Booker Ödülü finalinde 5 kadın

Kadın Haberleri —

2024 Booker Ödülü

2024 Booker Ödülü

  • 2024 Booker Ödülü kısa listesine 6 finalist kaldı. The Booker Prize tarihinde ilk defa, 6 finalistin 5’ini kadınlar oluşturdu.

2024 Booker Ödülü kısa listesi belli oldu. The Booker Prize’ın 55 yılı bulan tarihinde ilk defa kısa listenin neredeyse tamamı kadınlardan oluştu. Listede Percival Everett, Anne Michaels, Rachel Kushner, Samantha Harvey, Charlotte Wood ve Yael van der Wouden’in romanları yer alıyor.

2024 Booker Ödülü Kısa Listesi’ne giren yazarlar ve eserleri şöyle:

James – Percival Everett

Orbital – Samantha Harvey

Creation Lake – Rachel Kushner

Held – Anne Michaels

The Safekeep – Yael van der Wouden

Stone Yard Devotional – Charlotte Wood

 

Eserler hakkında

Kısa listeye kalan kitapların birçoğu güçlü tarihi unsurlar içeriyor. 20’den fazla romanın yazarı Amerikalı Percival Everett, Huckleberry Finn’in Maceraları’nın köleleştirilmiş Jim’in bakış açısından yeniden anlatıldığı James ile listeye girdi.

Booker için kısa listeye kalan ilk Hollandalı yazar ve bu yılın listesindeki tek ilk roman yazarı olan Yael van der Wouden’ın The Safekeep’i ise savaş sonrası Hollanda’da Yahudilere yapılanları bir aile dramı üzerinden ele alıyor.

Kanadalı şair ve romancı Anne Michaels üçüncü romanı Held ile kısa listeye kalma başarısı gösterdi. Jürinin eser hakkındaki yorumu şu şekilde oldu: “Fransa’daki bir savaş alanında yaralı bir askerle başlayan bu lirik kaleydoskop roman, bir ailenin dört kuşağının dağınık görüntü ve anılarından oluşuyor.”

Amerikalı yazar Rachel Kushner, eko-aktivist bir komüne sızmakla görevlendirilen bir casusu anlatan Creation Lake ile listedeki yerini aldı.

Son on yılda kısa listeye kalan ilk Avustralyalı yazar Charlotte Wood ise Avustralya taşrasında dini bir cemaat için Sydney’i terk eden bir kadını konu alan Stone Yard Devotional ile finaldeydi.

Kısa listeye giren tek İngiliz yazar olan Samantha Harvey, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki altı astronotu 24 saat boyunca takip eden Orbital ile finale kaldı. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.