BMGK Gazze'de ateşkes tasarısını onayladı

Dünya Haberleri —

İsrail'in Gazze saldırısı. Foto: AFP

İsrail'in Gazze saldırısı. Foto: AFP

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Hamas, "BMGK kararındaki ilkeleri uygulama konusunda aracılarla müzakereye hazırız" açıklamasını yaptı.

BMGK, Gazze’de ateşkesi öngören ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu 3 aşamalı karar tasarısını kabul etti. Karar temelinde ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı kaydedildi.

Tarafların anlaşmasının ardından ikinci aşamada, krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması talep edilen kararda, İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi istendi.

Üçüncü aşamada, Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi öngörüldü.

İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği kaydedilen kararda, tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemine vurgu yapıldı. İki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine işaret edildi.

AB memnun

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, karar tasarısının kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Hamas da memnun

Karara ilişkin açıklama yapan Hamas, Gazze'de kalıcı ateşkes, tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin yurtlarına geri dönüşüne ilişkin BMGK kararındaki ilkeleri uygulama konusunda aracılarla müzakereye hazır olduğunu duyurdu. Açıklamada ayrıca, Hamas'ın, başta İsrail'in yenilgiye uğratılması, Filistinlilerin yurtlarına geri dönüşü ve kendi kaderini tayin hakkı olan tam egemenlik ile başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulması dahil, ulusal haklarını elde etmek için halkın tümüyle birlikte verdiği mücadeleye devam edeceği belirtildi. BRÜKSEL

 

Gazze Şeridi'nde, İsrail'in evlerini bombalamasından korkan bölge sakinleri el-Bureij mülteci kampından güvenli olduğunu düşündükleri bir okula sığınırken….
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.