Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Organik gıdalara yönelmek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, uygun ilaç kullanımını sağlamak ve kafein tüketimini azaltmak magnezyum seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.
Magnezyum eksikliği önemli bir sağlık sorunu olup, ilk klinik vaka 1934 yılında rapor edilmiştir. Hücre dışındaki magnezyum, vücuttaki toplam magnezyum seviyelerinin sadece %1’ini oluşturur, bu nedenle eksikliklerin teşhisi zordur. Magnezyum, DNA, RNA ve protein sentezi gibi 600’den fazla enzimatik reaksiyonda yer alır ve sağlıklı kemik yapısı, psikolojik fonksiyonlar, mitokondriyal solunum gibi birçok işlev için kritiktir.
Magnezyumun %90’ı kas ve kemik dokuda bulunur. Serum magnezyum seviyeleri eksikliği göstermek için yetersiz olabilir. Toprak erozyonu, ağır metal kontaminasyonu ve gıdaların işlenmesi magnezyum eksikliğinin başlıca nedenlerindendir. Brezilya’da yapılan bir çalışmada, işlenmiş gıdaların magnezyum dahil birçok mikro besin değerinde azalma olduğu gösterilmiştir.
Günlük magnezyum alımı
Avcı-toplayıcı topluluklar günlük yaklaşık 600 mg magnezyum alırken, gelişmiş ülkelerde bu miktar çok daha düşüktür. Günlük önerilen magnezyum miktarı 300-420 mg olsa da, toplumun çoğu bu seviyeye ulaşamamaktadır. Bir çalışmada, sağlıklı görünen 11 kadından 10'unda magnezyum eksikliği bulunmuştur.
Magnezyum eksikliğinin etkileri
Diüretik kullanımı, ağır fiziksel aktiviteler, alkol tüketimi, bağırsak problemleri ve çeşitli hastalıklar magnezyum eksikliğine yol açabilir. Magnezyum eksikliği agresiflik, anksiyete, kas spazmları, migren, hipertansiyon ve ölüm gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kronik magnezyum eksikliği kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, nörolojik bulgular, kanser, astım ve inflamasyon ile ilişkilidir.
Çözüm önerileri
Organik gıdalara yönelmek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, uygun ilaç kullanımını sağlamak ve kafein tüketimini azaltmak magnezyum seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.