Yüzünü ilk gördüğü dağlara döndü

Kadın Haberleri —

Arîn Êrîş

Arîn Êrîş

  • Arîn Êrîş, Amedli. Türk devletinin baskıları nedeniyle 12 yaşındayken ailesiyle Türkiye metropollerine göç etti. Ancak Kürt kimliğinden hiç vazgeçmedi. Dayısının gerilla saflarında olması PKK’yi daha iyi tanımasını sağladı. 2013 yılında yüzünü doğduğu Amed dağlarına dönerek, gerilla saflarına katıldı.
  • Metîna bölgesinde başladığı gerilla yaşamına ‘Özgürlüğe ilk adım’ dedi. 2014 yılında Hêzên Taybet bünyesinde, 2015 yılında Xakurkê bölgesinde savaştı. Her daim mücadelesini büyütmek istedi. Medya Savunma Alanları’nı işgal etme girişimlerine karşı cesurca savaşarak gereken cevabı verdi.

YJA Star gerillası Arîn Êrîş, Metîna bölgesinde başladığı özgürlük yürüyüşünü Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde şehit düştüğü 13 Haziran 2019’a kadar sürdürdü. Geride ise mücadelesini, azmini ve halkına olan bağlılığını bıraktı.

Arîn Êrîş (Necbir Budak), Amed’de yurtsever bir ailede doğdu, Kürtlük bilinciyle yetişti. Türk devletinin Kurdistan’ı Kürtsüzleştirme politikaları nedeniyle baskılara maruz kalan ailesinin Türkiye metropollerine göç etmesiyle Arîn de 12 yaşında topraklarından uzakta yaşamak zorunda kaldı.

Kadın ve Kürt kimliği önceliği oldu

Gençlik dönemlerindeki ilk arayışları kadının toplumdaki rolü üzerine oldu ayrıca metropollerde ayrımcılığa maruz kalmalarından dolayı Kürt gerçekliği üzerine yoğunlaştı. Düşmanın dayattığı köle ve sahte yaşamı asla kabul etmedi. Öz topraklarında kendisine yaşam şansı bırakmayan düşmana inat Kurdistanî özelliklerini koruyarak, bunu mücadelesinin zemini haline getirdi. Yakın akrabalarının gerilla saflarında olması Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni daha iyi tanımasını sağladı o da devrimci, gençlik çalışmalarında yer almaya başladı. Öte yandan ailesine ekonomik destek sunmak için çalıştı, kendi emeğiyle ayakta kalmayı erkenden öğrendi ve bu özelliğini her zaman canlı tuttu.

 

 

Yüzünü Amed dağlarına döndü

Önderlik gerçekliğini tanıyana kadar devrim gerçekleştiğinde de kadının mevcut statüsünü sürdüreceğini düşündü. Önderliğin kadın özgürlüğüne dair değerlendirmelerini okuduğunda adeta kendisini yeniden doğmuş gibi hissetti; mücadele kararlılığını daha da keskinleştirdi.

Hem bir kadın olarak gerçek anlamda özgürleşmenin hem de halk olarak varlığımızı sürdürmenin ancak gerilla mücadelesiyle mümkün olabileceğinin bilincine vardı. Dayısının gerilla saflarına katılmış olmasının yarattığı etkiyle gerilla saflarına katılmaya karar verdi. 2013 yılında yüzünü doğduğu Amed dağlarına döndü ve gerilla saflarına katıldı.

 

 

Özgürlüğe ilk adım

Amed’de kısa bir süre kaldıktan sonra yoldaşlarının önerisiyle Medya Savunma Alanları’na geçti. Yeni savaşçı eğitimini Metîna bölgesinde gördü. Gerillaya katılımını ‘Özgürlüğe ilk adım’ olarak değerlendirdi, büyük bir moral ve heyecanla eğitimlere katıldı. Metîna’da pratik çalışmalara dahil oldu, her çalışmayı titizlikle ve büyük bir hassasiyetle yerine getirmeye çalıştı. Fedailik çizgisinde ilerlemek istedi ve bu temelde 2014 yılında Hêzên Taybet bünyesinde çalışmalara dahil oldu.

Yoğun bir eğitimden geçti, Önderliğin Kadın Kurtuluş İdeolojisi perspektifleri üzerine yoğunlaşarak kendini daha fazla anlama imkanı buldu. Askeri branşlarda yetkin bir YJA Star gerillası olarak yoldaşlarının eğitimiyle ilgilendi. Yaşamın her anını eğitim alanı olarak gördü.

 

 

Bin yılların dayatmasına baş kaldırdı

2015 yılında Türk devletinin başlattığı imha saldırılarına karşı gelişen fedai eylemlerle ölümsüzleşen yoldaşlarına layık olmak için Xakurkê bölgesine geçti. Burada başarılı eylemlerde yer aldı. Her alanda fedailiğiyle tanınan Arîn Êrîş, aynı zamanda kendisini kadın özgürlük çizgisinde geliştirmek için de büyük bir emek verdi. Bin yılların erkek egemenlikli yaklaşımlarının farkında olarak buna karşı kesintisiz bir mücadelenin sahibi oldu.

 

 

Düşmanın üzerine cesaretle yürüdü

Her daim mücadelesini büyütmek ve işgalcilere darbe vurma arayışına girdi, ideolojik donanımlı profesyonel bir gerilla olarak düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde öncü oldu. Düşmanın Medya Savunma Alanları’nı işgal etme girişimine karşı cesurca savaşarak gereken cevabı verdi.

13 Haziran 2019 günü işgalcilere karşı gerçekleştirilen bir eylemde düşmanın üzerine fedaice yürüdü, düşmana ağır bir darbenin vurulmasında etkili rol oynadı. Bu eylemde düşmana karşı cesaretle savaşan Arîn Êrîş, şehitler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.