Çöçelli'de ekolojik kırım

Toplum/Yaşam Haberleri —

COCELI HALK

COCELI HALK

  • Biyokütle enerji santraline isyan eden Çöçelli halkı, “Her yerimiz tel örgülerle çevrilmiş. Neden özellikle burası seçiliyor?" diye sordu. 

 

BARIŞ POLAT / MA / MARAŞ

 

Maraş'ın geçtiğimiz yıllarda çimento fabrikası ve taş ocaklarıyla gündeme gelen Pazarcık ilçesine bağlı Çöçelli köyü, şimdi de biyokimya enerji üretim tesisi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. ECO Ticaret Anonim Şirketi tarafından devlet hazinesine kayıtlı 88 bin metre kare alanda kurulacak olan Biyokütle Enerji Santrali'nde, günlük 240 bin ton atığın yakılması planlanıyor. Yaşam alanlarına sadece 350 metre uzaklıkta, zeytin ağaçlarının ortasında ve su yatağının üzerine kurulacak olan santrale bölge halkı ise tepkili.

 

Almanya Çöçelli Köyü Platformu Türkiye Temsilcisi Hacı Çöçelli, halihazırda SANKO Holding bünyesindeki Çimko Çimento, Beton Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ile Kahramanmaraş İplik Pamuk A.Ş. (KİPAŞ) ve Çimento Sanayi fabrikalarının yarattığı tahribatların söz konusu olduğunu, planlanan santralle bölgedeki tehlikenin daha da büyüceğini belirtti. 

 

 

Köyün dibinde santral

Köyün hemen dibinde kurulacak santralde, farklı yerlerden taşıma usulü getirilecek atık maddelerin yakılacağını ve günlük yaklaşık 240 bin ton çöpün yakılacağını söyleyen Çöçelli, “Yakılacak çöpten çıkacak karbondioksit bu bölgeye yayılacak ve bu yakma işlemi her gün tekrarlanacak. Hava kirliliği Adıyaman ve Antep’e kadar ilerleyecek. Buna dur demezsek, bir facia yaşanacak. Yaşam alanımız ve doğamız yok olacak. Buraya kim hangi akılla fabrikanın yapılmasına izin vermiş bilmiyoruz. Buradaki araziler birinci derece tarım arazisi olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buralar koruma altına alınmış. Söz konusu alana bugün bu fabrikayı yapacaklar. Fabrikanın yapılacağı alanda, 3 bin dönüm zeytin ağacı var. Fabrikayı zeytinliklerin içine kuracaklar. Fabrika ile zeytin ağaçlarının hepsi yok olacak. Öğrendiğimiz kadarıyla burası 49 yıllığına bu şirkete verilmiş” diye belirtti. 

 

İzin valilikten

 

Santrale karşı olduklarını ifade eden bölgede halkından Döne Çöçelli de ilk olarak KİPAŞ'ın saha düzeltme adı altında çalışma yaptığını, Kovid-19 yasakları döneminde de santralin temelinin atıldığını belirtti. Pandemi yasağının fırsata çevrildiğini dile getiren Çöçelli, “Zamanında Maraş Valisi ‘burası ağaç alanı olduğu için ÇED raporuna gerek duyulmadan izin verilmeyecek’ dedi. Yine zeytin ağaçlarının dibinde olduğu için fabrikanın yapımına izin verilmeyeceğini söyledi. Bu sözlerden bir buçuk ay sonra valilik imza vermiş. ÇED raporuna bile gerek duyulmamış. Yani ÇED verilmeden burada fabrikanın inşaatına başlandı. Konuya ilişkin gittiğimiz valilikten ‘hiçbir şey yapamazsınız burası verildi’ yanıtı alındı. Yani valiliğin izniyle buranın inşaatı başladı” dedi. 

 

Devlet köylüyü öldürüyor 

Bölgede yaşayanların şimdiye kadar birçok protesto eylemi gerçekleştirdiğini ve her defasında jandarma tarafından engellendiklerini söyleyen Çöçelli, şöyle devam etti: “Bir protesto eyleminde askerler çocuk yaşlı demeden gaz sıktıktan sonra müdahale etti. 11 aydır tepkilerimizi yükseltiyoruz. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Bir orada, bir burada fabrika temelleri atılıyor. İnsanlar ne yapacağını şaşırdı. Çimento fabrikasının tozu bitmeden şimdi de bu fabrikayı çıkardılar. ‘Size iş sahası açacağız’ diyorlar. Benim 90 yaşındaki babam fabrikada nasıl çalışacak?  Ağacımı kurutacak, arazimi kurutacak, ağaçlarımı zehirleyecek. Devlet sahip çıksın. Her yerimiz tel örgülerle çevrilmiş. Sanki başka bir ülkedeyiz. Neden özellikle bu mahalle seçiliyor? Devlet köylüye sahip çıkacağına, köylüyü öldürüyor.” 

 

Yaşam alanlarının yok edilmeye çalışıldığını ve buna karşı hukuki süreç başlattıklarını belirten Çöçelli, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine destek çağrısında bulundu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.