Başûrê Kurdistan seçimlere hazırlanıyor

Başûr'da seçim

Başûr'da seçim

  • Başûrê Kurdistan'da 20 Ekim'de yapılacak genel seçimlerin propaganda süreci başladı. 100 kişilik Meclis için 136 listenin bin 191 adayla yarışacağı seçimlerde, Bafil Celal Talabani liderliğindeki YNK'nin çıkış yapması bekleniyor.

Başûrê Kurdistan'da 48 bin 952'si ilk kez olmak üzere 2 milyon 899 bin seçmenden, 20 Ekim'de yeni Meclis ve bunun sonucu oluşacak yeni hükümet için sandık başına gidecek. Hazırlıklarını tamamlayan YNK'nin 72'si Silêmanî'de, 64'ü Hewlêr'de, 30'u Dihok'ta ve 6'sı Helepçe'de olmak üzere 172 adayı bulunuyor. YNK adaylarının yüzde 36'sı kadın. YNK Genel Başkanı Bafil Celal Talabani, ilk seçim mesajında halka çağrı yaparak, "Kendinize sorun ve çocuklarınıza bakın, bu partiden (KDP) razı mısınız, sizin haklarınızı gerektiği gibi korudu mu? Kürdistan topraklarını gerektiği gibi savundu mu? Bu parti, Kürt ve Kürdistan düşmanlarının çıkarları için uğruna şehitler verdiğimiz Kürdistan topraklarını satıyor" dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun kararıyla Federe Kürdistan Parlamentosu seçiminin propaganda süreci, önceki gece yarısı başladı. Propaganda süresi 20 gün olan seçimler, 20 Ekim'de, özel oylama ise 18 Ekim’de yapılacak. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hekim Ömer, seçim için bir izleme komitesi belirlediklerini, kampanya sürecinin ise 15 Ekim’de sona ereceğini belirtti. 136 liste, 368'i kadın bin 191 adayla 100 sandalye için yarışıyor. Federal Mahkeme’nin 21 Şubat 2024 tarihli kararları sonrasında, Federe Kürdistan Parlamentosu’ndaki koltuk sayısı 111’den 100’e düşürüldü ve toplulukların temsil oranı da önemli değişiklikler yapıldı.

Dört seçim bölgesi

Federe Kürdistan, dört seçim bölgesine ayrıldı: Silêmanî (38 sandalye), Hewlêr (34 sandalye), Dihok (25 sandalye) ve Helepçe (3 sandalye). Bu yeni düzenlemeler, bölgedeki toplulukların temsilini de yeniden şekillendirmeyi amaçlıyor.

Seçimleri yöneten Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nca katılması kesinleştirilen liste, parti ve ittifakların numaraları şöyle:

Kurdistan Demokrat Partisi (KDP): 190

Kurdistan İslami Hareketi: 198

Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK): 129

Kurdistan İslami Birliği (Yekgirtu): 148

Kurdistan Adalet Topluluğu (Komel): 147

Yeni Nesil Hareketi (Newaya Nu): 157

Halk Cephesi: 169

Helwest Hareketi: 161

Sardam Koalisyonu: 164

Kurdistan İslami İlişkiler Hareketi: 123

Goran Hareketi: 114

Cep telefonu ve çekim yasak

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, 20 Ekim'deki Federe Kürdistan Parlamentosu seçimleri için yapılacak özel oylama esnasında cep telefonu kullanımını ve sandık merkezlerinde fotoğraf çekilmesini yasakladı. Yasak prosedürü genel oylamalarda da geçerli olacak.

48 bin 952 yeni seçmen

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıklamalarına göre; Parlamento seçimlerinde 2 milyon 899 bin kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Biyometrik seçmen kartı alanların sayısı ise propaganda sürecinin başlamasından bir hafta önceye kadar 2 milyon 685 bini buldu. İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 48 bin 952 bin.

