Deniz, kabuğumdaki gizli sesim

Kadın Haberleri —

Deniz Poyraz Korosu

Deniz Poyraz Korosu

  • Deniz Poyraz Korosu, Deniz’in katledildiği gün olan 17 Haziran’da sahne alarak, en sevdiği şarkıları seslendirecek. Koro, Deniz ve katledilen tüm kadınların mücadelesini her dilden söyleyeceği şarkılarla yaşatmak istiyor.
  • Velat Çelebi, “Sahnedeyken Denizler, Sakineler, Beritanlar, Zilanlar gözümün önünden teker teker geçiyor” dedi. Suzan Erdoğan ise “Şarkıları seslendirirken, Deniz’i yaşıyor, Deniz'i ruhumda yaşatıyorum. Bir kişi dahi kalsak Deniz'in sesi olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran 2021'de Onur Gencer tarafından yapılan silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Ölümünün üzerinden 3 yıl geçen Poyraz’ın adı şarkılar, şiirler, kitaplarda yer alarak ve yeni doğan bebeklere verilerek yaşatılıyor.

İzmir’de de siyasetçi, işletme sahibi, tekstil işçileri, avukat ve ev emekçisi kadınlardan oluşan 10 kişilik bir grup, 15 Aralık 2023'te "Deniz Poyraz Korosu" kurdu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ndeki etkinliklerde kuruluşunu ilan eden koro, şimdilik ses ve müzik eğitimleri alıyor. Amatör olan koroyu profesyonel bir grup haline getirmeyi hedefleyen kadınlar, önümüzdeki süreçte enstrüman eğitiminden, kendi şarkılarını yazmaya kadar çalışmalarını büyütecek. Koro, Deniz Poyraz şahsında katledilen tüm kadınlar anısına her dilden şarkılarla kadınları yaşatmak istiyor.

Koro, Deniz Poyraz'ın katledildiği 17 Haziran günü DEM Parti İzmir İl Örgütü’nde yapılan anmada sahne alacak. “Deniz’in adını yaşatmaya kararlıyız” diyen DEM Parti il yöneticisi Velat Çelebi, koronun kuruluş sürecini MA’ya anlattı.

 

Velat Çelebi

 

İsyanı, mücadelesi, sesi için

“Koronun ismine karar verdikten sonra, Deniz’in annesi Fehime Poyraz’dan izin almak istedik. Annesine durumu anlattığımızda çok sevindi. Çok duygulandık, büyük bir sorumluluk aldığımızı gördük. Bütün kadınlar Deniz’in isyanına, mücadelesine ve sesine sahip çıkmalı. Deniz zaten sanatla ilgilenen bir arkadaşımızdı Keman çalıyordu. Deniz’in sevdiği şarkıları seslendireceğiz.”

En büyük destekçimiz onlardı

İlk olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sahne aldıklarını söyleyen Çelebi, “8 Mart'ta sahneye çıktığımızda sadece sazımız vardı. 10 kadın çıplak sesle şarkılar söylüyordu. Daha sonra da kurumların yaptığı etkinliklere davet edildik, türküler söyledik, halaylar çektik. Koro kadınlar başta olmak üzere herkesten büyük destek aldık" diye belirtti.

Deniz ve daha niceleri  

Poyraz adına şarkılar seslendirirken çok derin duygular hissettiğini ifade eden Çelebi, “Sahnedeyken Denizler, Sakineler, Beritanlar, Zilanlar daha niceleri... gözümün önünden teker teker geçiyor. Çünkü onlar çok değerli mücadele verdiler. Biz de onların mücadelesini haykırmak için bu koroyla devam edeceğiz. Mücadele eden kadınların sesi olacağız. Koroda her dilden şarkılarla Deniz’i yaşatacağız. Koroda daha fazla kadınla devam etmek istiyoruz. Bu koronun sadece bizimle sınırlı kalmasını istemiyoruz. Bütün Türkiye ve Kurdistan kentlerine yayılsın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Her şarkıda onu anacağız

“Kabuğumuzda gizlediğimiz sesimizi Deniz ortaya çıkardı” diyen Çelebi, Poyraz’ın kadınlar için dönüm noktası olduğunu söyledi ve ekledi: “Deniz bizim için kadın mücadelesinde bir simge oldu. Kürt kadınların verdiği mücadeleyi şarkılarla yaşatmaya devam edeceğiz.”

 

Suzan Erdoğan

 

Hem kadın hem Kürt’tü

Suzan Erdoğan ise Poyraz’ın kendileri için mücadelenin başlangıcı olduğunu belirterek, “Arkadaşlar koro çalışmasından bahsettiklerinde seve seve katıldım. Deniz vahşice katledilmiş bir arkadaşımız. Deniz hem kadındı hem Kürt’tü hem de siyasi bir duruşu vardı” dedi.

Ruhumda yaşatıyor, onunla yaşıyorum

Koroda seslendirdikleri şarkılarla Poyraz’ın isyanını duyurmak istediklerinin altını çizen Erdoğan, “Her gün binlerce kadın erkek egemen zihniyet sonucu katlediliyor. Şarkıları seslendirirken, Deniz’i yaşıyor, Deniz'i ruhumda yaşatıyorum. Bir kişi dahi kalsak Deniz'in sesi olmaya devam edeceğiz ve bunu gelecek nesillere aktaracağız” ifadelerini kullandı. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.