Yağmur Piyanosu

Kültür/Sanat Haberleri —

Kitaplar

Kitaplar

  • Aryen Yayınları, 1995 yılından beri cezaevinde rehin tutulan Murat Türk’ün “Yağmur Piyanosu" kitabını okuyucuyla buluşturdu.

Aryen Yayınları yayıma hazırladığı roman, şiir, toplu yazılar kategorisinde biri Kürtçe ikisi Türkçe 3 yeni kitabı okurla buluşturdu. 1995 yılından beri cezaevinde bulunan ve dört duvar arasında edebi çalışmalarını sürdüren Murat Türk'ün toplu yazıları "Yağmur Piyanosu" adıyla, Deniz Çınar'ın "Sekerat" isimli romanı ile Welat Esen'in "Siwarên Dêmanî Siya Sêdaran" Kürtçe şiir kitabı kitapçılarda ve online satış sitelerindeki yerini aldı. Mehmet Nuri Tanış'ın çocuklar için kaleme aldığı Kürtçe "Adarok" kitabı da Sîn Yayınları'ndan çıktı.

Gerilla anıları ve zindana dair

Daha önce "Böğürtlen Zamanı 1 Arayış", "Böğürtlen Zamanı 2 Buluşma" ve "Köprüdeki Düşman" kitapları Aram Yayınevi, "Su da susar" kitabı Klaros Yayınevi, "Yalnızlığın Sınırında" ve "Kırmızı Patika" kitapları da Aryen Yayınları'ndan çıkan Murat Türk, bir kez daha Aryen Yayınları etiketiyle çıkan "Yağmur Piyanosu" eseriyle okurunun karşısına çıkıyor. 494 sayfadan oluşan kitap; "Çocukluğa dair, şiir, röportaj, kitap kritikleri, inceleme-deneme, gerilla anıları ve zindana dair" bölümlerinden oluşuyor.

1995 yılından beri cezaevinde bulunan ve Antalya Döşemealtı S Tipi Cezaevi'nde tutulmakta olan Murat Türk'ün 2025 yılında 30 yıllık tutukluluğunun ardından cezaevinden çıkması bekleniyor.

Çınar’dan Sekerat

Deniz Çınar'ın Türkçe "Sekerat" romanı 520 sayfadan oluşuyor.  Romanın arka kapak yazısında şu satırlar yer alıyor: "Tam bir sekerat! Yani ölüm döşeğinde can çekişme hali. Ama bu sekerat farklı. İnsanlar sekerata girdiklerinde can verip kurtulurlar. Kimisinin sekeratı uzun sürer, kimisinin kısa. Ama bir sonu vardır. Aşk sekeratının bir sonu yok. Hep can çekişiyorsun. Ne iyileşip eski haline dönebiliyorsun ne de can verip kurtulabiliyorsun. Yaşama uzak ölüme yakınsın. Ama ölmüyorsun. Ölmedikçe acın katlanıyor. Sekerattaki insanlarda da olur bazen, iyileştiğini sanırsın. Etrafındakiler sekerattan çıktığını zannederler. Ama bu bir yanılsamadır. Azrail umut verir, umut kırar. Ne demek istiyorum biliyor musun? İkimizin gerçeğine bu kavram tam uyuyor."

Siwarên Dêmanî

2021 Arjen Arî Şiir Yarışması'nda birincilik ödülü alan "Ev Rû Ev Xerîbî" şiir kitabı Sor Yayınları'ndan, "Topa Xwedê" öykü kitabı da Aryen Yayınları'ndan çıkan Welat Esen, "Siwarên Dêmanî Siya Sêdaran" Kürtçe şiir kitabıyla bir kez daha Aryen etiketiyle okurun karşısına çıkıyor. 1973'te Mêrdîn'in Dêrik ilçesinde dünyaya gelen Esen, 1995 yılından bu yana cezaevinde tutuluyor. 

Adarok: Çocuk kitabı 

Mehmet Nuri Tanış'ın "Adarok" isimli çocuk kitabı Sîn Yayınları'ndan çıktı. 1975'te Sêrt'in Dihê ilçesinde dünyaya gelen Tanış, 1999 yılından bu yana cezaevinde tutuluyor. Kayseri 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutulan Tanış, "Adarok" eserini Evrim Demir şahsında ülkesinin tüm çocuklarına adıyor. Tanış'ın kalemine Bilal Karagöz de çizimleriyle eşlik ediyor. 80 sayfadan oluşan kitapta geçen bazı kelimeler için de Kürtçe-Türkçe sözlük oluşturulmuş. İSTANBUL

 

* * *

78 kuşağı: Bir hafıza topluluğu

’78 Kuşağı - Bir Hafıza Topluluğu, Türkiye’de 1970’li yılların siyasal ve toplumsal hayatının deneyimini, 12 Eylül darbesinin etkilerini, devrimci hareketin zihniyet mirasını, bellek çalışmalarının merceğiyle analiz ediyor. Melike Işık Durmaz, derinlemesine görüşmelerin yanı sıra biyografi, otobiyografi ve nehir söyleşilere de dayanarak, ’78 kuşağının nasıl kendisini bir hafıza topluluğu olarak kurduğunu anlatıyor. Devrim beklentisi, adanma, yoldaşlık etiği… Ölümle, kayıplarla yüzleşme… Onların bir kuşak bilinci ve kimliği edinmelerini sağlayan asli deneyim olarak 12 Eylül…

Yazar Durmaz, 2012-2019 arasında 50 kişiyle görüşerek bellek derlemesi yapmış. TİP, TKP, Dev-Yol, Kurtuluş, Halkın Kurtuluşu, Dev-Sol, DİSK, TÖB-DER vb. örgütlerdeki kişilerle, onların yaşam öyküleriyle yakın tarihe hem tanıklık ediyor hem de hem de 78 Kuşağı’nın bir yüzleşmesini sağlıyor.

Kitaba önsöz yazan Ahmet İnsel, “78 Kuşağı” tanımının X, Y, Z kuşakları gibi dışardan verilen bir tanım olmadığını belirtiyor. “68 Kuşağı” sol toplumsal dalganın kurucu kuşağıyken, “78 Kuşağı” hafıza topluluğunun “tarihsel hafıza topluluğu” olduğunu, adaletsizliğe uğradığına dikkat çekiyor. İSTANBUL

78 Kuşağı/ Bir Hafıza Topluluğu

Melike Işık Durmaz

Araştırma-İnceleme,

İletişim Yayınları, 2024, 282 s.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.