14 bin 186 oy alan vekil oluyor

Oy sayımının ilk turunda 14 bin 186 oy alan herhangi bir siyasi parti veya bağımsız aday, Federe Kürdistan Parlamentosu'nda bir sandalyeyi garantiliyor. Oylar, elektronik ve manuel olarak sayılacak.

 

 

YNK tüm hazırlıklarını tamamladı

Seçimlerin ertelenmesine karşı çıkıp ısrarla yapılmasını isteyen YNK, nihayet 6 yıl sonra yapılacak seçimler için tüm hazırlıklarının tamamladı. YNK Seçim Bürosu'na göre 72'si Silêmanî, 64'ü Hewlêr, 30'u Dihok ve 6'sı Helebçe'den olmak üzere 172 aday belirlendi. Bunların yüzde 36'sı kadın. YNK adaylarının yüzde 88'inden fazlası doktora derecesine sahip.

Güçlü ve sorumlu mesajlar

YNK İletişim Sorumlusu Letîf Nêrweyî, tüm iletişim ve propagnda hazırlıklarının da tamamlandığını belirterek, hamaset değil, büyük sorumlulukla veriler, rakamlar ve güçlü belgelerle mesaj vereceklerini söyledi.

Dihok'ta artık 5 güç var

Daha seçim kampanyası başlamadan bazı kesimlerin, kamuoyunu yanıltmak için Silêmanî'yi hedef aldığına dikkat çekerek, Hewlêr ve Dihok'taki güvenlik, istikrar ve sorunlar yığınının örtbas edilemeyeceğini söyledi. Letîf Nêrweyî, özellikle kötü durumda olan Dihok'a işaret ederek, büyük bir askeri merkeze dönüştüğünü ve 5 gücün hüküm sürdüğünü belirtti.

Silêmanî ve Hewlêr karşılaştırması

Letîf Nêrweyî, KDP'yi kastederek, belgelere ve gerçeklere göre Hewlêr ile Silêmanî arasında bir karşılaştırma yapmasını istedi. Letîf Nêrweyî, "Silêmanî, eğitim-öğretim, yüksek öğrenim, yeşil çevre, yatırım, temizlik, mesleki yeterlilik ve köylerin yeniden imarı açısından ilk sıradadır. Dihok ve Hewlêr'in köylerinin yüzde 70'i boşaldı" dedi

Otoriter yönetime son vereceğiz

YNK'nin yeni kabinede iktidar sistemini değiştireceğini, otoriter ve yolsuzluk rejimine son vereceğini kaydeden Nêrweyî, "Silêmanî, gönderilmeyen bütçe ve durdurulan projelerinin intikamını, Hewlêr ve Dihok'taki yurttaşlarıyla birlikte alacak" diye konuştu.

Kaybetmenin telaşındalar

Kaos çabasıyla kirli bir dil kullananların, kaybetmenin korku ve paniğinde olduğunu ama beklenen sondan kaçış olmadığını  vurgulayan Nêrweyî, şunları ekledi: "YNK'nin seçimlerin, şeffaf, adil ve ölüler ile Kürdistan'ın diğer parçalarındaki 'seçmen' oyundan uzak yapılması tavrı ve ısrarı sürecek."

 

 

Talabani halka seslendi

Seçimler için resmi propaganda süreci başlar başlamaz halka seslenen YNK Genel Başkanı Bafil Celal Talabani, bu seçimlerin çok önemli olduğunu belirterek, artık diğer seçimler gibi hiçbir oyun kaybolmayacağını söyledi. İki partinin (YNK ve DKP) etkili olduğunu hatırlatan Talabani, KDP'yi kastederek, şunları söyledi: "Bir tanesi yıllardır iktidardır. Başbakan ve temel bakanlıkların tamamı ondadır. Çocuklarınıza bakarak kendinize sorun; bu partiden razı mısınız? Bu parti haklarınızı gerektiği gibi korudu mu? Kürdistan toprağını gerektiği gibi savundu mu? Bu parti, uğruna çok fazla şehit verdiğimiz Kürdistan topraklarını, Kürt ve Kürdistan düşmanlarının çıkarları doğrultusunda satıyor.

