Sağlam Metîna köprüsü KDP desteğiyle yıkılıyor

Batûfa Çekdar

Batûfa Çekdar

  • YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Batûfa Çekdar, Medya Savunma Alanları ile Kuzey Kurdistan arasında sağlam bir köprü olan Metîna'nın, KDP'nin ihaneti sayesinde kuşatılıp işgal edilmek istendiğini söyledi.
  • Komutan Batûfa Çekdar, Türk ordusunun son 6 yıldır burada aşamalı olarak adım adım sürdürdüğü saldırılara karşı durulduğunu belirterek, hem savaş tünellerindeki direnişe hem de arazide yarı hareketli tim eylemlerine dikkat çekti.

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Batûfa Çekdar, işgalci Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen aslında Metîna'nın kuşatma ve işgalinde belirleyici olanın KDP’nin ihaneti olduğunu söyledi.

ANF'ye konuşan YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Batûfa Çekdar, Xakurkê, Heftanîn, Avaşîn, Zap ve Metîna’da son 6 yılda Türk devletinin işgal saldırılarına karşı büyük bir mücadele ve direniş verildiğini belirterek, Türk devletinin bu dönemde özellikle Metîna'ya aralıksız saldırdığını söyledi. Metîna'nın Medya Savunma Alanları ile Kuzey Kurdistan arasında sağlam bir köprü olduğunu için temel hedeflerden biri olduğunu kaydeden Komutan Batûfa Çekdar, 2021'de Qaşûra'da başlayan saldırının, dört yıldır aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İşgal ve ihanet iç içedir

İşgal ve ihanetin en fazla iç içe geçtiği bölgenin Metîna olduğunu söyleyen Komutan Batûfa Çekdar, KDP'nin 2020'den beri aktif dahline işaret etti. Gerillanın 30 yılı aşkın süredir bu alanlarda Güney Kurdistan sınırlarını ve Metîna halkını koruduğunu ama KDP ve Barzani Ailesi'nin yavaş yavaş Türk devletine teslim ettiğini belirten Komutan Batûfa Çekdar, şunları paylaştı: "Türk devletinin yüzlerce üssü var ama gerilla olduğu sürece tamamen işgal edemeyeceğini bildiği için KDP'nin iş birliğiyle işgal kararı aldı.

KDP'nin yolları aldıktan sonra

KDP, Metîna yollarını ele geçirmesinin ardından işgalci Türk devleti, 2021 baharında saldırıya geçerek Zendûra Tepesi'ne, Koordîne Tepesi'nin Qaşûra hattına, Stûna ve Azad tepelerine askerlerini yerleştirdi. Türk ordusu, daha 2019'da Qaşûra hattının sınırdaki 4-5 tepesini ele geçirmişti. O yıllarda en büyük savaş ve direniş Heftanîn'de yaşandığından ve daha önce işgal saldırıları da orada olduğundan dolayı Qaşûra hattındaki sınır tepeleri pek gündemde değildi. Dolayısıyla 2019'da Qaşûra hattını da eklediğimizde son 6 yıldır Türk devletinin alandaki işgal saldırıları aşamalı olarak adım adım sürdürülüyor:

* İlk aşama Qaşûra sınırındaki birkaç tepeydi.

* 2. aşama Qaşûra hattının tamamına yönelik saldırılardı.

* 3. aşama ise Hekarî Tepesi'ne yönelik saldırıydı.

* 4. aşama Ortê Tepesi ve Çarçêl Tepesi, Serê Golka ve Serê Metîna alanıydı.

 

 

Tünellerde direniş, arazide eylemle

Gerilla, Qaşûra’dan Çarçêl ve çevresine, Ortê Tepesi'nden Serê Metîna ve Serê Golka’ya kadar direnişini sürdürüyor. Her yıl Türk ordusuna karşı yüzlerce eylem yapılıyor ve yüzlerce asker öldürülüyor. Bundan sonra bu direnişin profesyonel gerilla tarzında yürütüleceği ve direnişin uzun bir süreye yayılacağı açıktır. Mevcut durumda Metîna'daki direniş hem savaş tünellerinde hem de arazide yarı hareketli tim tarafından bir dizi eylemler yapılıyor.

Belirleyici güç KDP oldu

İşgalci Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen aslında Metîna'nın kuşatma ve işgalinde belirleyici olanın KDP’nin ihaneti olduğunu söyleyen Komutan Batûfa Çekder, şöyle devam etti: "KDP, bir yandan tüm gidiş-geliş yollarını kapatarak gerillaların hareket özgürlüğünü engellemek, bir yandan da tüm lojistik ve altyapı olanaklarını engellemek, ortadan kaldırmak istedi. Bir taraftan da Parastin ve MİT bölge halkı arasında ajanlığı geliştirmeyi hedeflediler. Bölge halkı üzerinde büyük baskı yarattı. Tüm bölge halkını ve aşiretlerini bu şekilde esir almak istediler.

Metîna'da direnen halk da var

Metîna'da para karşılığında namusunu satan hainler ve KDP politikasına hizmet eden bazı kişiler bulunsa da Metîna halkı ve toplumu, KDP şahsında ihaneti ve Türk işgalini lanetleyen bir duruş sergiledi. Onurlarını satmadılar, topraklarında kaldılar. Türk devletinin tüm saldırılarına, KDP'nin tüm baskılarına ve tutuklamalarına rağmen Metîna halkı onurlu duruşundan vazgeçmedi.” BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.