Cinayeti emredenler tanık oldu

Fahriye Yıldırım

Fahriye Yıldırım

  • Licê'de 11 yıl önce Türk askeri tarafından katledilen Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, "Oğlumun ölümü için katile emir verenler şahit oldu, biz ise mahkum edildik" dedi. 

Amed’in Licê (Lice) ilçesine bağlı Hêzan Mahallesi'nde 28 Haziran 2013'te kalekol yapımı protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım katledildi; 9 kişi yaralandı. Licê Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya dair "görevsizlik" kararı vererek, dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Mayıs 2014'te Yıldırım'ın vurulma anına ait görüntüler ortaya çıktı. Olay yerinde iki yıl sonra keşif yapıldı. İddianame, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Er Adem Çiftçi hakkında “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek, ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açıldı. Tüm delil ve sanığın çelişkili ifadelerine rağmen 8 Kasım 2016'da beraat kararı verdi. Avukatlar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu. İstinaf davayı bozdu ve yerel mahkemede 21 Aralık 2017’de yeniden yargılama başladı. 8 Temmuz 2021’de görülen duruşmada, ikinci kez beraat kararı verildi. Avukatlar, yine İstinaf'a taşıdı. Avukatların 2022'de yaptığı başvuru, bekliyor. 

Kardeşine hapis cezası

Medeni Yıldırım’ın faillerine beraat kararı verilirken, hakkında sanal medya paylaşımlarımdan dava açılan kardeşi Mehmet Yıldırım'a, “Erdoğan’a hakaretten” 1 yıl 2 ay hapis ceza verildi. Anne Fahriye Yıldırım, "Şehadeti üzerinden ne kadar zaman geçse acısı ve hasreti o kadar büyüyüp derinleşiyor" dedi. Yıldırım, şunları söyledi: "Oğlumun ölümü için katile emir verenler katilin şahidi oldular, biz ise mahkum edildik. Bir gün mezarlığa gittiğimizde bütün mezarlıklarımızı yıkmışlardı, çiçekleri parçalamışlardı. Bizden ve topraklarımızdan dahi korkuyorlar. Bizi mahkûm etmeye çalışıyorlar. Sonuna kadar davamızın peşinde olacağız. Biz Kürt'üz, bu gerçeği hiçbir zaman değiştiremeyecekler." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.