Berçelan fotokapan dolduruldu

Fotokapan

Fotokapan

  • Berçelan Yaylası’na Türk askerleri tarafından fotokapan konulmasına tepki gösteren yaylacılar, bu uygulamaya son verilmesini istedi. 

Colemêrg kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Berçelan Yaylası’na 28 Ağustos’ta askerler tarafından baskın düzenlendi. Baskına, kayyum yönetimindeki Colemêrg Belediyesi ekipleri de askerlere eşlik etti. Baskın sonrası yaylaya çıkan askerlerin yaylanın birçok noktasına fotokapan yerleştirdiği belirtildi. Baskın sonrası belediye ekipleri kaptaj (yeraltı su kaynaklarını toplamak için kullanılan oda) suyuna zarar verildiği iddiasıyla yaylacılar hakkında işlem başlattı. Bölgedeki yaylacılar duruma tepki göstererek, fotokapanların kaldırılması talebinde bulundu. 

Yaylada bêrîvanlık yapan Gülşen Ezilmez, duruma tepki göstererek, hem kendilerinin hem de hayvanlarının suya erişemediğini söyledi. Ezilmez, “Kameraların yaylaya yerleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Biz kadınlar burada yaylacılık yapıyoruz ve mahremiyetimize saygı gösterilmeli. Ayrıca bu uygulamalar nedeniyle hayvanlarımız susuz kaldı. Hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. İki aydır buradayız ve hiçbir boruya zarar vermedik. Hakkâri’ye giden su borularını niye kıralım? Kameraların kaldırılmasını ve su kesintisinin sona ermesini talep ediyoruz" dedi.

Çadırlara bile kamera

Kadriye Akdoğan ise şunları söyledi: “Yıllardır bu yaylada besicilik yapmamıza rağmen her nedense bize hep baskı yapılıyor. Bu sudan bizler ve akrabalarımız da yararlanıyor. Jandarma gelip yayladan ‘kovarız’ tehditleri savurdu. Çadırlarımızın neredeyse içlerine kadar fotokapanlar ve kameralar kuruldu. Bu durum kabul edilemez. Kentin valisi ve tarım bakanına çağrıda bulunuyoruz; kameralar kaldırılsın, su için de bir havuz oluşturulsun.”

 

* * *

Bagok'ta saldırı sonrası yasak

Bagok Dağı kırsalında hava hareketliliği yaşanırken, Mardin Valiliği, bölgenin15 günlük "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildiğini duyurdu.

Mêrdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesi Bagok Dağı kırsal bölgesinde akşam saatlerinde helikopter destekli saldırı başlatıldı. Bölgede yoğun Türk askeri hareketliliği yaşanırken, Mardin Valiliği de Bagok Dağı çevresinde bulunan 8 köy ve sınırında bulunan alanlarda 15 günlük "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilanında bulundu. Valilikten yapılan açıklamada Xerabêmişka, Badibê, Sêderyê, Qutbî, Hibab, Xerabêbala, Sirînçk  ve Marîn kırsal mahallelerinin sınırlarında bulunan alanların 31 Ağustos ile 14 Eylül tarihleri arasında "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildiği belirtildi. 

Karar sonrası bölgede askeri hareketlilik arttı. Sabah saat 05.30 sıralarında Bagok Dağı kırsalında bulunan Xirbê Xelo alanı savaş uçaklarıyla bombalandı. Ardından bölge 3 ayrı helikopterle ateş altına alındı. 

 

* * *

Pîran'da giriş yasağı

Diyarbakır Valiliği, Pîran (Dicle) ilçesine bağlı Hêredo (Kırpınar), Pîrajma ( Kurşunlu) ve Şîmgirika Jorin (Kayı) kırsal mahalleleri sınırında bulunan Kurşunludüzü ve Görese Dağı bölgesini "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan etti. Söz konusu bölgelere girişler, 15 gün (3 Eylül-17 Eylül) süreyle yasaklandı.

 

* * *

Gabar'da, yangın çıktı

Şirnex’in Gabar Dağ’ında, ağaç kesiminin devam ettiği Güneş ve Ziyaret tepelerinde yangın çıktı. Yangına müdahale edilmediğinden yayılarak bölgedeki farklı noktalara sıçradı.

 

 

* * *

Hasandin’de asker tehdidi

Hasandin Yaylası'nda madene karşı çıkan yurttaşlar, şirket yetkilileriyle birlikte bölgeye gelen jandarma komutanı tarafından tehdit edildi. 

Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda hayata geçirilmek istenen maden projesinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporunun 16 yıl önce alındığı ortaya çıktı. Karar, Amed Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından ortaya çıkarıldı. Amed Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan, karara bakanlığın duyuru sitesinden ulaşamadıklarını aktardı. İnan, “ÇED yönetmeliği gereği, 5 sene içinde yatırım faaliyetine başlanmadığında, artık o ÇED geçerliliğini yitirmektedir. Çünkü 16 senede sıcaklık ve yağış parametreleri, toprak yapısı birçok önemli faktör tamamen değişmiş durumdadır. Biz daha önce iklim krizini konuşmuyorduk ama şu an tamamen değişmiş bu nitelikler” dedi. 

İnan, “ÇED gerekli değildir” raporu ardından 5 yıl içinde şirketin maden yapımına başlaması gerektiğini ancak buna ilişkin bir girişim olmadığını dile getirdi. İnan, şirketin bu kadar pervasız olmasının sebebinin de devletin, her zaman şirketleri koruyan pozisyonda olmasından kaynaklandığını belirtti. Projenin ruhsat alanının seçimini halkın kabul etmediğini, çünkü hayvancılığı bitirecek bir yerde olduğunu söyleyen İnan, “Bu davaya Amed Tabip Odası, Ekoloji Derneği, TMMOB da dahil olacak. Şehrin tüm paydaşlarıyla beraber hareket ediyoruz” dedi. İnan, 16 yıl önce alınan bir kararın bugün uygulanmasına izin veren ilgili kamu yetkilileri hakkında ''görevi ihmal/görevi kötüye kullanma'' suçlarından ötürü, suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi. 

Helin kırsal mahallesinin muhtarı olan Yaşar Baran, kaymakamlık ve jandarmanın çalışmaların devam edeceğini kendilerine bildirdiğini söyledi. Baran, "Biz de kendilerine böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Jandarma komutanı bize ‘Halk istese de istemese de bu maden kurulacak’ dedi. Bizler de duruşumuzdan taviz vermedik” dedi. Baran, şirket sahiplerinin ise madeni “Devlete yüzde 40 pay verdik ve kiralama masrafları yaptık” sözleriyle savunduğunu ifade etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.