KDP, Êzîdî kadınları Avrupa’ya sürüyor

Kadın Haberleri —

Suham Şengalî

Suham Şengalî

  • TAJÊ Diplomasi Komitesi Üyesi Suham Şengalî: KDP, hayatta kalan Êzîdî kadınlar Şengal’e varır varmaz, onlarla iletişime geçiyor. Neçirvan Barzani'ye bağlı bir okula götürerek, KDP tarafından kurtarıldığı yalanını söyletmeye çalışıyor. Yani gerçeği saklamak için kurtarılan esirleri Şengal’den çıkarıyor.
  •  “DAİŞ’ten kurtarılan esirleri Irak'tan da çıkardı. Şu ana kadar yüzlerce Êzîdî kadın, bu şekilde Avrupa'ya götürüldü. KDP'nin politikası DAİŞ’in politikasından farklı değil. DAİŞ, 2014’te kadınları ve çocukları kendi kültürlerinden, dillerinden uzaklaştırdı. Şimdi, KDP farklı yöntemlerle bunu yapıyor.”

DAİŞ’in Şengal’e saldırmasıyla kaçırılan, köle pazarlarında satılan ve kamplarda kalan on binlerce Êzîdî kadının akıbeti hala bilinmiyor. Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), DAİŞ’in elindeki kadınları kurtarmak için QSD ile çalışmalarını sürdürürken bir yandan da KDP’nin kadınları Şengal’den çıkarıp göçertmesine karşı mücadele ediyor.

Kaçılan yüzlerce kadın, kız ve erkek çocuğu DAİŞ’in kale gibi gördüğü Baxoz’a götürülmüştü. QSD, YPG ve YPJ güçleri, Baxoz’u 2019’da özgürleştirdiği sırada bunları kurtarmıştı. Çok sayıda DAİŞ’li aile Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim’in kontrolü altında olan Hol Kampı’na yerleştirildi. Kampa yerleştirilen aileler arasında çok sayıda Êzîdî kadın ve çocuk da var.

TAJÊ Diplomasi Komitesi Üyesi Suham Şengalî, “QSD güçlerinin Hol Kampı'ndaki Êzîdî esirleri arama çalışmaları sürüyor. Kimliklerini açıklamaktan korkan ve kurtarıldıkları takdirde durumlarının nasıl olacağından emin olamayan pek çok kadın bulunuyor” dedi.

İşgal bölgeleri ve Türkiye’deler

ANF’ye konuşan Suham Şengalî, DAİŞ'in elindeki esirlerin sadece Hol Kampı'nda bulunmadığını, bir kısmının Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki İdlib, Serêkaniyê ve Efrîn gibi kentlerden de çıkarıldığına dikkat çekti.

"Bir kısmı Türkiye'ye gönderildi. Binlerce Êzîdî kız çocuğu ve kadının akıbeti ise belli değil. Net bir rakam söyleyemiyoruz; çünkü bazıları toplu mezarlarda, bazıları da DAİŞ’in elinde."

Şengal’e dönüşe engel

Suham Şengalî, kurtarılıp Şengal’e getirilen Êzîdîlere karşı bu kez KDP’nin düşman politikası yürüttüğünü belirtti ve ekledi: “KDP'nin temel politikası, hayatta kalanların Şengal'de kalmalarını engellemek. Şengal’e varır varmaz aileleriyle iletişime geçiyor, maddi imkanlarla onları Başûr’a, Neçirvan Barzani'ye bağlı bir okula götürerek tüm gerçekleri çarpıtmak istiyor. Bu kişilerin KDP tarafından kurtarıldığı yalanını söylüyorlar. Gerçeği saklayıp yalan söyleyebilmek için kurtarılan esirleri Şengal’den çıkarıyorlar."

İhanetini unutturmak istiyor

KDP’nin Şengal’i boşaltmak istediğini ve şu ana kadar hayatta kalan yüzlerce Êzîdî kadını, bu şekilde Avrupa'ya göçerttiğine işaret eden Suham Şengalî, “KDP'nin politikası DAİŞ’in politikasından farklı değil. DAİŞ, 2014’te kadınları ve çocukları kendi kültürlerinden, dillerinden uzaklaştırdı. Şimdi KDP aynı şeyi farklı yöntemlerle, özel bir savaşla yapıyor. KDP, 2014'teki ihanetine tanık olan Êzîdîlere bu şekilde unutturmak istiyor. Bu kişilere ‘tedavi’ adı altında katliamı unutturmaya çalışıyorlar. DAİŞ katliamlarının ve KDP ihanetinin tanıklarını ortadan kaldırmak istiyorlar.”

Sesimizi herkes duyacak

TAJÊ, bu yıl 8 Mart'ta "Kadın soykırımına karşı özsavunmanın sesi ol" kampanyasını başlatarak, kadınları kurtarmak için uluslararası kamuoyuna yönünü verdi. Suham Şengalî, hedeflerinin kadınların ortak bir savunma mücadelesini geliştirmesi olduğunun altını çizdi.

"Amacımız esir kadınları kurtarmak ve korumaktır. Bu kampanya, bu kadınların bu tür uygulamaları bir daha yaşamamaları, kendilerini savunabilmeleri için yapılıyor. Kampanyanın niteliği öz savunmadır. Her Êzîdî kadını nerede olursa olsun her türlü saldırıya karşı kendini savunabilmelidir. Êzîdî kadınlara yönelik farkındalık ve savunma bakış açısı geliştirmek istiyoruz. Irak, Ortadoğu ve dünya kadınlarıyla temas kurduk, çalıştık.” ŞENGAL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.