Bêrîvanlık bitiyor

Kadın Haberleri —

Bêrîvanlar

Bêrîvanlar

  • Bêrîvanlar, ekonomik krizin derinleşmesiyle geçimlerini sağlayamıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyor. Kadınlar, “Köyden yaylaya gelene kadar ölümle burun buruna kalıyoruz. Yaşamımız koyunlara bakmakla geçiyor. Çok zor oluyor ancak yapacak başka bir iş yok” dedi.

Colemêrg’in Gever ilçesine bağlı Xirwate (Büyükçiflik) köyünde yaşayan kadınlar, bêrîvanlıkyaparak geçimlerini sağlıyor. Gün geçtikçe derinleşen ekonomik kriz karşısında geçim sıkıntısı çeken kadınlar, bêrîvanlığın son noktaya geldiğini ifade ediyor.

 

Arzu Çiçek

 

Yaklaşık 10 yıldır bêrîvanlık yapan Arzu Çiçek, bêrîvanlığın eskiden daha zor olduğunu, ancak şimdi ekonomik krizin derinleşmesiyle işlerin daha da zorlaştığını dile getirdi. Jinnews’e yaşadığı zorlukları anlatan Çiçek, “Eskiden yaylaya gelip çadır kurardık ve 2 aya yakın kalırdık. Şimdi günübirlik geliyoruz. Köyden yaylaya gelene kadar ölümle burun buruna kalıyoruz. Yolumuz kötü olduğu için saatlerce yolda kalıyoruz. Yaşamımız koyunlara bakmakla geçiyor. Elde ettiğimiz sütü peynir yaparak satıyoruz. Sabah 11.00’de geliyoruz, öğlen saat 16.00’ya kadar kalıyoruz. Sütün kilosunu 40 TL’den satıyoruz. 2 ay için bizi buraya getiren araca 4 bin TL veriyoruz. Aldığımız parayla verdiğimiz para aynı oluyor” dedi.

 

Makbule Eren

 

Zamlar emeklerini eritiyor

Makbule Eren, iki yıldır bu işi yapıyor. Eskiden yaylaya atlarla gittiklerini, o sürecin daha zor olduğunu söyledi ve ekledi: “Şimdi araçlarla geliyoruz ama yolumuz çok riskli. Elde ettiğimiz sütü peynir yapıyoruz. Peynirin kilosunu 200 TL’den, taze sütü ise 40 TL’den satıyoruz. Yaptığımız peynirleri satarak evimizin masraflarını az da olsa karşılayabiliyoruz. Eskiden sütü 25-35 TL arası satıyorduk. Mazota zam yapılınca biz de mecburen zam yaptık.”

 

Ayşe Onat

 

Çocukları için

13 yaşından bu yana hem köy işleri hem de bêrîvanlık yapan Ayşe Onat ise çocuklarına bakabilmek için bu işi sürdürüyor. Onat, “Hem evim için peynir, yoğurt ve tereyağı yapıyorum hem de satmak için. Altı ev bir olup sütümüzü her gün birine veriyoruz ki yapacağımız peynirde bol olsun ve satabilelim. Her şey pahalılaştı. Çok zor oluyor ama bu işi de yapmazsak köyde yapacak başka bir iş yok” diye belirtti. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.