlık grevine başladı. Antep L Tipi Cezaevi’nden 22 Nisan'da Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne (YGC) sürgün edilen Öztürk, tekli hücreye konuldu. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan Öztürk, birçok defa dilekçe yazarak, siyasi tutsakların bulunduğu koridora geçmek istediğini iletti. Talepleri “Siyasi tutsakların olduğu koridorda boş oda yok” iddiasıyla geri çevrilen Öztürk, ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde önceki gün itibarıyla açlık grevine başladığını duyurdu. Cezaevi idaresinin Öztürk’e “tarafsızlar koridoruna geçmesi” noktasında baskı uyguladığı, Öztürk’ün reddettiği öğrenildi. Talepleri karşılana kadar açlık grevi eylemini sürdüreceğini belirten Öztürk, kamuoyuna duyarlık çağrısı yaptı. 

Kardeşinin birçok sağlık sorunu olduğunu belirten İbrahim Öztürk, “Bunu nasıl kabul etsin? Kardeşim tarafsız değil, siyasi bir tutsak ve bunun için ağırlaştırmış ceza aldı. Kardeşimin arkadaşlarının yanına götürülmesini istiyoruz. Kardeşimin durumundan kaynaklı da endişeliyiz. Biran önce talepleri kabul edilmeli” dedi. 

 

* * *

Kanser hastası gözaltında

Kolon kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi gören Zülküf (60) Atay, 6 aylık infaz erteleme sonrası gözaltına alındı. 

Kanser tedavisi için tutulduğu Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde infazı ertelenen Atay için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yüzde 80 engelli raporu vermişti. Yüzde 80 engeli ve 4. evre kanser hastası olan Atay, infaz erteleme süresi dolduğu gerekçesiyle Amed’in Piran (Dicle) ilçesinde yastan gelirken polislerce gözaltına alındı. 

Atay’ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri kapsamında 2019’da kesinleşmiş 6 yıl 3 ay hapis cezası olduğu, cezaevinde kolon kanserine yakalandığı öğrenildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.