Amazon ülkeleri ortak hedeflerde uzlaşamadı
Dünya Haberleri —
- Dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip olan Amazon bölgesindeki sekiz ülkenin liderleri ormanların korunmasına ilişkin ortak politikalar geliştirilmesi konusunda anlaşamadı.
Sekiz Amazon ülkesi Salı günü Brezilya'da düzenlenen yağmur ormanları zirvesinde bölgesel işbirliğini güçlendirmek için birleşik çevre politikaları ve önlemler listesi üzerinde anlaştı, ancak ormansızlaşmayı sona erdirmek için ortak bir hedef üzerinde anlaşamadı.
Bolsanaro döneminde uluslararası alanda yıpranan Brezilya'nın çevre konusundaki imajını düzeltmeye çalışan Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, zirvede bölge ülkelerinin 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirecek ortak bir politika etrafında birleşmesini sağlamayı hedefliyordu.
Ortak hedef belirlenemedi
Ancak Salı günü Brezilya'nın Belem kentinde yayınlanan ortak bildiride sadece orman tahribatıyla mücadele için bir ittifak oluşturulduğu ifadesi yer aldı ve ortak bir hedef belirlenmedi.
Sekiz Amazon ülkesinin kendi ormanlarını korumaya yönelik bir anlaşma üzerinde uzlaşamaması, iklim değişikliğiyle mücadele için bir anlaşma sağlamanın daha büyük, küresel zorluklarını da gösteriyor.
Bilim insanları, hükümetlerin felakete yol açacak küresel ısınmanın önüne geçmek için çok yavaş hareket ettiğini söylüyor.
Lula ve diğer liderler Salı günkü toplantıdan deklarasyon hakkında yorum yapmadan ayrıldılar. Zirveye Bolivya, Brezilya, Kolombiya ve Peru devlet başkanları katılırken Ekvator, Guyana, Surinam ve Venezüella da üst düzey yetkililerini gönderdi.
Bolivya ayak diriyor
Bölgede sadece Bolivya ve Venezüella, 2030 yılına kadar ormansızlaşmanın durdurulması amacıyla 100'den fazla ülke arasında 2021'de imzalanan anlaşmaya imza atmayan ülkeler. Bolivya’nın zirvede bir anlaşma sağlanamamasında önemli bir rolü
olduğu bildirildi.
Zirvede yasadışı altın madenciliğinin sona erdirilmesine ilişkin bir hedef de belirlenmedi. Altın madenciliği bölgedeki çevreye verilen zararın en büyük nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
BM konferansı için bilim kurulu
Belem Deklarasyonu olarak adlandırılan nihai ortak bildiri, yerli hakları ve korumalarını güçlü bir şekilde savunurken, su yönetimi, sağlık, iklim zirvelerinde ortak müzakere pozisyonları ve sürdürülebilir kalkınma konularında işbirliği yapmayı da kabul etti.
Ülkeler ayrıca Birleşmiş Milletler'in Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'ne benzer şekilde Amazon yağmur ormanlarıyla ilgili bilim konusunda yetkili raporlar hazırlayacak bir bilim kurulu oluşturdu.
BELEM