Doğum oranları neden düşüyor?

Toplum/Yaşam Haberleri —

Doğum oranı / foto:AFP

Doğum oranı / foto:AFP

  • Dünya nüfusu azalacak: 2100 yılına kadar ülkelerin yüzde 97'si küçülecek. 2021’de küresel toplam doğurganlık oranı ‘kadın başına’ 2.23 doğumdu. 2100’de bunun 1.57’ye düşeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar hükümetleri daha düşen bir nüfusla yaşamanın zorluklarına hazırlanmaları konusunda uyarıyor.

SERAP GÜNEŞ

Henüz gerçekleşmeye başlamadı, ancak eğilim durdurulamaz görünüyor: Dünya nüfusu azalıyor. 2050 yılına gelindiğinde, dünya üzerindeki ülkelerin dörtte üçünden fazlasında (204 ülkeden 155'i) doğurganlık oranları o kadar düşecek ki nüfuslarını koruyamayacaklar. Ve bu eğilim, dünya üzerindeki ülkelerin %97'sinin (204 ülkeden 198'i) aynı durumda olacağı 2100 yılına kadar neredeyse tamamlanmış olacak. Ölümler doğumlardan fazla olacak ve dünyada giderek daha az insan yaşayacak.

Bu veriler Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nden alındı ve The Lancet dergisinde yayınlandı. Yazarlar, hükümetleri bu değişikliklerin ekonomi, sağlık, çevre ve jeopolitik açıdan yaratabileceği tehditlere karşı planlama yapmaya başlamaları konusunda uyarıyor.

15 Kasım 2022'de dünya nüfusu eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 8 milyara ulaştı, ancak çalışmaya göre, bu durum aslında söz konusu eğri aşağı doğru bükülmeden ve nüfus azalmaya başlamadan önceki zirveyi ifade ediyor. Bu küresel bir eğilim, ancak hızı bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Doğurganlık oranlarının zaten çok düşük olduğu zengin ülkelerde oranlar düşmeye devam edecek.

İspanya en sert düşüşün yaşandığı ülke

İspanya bu eğilimin güzel bir örneği. Araştırmaya göre İspanya'da 1950'de kadın başına 2,47 çocuk düşerken bu oran 1980'de 2,13'e, 2021'de ise 1,26'ya düşmüş. Böyle devam ederse bu oran 2050 yılında kadın başına 1,23 çocuk, 2100 yılında ise 1,11 çocuk olacak. İspanya en sert düşüşlerin yaşandığı ülkelerden biri olurken o yıl Fransa (1,49), Almanya (1,40) ve Avrupa ortalaması (1,37) İspanya'nın üzerinde olacak. Bu eğilim, geçen yıl ülkedeki doğumlarda tüm zamanların en düşük seviyesini kaydeden İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü rakamlarıyla uyumlu. 2023 yılı, 113.256 kişilik bir farkla İspanya'da doğumdan daha fazla ölümün kaydedildiği art arda yedinci yıl oldu.

Yoksul ülkeler

Yoksul ülkeler de aynı trendi izliyor, ancak şu anda çok daha yüksek doğum oranlarına sahip olduklarından, onlar çok farklı bir gerçeklikten yola çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda neredeyse iki katına çıkacak olan dünya çapındaki doğum oranlarında paylarını açıklamanın tek yolu bu. 2021'de toplamın %18'ini temsil ederken 2100'de %35'ine ulaşacaklar. 2100 yılında dünyada doğan her iki çocuktan biri Sahraaltı Afrika'da doğmuş olacak.

Batılı perspektif

Çalışmanın yazarları, Batılı bir perspektiften bakıldığında bu eğilimin emekli maaşlarını, işgücünü ve demografik istikrarı sürdürmenin bir yolu olarak görülebileceğine inanıyor. Ve bunun geçici bir çözüm olduğu sonucuna varıyorlar. "Doğurganlığın azalması evrensel bir olgu haline geldiğinden, uluslararası göç yalnızca geçici bir çözüm olabilir."

Gelişmekte olan ülkelerde doğum oranları daha yüksek, ancak gelecekte doğum kontrol yöntemlerine daha iyi erişim ve kadınların eğitimi bu oranları düşürecektir. Sorun sadece demografik değil, çok faktörlü. Centre d'Estudis Demogràfics de Catalunya'da sosyolog ve araştırmacı olan Mariona Lozano Riera, El Pais’e yaptığı açıklamada, “Demografinin mevcut emeklilik sistemini sürdürmek için çok iyi olmadığı doğru, ancak sebep bu değil; daha ziyade siyasi eylem eksikliği ve İspanyol işgücü piyasasının yapısal koşulları sorunu ağırlaştırıyor" diyor.

