Aniden alerji mi oldunuz? İşte sebebi
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Time’ye konuşan Dr. Lily Pien, Cleveland Clinic'te alerji ve immünoloji uzmanı, "Alerjik antikoru mevcutsa, bu kişiye duyarlı deriz" diyor. Duyarlılığın belirtilere yol açacak seviyeye ulaşması yıllar alabilir. Bu durum, genetik yatkınlık, alerjenlere maruz kalma yoğunluğu ve süresi ile altta yatan sağlık koşulları gibi birçok faktöre bağlıdır.
Eskiden alerjilerin sadece çocuklarda görüldüğü düşünülürdü. Dr. Gailen Marshall, "Geçmişte alerji uzmanlarının ofisleri çocuklarla doluydu" diyor. Ancak zamanla alerjilerin sadece çocuklara özgü olmadığını ve yaşam boyunca değişebileceğini gördük.
Alerjiler yaşlandıkça başlayabilir
Alerji belirtileri, bağışıklık sisteminin normalde zararsız maddeleri (örneğin çimen veya polen) tehdit olarak algılamasıyla ortaya çıkar. Alerjisi olmayan kişiler bu maddelere karşı bağışıklık tepkisi vermezken, alerjisi olanlar bu maddelere karşı antikor üretir ve bu da hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntılı göz gibi belirtilere yol açar.
Time’ye konuşan Dr. Lily Pien, Cleveland Clinic'te alerji ve immünoloji uzmanı, "Alerjik antikoru mevcutsa, bu kişiye duyarlı deriz" diyor. Duyarlılığın belirtilere yol açacak seviyeye ulaşması yıllar alabilir. Bu durum, genetik yatkınlık, alerjenlere maruz kalma yoğunluğu ve süresi ile altta yatan sağlık koşulları gibi birçok faktöre bağlıdır.
Bölge değiştirmek de alerjileri tetikleyebilir
Başka bir bölgeye taşınmak da yetişkinlerde alerji başlangıcına neden olabilir. Dr. Rana Misiak, "Taşınmak, polen sezonlarının farklı olması nedeniyle daha önce var olmayan alerji sorunlarına yol açabilir," diyor.
Çevresel ve toplumsal değişiklikler
Son yıllarda, iklim değişikliği daha uzun ve yoğun alerji sezonlarına yol açarken, küreselleşme bazı bitki türlerini yeni bölgelere taşımış ve hava kirliliği sağlık sorunlarını artırmıştır. Bu da her yaştan insan arasında alerjilerin artmasına sebep olmuştur.
Dr. Pien, yetişkinlikte ilk kez mevsimsel alerji yaşıyorsanız, diğer olası nedenleri de göz önünde bulundurmanızı öneriyor. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, anatomik sorunlar ve sigara dumanı veya parfüm gibi irritanlar alerji benzeri belirtilere yol açabilir.
Alerjiler geçebilir mi?
Evet, ama bu garanti değil. Çocukların yaklaşık dörtte biri ila üçte birinin alerjisi ilerleyen yaşlarında geçer. Ancak yetişkinler için alerjilerin geçmesi çok daha zordur. Bazı kişilerde alerji belirtileri zamanla düzelir, ancak bu genellikle yaşam tarzı değişiklikleriyle ilişkilidir.
Alerjileri önleme ve tedavi
Öncelikle alerjenlerden kaçınmak en iyi yöntemdir. Ancak polen gibi çevresel alerjenlerden kaçınmak zor olabilir. Dr. Marshall, alerji mevsiminden bir veya iki hafta önce antihistaminik veya kortikosteroid gibi alerji ilaçlarına başlamayı öneriyor.
Araştırmalar, stres seviyeleri ve bağırsak mikrobiyomunun da alerjileri etkileyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve stresi kontrol altında tutmak alerji mevsiminde faydalı olabilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri veya reçetesiz ilaçlarla alerjilerini yönetemeyenler, alerjene karşı duyarsızlaşmayı sağlayan immünoterapiyi deneyebilir. Bu yöntem, alerjenin küçük miktarlarına tekrar tekrar maruz kalmayı içeriyor ve belirtilerin ortaya çıkmasını önlüyor.
Dr. Pien, immünoterapinin alerjiden kurtulmanın en bilimsel yöntemi olduğunu belirtiyor. HABER MERKEZİ