Dronlarla insanlarımız katlediliyor

Kendinizi artık güvende hissetmelisiniz, bugünkü gibi değil. Bakınız semalarımızda birçok devletinin insansız hava araçları dolaşıyor, tüm yurttaşlar ve gençler burada katlediliyor. Tek bir itirazı olamayıp sessiz kalan iktidarın aklı, sadece özel menfaatleri ve servetindedir. Gelin dürüst olalım ve öyle bakalım; gerçekten yuttaşlarımızın maaşların gönderilmesine ihtiyacı var, Bağdat da göndermek istiyor ama bunun yolunu kapatıyorlar, çünkü bu paranın bankalarına geçmesini istiyorlar. Bu da hakikaten büyük bir hakarettir.

İfade özgürlüğü bile yok

Kürdistan'ın uluslararası toplum için ne kadar aziz, hükümetimizin ne kadar ayrıcalıklı ve farklı olduğunu, vatandaşların görüşlerini özgürce ifade ettiklerini biliyorsunuz, değil mi? Şimdi kim farklı bakış açısını gösterebilir? Küçük bir eleştiri ve yorumunu sosyal medyada paylaştığı için tutuklanıp 'terörist' gibi cezalandırılan insanlarımız var.

YNK artık çok daha güçlüdür

Eğer değişiklik istiyorsanız Kürdistan'ı doğru yola koyabilecek, yaşam standartınızı yükseltebilecek partiye oy verin. YNK'nin hiçbir hatasının olmadığını iddia etmiyorum, elbette yanlışları oldu; babanın ayrıldığı evde yaşanan sıkıntılar gibi. Artık Yekîtiya Niştimanî Kurdistan (YNK) şimdi güçlüdür ve çok başlı değildir. Yaptığım ilk şey, hiçbir ayırım yapmadan Kürdistan'a aynı gözle bakmaktır. Birlikte olacağız ve herkese hizmet edeceğiz. Bölgeler, kentler, kasabalar arasındaki ayrımcılığa son vereceğiz.

Sözüne sadık olanları seçin

Sözünün gereğini yapana oy verin. Bana ve YNK'ye imkan verin, şans tanıyın. Şimdiye kadar verdiğim her sözün gereğini yaptık. Seçim yasasını değiştireceğimizi söyledik ve değiştirdik. Kerkük'ü 'Yeşil' (YNK'nin ana rengi) yapacağız, dedik ve yaptık; vilayeti YNK'ye, tüm Kürtlere ve sizlere devrettik."

Düşmana boyun eğmiyoruz

Bafil Celal Taleban, son olarak YNK kadrolarına, şehit ailelerine, siyasi tutsaklara ve pêşmergelere şöyle seslendi: "YNK sizin istediğiniz gibi; güçlü ve yekvücut olarak tek başına Kürdistan düşmanlarına karşı duruyor, Bağdat'ta sesi duyuluyor ve uluslararası toplumla münasebetleri yeniden Mam Celal dönemine dönüyor. YNK'yi seçin ki Başûrê Kurdistan'daki gidişatı düzeltelim ve iktidarı değiştirelim."

Neçirvan Barzani'den teşekkür

Federe Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani ise siyasi partilere Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun kanun ve yönergelerine uymaları, barışçıl ve medeni bir kampanya yürütmeleri çağrısında bulundu. Barzani, "Federal hükümete, Başbakan Sudani'ye ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan'a, seçim hazırlıkları konusunda verdikleri destekler için teşekkür etmek istiyorum. Bağımsız Seçim Komisyonu'na, uluslararası toplumdaki dostlarımıza ve BM temsilcilerine, seçimlerin gerçekleştirilmesi için verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.