Sosyolog, öngörülen demografik eğilimlerin halihazırda değişikliklere neden olduğunu belirtiyor. Ancak paniğe kapılmaktan kaçınıyor. "Refah devletinin yok olacağı anlamında tehlikede olduğunu söyleyemem. Ancak kesinlikle bir değişim olacak. Aslında, herkesin aynı emeklilik maaşını aldığı modellere doğru sessiz bir dönüşüm zaten var ve ekstralar özel emeklilik planlarına veya toplu sözleşmelere bağlı" şeklinde konuştu.

Yoksulluk, istikrarsızlık, bebek ölümleri

SCM'nin konuyla ilgili yayınladığı tek tepki bu değil. İspanya Ulusal Araştırma Konseyi'nden (CSIC) sosyolog Teresa Castro, "Bu çalışma, dünya genelinde, özellikle de Sahraaltı Afrika'da doğurganlığın Birleşmiş Milletler'in tespit ettiğinden daha hızlı bir oranda azaldığını tahmin ediyor" diyor. Mevcut çalışma, küresel doğurganlık oranının 2030 civarında ikame seviyesinin (kadın başına 2,1 çocuk) altına düşeceğini öngörürken, BM bunun 2050 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyor."

Araştırmacı, doğumların "dünyanın iklim değişikliği, kaynak kıtlığı, siyasi istikrarsızlık, yoksulluk ve bebek ölümlerine karşı en savunmasız bölgelerinde giderek daha fazla yoğunlaşacağına" dikkat çekiyor.

İleri anne yaşı

İspanya'nın Barselona kentindeki Kısırlık ve İnsan Üremesi Merkezi'nde (CIRH) jinekolog olan ve Quiero quedarme embarazada [Hamile Kalmak İstiyorum] kitabının yazarı Sara López gibi uzmanlar çalışmaya dahil edilmemiş. Lopez, çalışmanın kendi pratiğinde mikro düzeyde her gün gördüğü makro eğilimlere işaret ettiğini doğruluyor. "İspanya'da ilk çocuklarını 40 yaşından sonra doğuran kadınların sayısı dört katına çıktı. Bu, toplamın %10'una tekabül ediyor ve bu ileri anne yaşı, bariz nedenlerle doğum oranının düşmesine yol açıyor" diyor. "Bu yaşlar, çocuk sahibi olmak için çok geç olabilir ya da birden fazla çocuk sahibi olamayabilirsiniz."
Lopez, olası çözümler arasında "sosyal politikaların, ekonomik yardımların ve iş-yaşam dengesinin teşvik edilmesinin" daha yüksek doğum oranları sağlayabileceğini açıklıyor. Ayrıca yumurta dondurma gibi uygulamalarla bilimin birçok kadına yardımcı olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirtiyor. "Ancak bunun bireysel bir çözüm olduğunu ve kolektif bir çözüm aramaya yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye ekliyor. Her halükarda, bunun olumlu ya da olumsuz bir şey olarak ele alınmaması gerektiğine inanıyor ve sorunun, bir kişinin üreme isteklerinin istikrar ya da destek eksikliği gibi dışsal nedenlerle engellenmesi durumunda ortaya çıktığını gözlemliyor.

Kadın hakları

İlişkili bir başyazıda, çalışmanın yazarları bu eğilimin sonuçları üzerine de düşünüyorlar. Politika yapıcıların çabalarını "doğurganlıktaki düşüşün sadece sonuçlarını değil nedenlerini" analiz etmeye yöneltmelerini tavsiye ediyor ve kadın haklarını aşındıran bir tepki yaratmaya karşı uyarıyorlar: Yazarlar, "Doğurganlıktaki düşüşten bahsederken, bazı ülkelerin çocuk doğurmayı teşvik eden ve cinsiyet ve üreme ile ilgili hakları kısıtlayan (çocuk sahibi olup olmamayı seçme hakkı, hamileliğin zamanlaması ve cinsel bilgi ve yardıma erişim de dahil olmak üzere) politikalar benimseme riski var" diye uyarıyor. Yazarlar, herhangi bir politika müdahalesinin hakların güvence altına alınmasına dayanması gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Son yıllarda farklı dünya liderleri düşük doğum oranları ile kürtaj hakkı arasında bağlantı kurmaya çalıştı. Çalışma, doğum oranındaki düşüşün nedenlerinin analiz edilmesi ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin üreme ve aile projelerinin kolaylaştırılması çağrısında bulunuyor; ancak bu, kadınların haklarını sınırlamak için bir bahane olmamalı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.